IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

AX elektronika d.o.o.
Avtor: Jurij Mikeln

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Morda se še kdo od vas bralcev spomni, da smo konferenco imeli v hotelu z lepim pogledom na morje. Tudi vreme je bilo takrat na naši strani, saj smo februarja na terasi hotela pili kavo v kratkih rokavih.

Konferenca se je prelevila v sejem IFAM, ki se je razvijal do današnjih dni, ko je v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču spet odprl svoja vrata za razstavljalce in obiskovalce. IFAM je tokrat zasedal hale A, A1 in B.

Po podatkih organizatorja je na sejmu razstavljajo 74 razstavljalcev iz 7 držav, sejem letos obiskalo nekaj več kot 3.300 strokovnih obiskovalcev iz 12. držav. Letos se je prvič zgodilo, da smo na sejmu videli obiskovalce iz daljnega vzhoda, na našem razstavnem prostoru pa se je ustavil obiskovalec iz Libije. Torej prvi vtis je, da je bilo letos veliko več obiskovalcev iz tujine, kot v preteklih letih.

Na sejmu so se tako, kot tudi pretekla leta, odvijala strokovna predavanja in posveti. Tokrat so bili posveti v dvorani B, kar je zaradi privabilo veliko obiskovalcev.

Rittal
Bralci naše revije dobro poznajo podjetje Rittal. Na sejmu IFAM so predstavili podobno opremo, kot so jo predstavili na dogodku Fokus septembra lani. Na sejmu IFAM so predstavili nerjavna (INOX) ohišja, ki so namenjena uporabi na prostem. Ker je naprave v ohišju potrebno zaščititi, je potrebno poskrbeti za zaščito pred previsoko temperaturo in vlago. Za to so predvideli odprtine za ventilatorje, za zahtevnejše primere uporabe pa so predvideli klimatsko napravo. Ohišja zagotavljajo IP66 in se zaradi dodatne zaščite nahajajo znotraj še enega ohišja.
Najavili so tudi nove ventilatorje, ki jih bodo najprej predstavili na industrijskem sejmu v Hannovru. Spremenil se bo tudi zbiralčni sistem – torej napovedi za nove proizvode je veliko.
Na razstavnem prostoru so se letos osredotočili na prikaz konkretnih rešitev. Tako so prikazali primer uporabe Rittal RiPanel konfiguratorja, s katerim so zasnovali VX25 ohišje in v katerem je nameščena oprema za sončno elektrarno in Rittal Ri4Power 185 mm zbiralčni sistem z nizkonapetostnimi ločilniki in ostalo zbiralčno opremo.

Predstavili so tudi napravo za obdelavo žic, s katero delavec sname izolacijo in na žico namesti tulec.

Na sejmu IFAM so se pravzaprav predstavili podobno opremo, kot na dogodku Fokus ter tako optimirali stroške.

Tipteh
Podjetje Tipteh je na sejmu IFAM predstavilo na istem mestu v Hali A, kot pretekla leta.

Predstavili so roke za panele in prikazovalnike Teknokol, ki so sicer bile predstavljene že lani in so bile dobro sprejete med kupci. Nekateri kupci so v preteklosti to delali sami, ampak so ugotovili, da to ni ekonomsko upravičeno.

V varnostnih proizvodih so predstavili t.i. bele semaforje. To so semaforji z vgrajenimi različnimi barvami LED-icami, ki uporabnikom sporočajo stanje neke naprave. Ugotovljeno je bilo, da se beli semaforji bolje vidijo v prostorih, kjer je okoliška svetloba močnejša.

Predstavljeni semaforji delujejo na podlagi LED tehnologije in lahko delujejo tudi kot bargraf prikazovalnik, kjer uporabnik lahko poljubno definira barve prikazov.

Letos je še vedno veliko poudarka na IO-link, tako pri svetlobni signalizaciji, kot pri krmilnikih.

Na razstavnem prostoru so prikazali tudi delovanje nekaterih IO-Link modulov podjetja Unitronics. Tako slika 9 prikazuje IO-Link merilno letev, preko katere so prikazali jakost svetilnosti žarnice.
Prednost IO-Link povezave je to, da je to Point-Point digitalna komunikacija, ki ne izgublja resolucije. Ker je komunikacija digitalna, tudi motnje manj vplivajo na komunikacijo. Hkrati pa je povezava med krmilnikom in moduli enostavna, saj je vse izvedeno s klasični dvožilno povezavo.

Predstavili so tudi IO-Link module proizvajalca Turk, ki delujejo na multiprotokolni osnovi. To pomeni, da moduli na Ethernetu podpirajo tri najbolj pogoste protokole: ProfiNet, Ethernet IP in ModBus TCP. Skratka eno napravo lahko priključimo na različne nadzorne ali krmilne sisteme. To je zelo pomembno pri gradnji modularnih strojev, kjer še ne vemo, kam bo ta modul lahko priključen.

Na sejmu je bila poudarjena tudi RFID identifikaciji. Predstavili so UHF čitalnike za interno logistiko proizvodov v tovarni.

Že v času Covid-a se je povečala potreba po daljinskem dostopu. Tudi sicer je zahteva po daljinskem dostopu vedno večja. Zato so predstavili proizvode podjetja Secomea, preko katerih lahko stranke dostopajo do posameznih naprav preko WiFi, Ethernet žične povezave ali GSM povezave. Osnova je nek usmerjevalnik (angl. router), ki je priključen na nek PLC krmilnik ali pa na neko drugo napravo preko USB-ja, Etherneta ali preko serijske komunikacije. Usmerjevalnik se preko teh povezav poveže s strežnikom preko varne povezave. Seveda je potrebno poudariti, da je veliko truda bilo vloženega v to, da so povezave varne. Daljinski dostopi so zelo pomembni v večjih sistemih, kjer skrbijo za kibernetsko varnost. S temi daljinskimi dostopi stranke dostopajo samo do določenih naprav, ki so fizično ločene od mreže podjetja. Poleg tega kriptirana povezava preprečuje vdor v sistem.

Podjetje Tipteh je na sejmu predstavilo tudi vision sistem. Videli smo t.i. Bin Picking sistem, ki je pobiral kocke (slika 10).
Bin Picking sistem je sistem za pobiranje razsutega tovora. Če so predmeti nametani v zabojniku iz nekega stroja, jih bo ta sistem namesto delavca prebral in vložil v nek drug stroj za nadaljnjo obdelavo. 3D kamera zajame posnetek. Na tej sliki na podlagi CAD modela predmeta se s pomočjo programske opreme izvede prepoznavanje in sortiranje. Program pa tudi vodi robota v točko za pobiranje predmeta. V aplikaciji, ki so jo predstavili na sejmu, so dodali še običajno 2D kamero, ki prepozna pike na kocki, jih prešteje in število pik javi na signalnem stolpu. Na sliki 10 zgoraj levo se vidi 3D kamera.

Predstavili so tudi t.i. Deep Learning sistem – 2D strojni vid, ki prepoznava slabe proizvode na podlagi predhodno naučenih vzorcev dobrih proizvodov. Sistem torej ne potrebuje nekega programiranja, pač pa uporabnik na slikah vzorcev označi, kaj so napake. Na podlagi 20-30 vzorcev se sistem nauči prepoznavati dobre od slabih proizvodov.

Predstavili so tudi Smart Motors sistem. Na razstavnem mestu so predstavili 2-osni sistem, obstaja pa tudi več-osni sistem. Predstavili so 2 osi, ki sta se sinhronizirano vrteli, kar vidimo na sliki 11.
Motorji imajo v svojem ohišju vključen tako pogonski kot komunikacijski sistem. Več teh pametnih motorjev lahko povežejo med seboj in tako kreirajo zelo natančno sinhrono gibanje.

Predstavili so tudi krmilnike za vozila in delovne stroje, ki se nahajajo v ohišjih IP67. V to področje spadajo vozila, ki delujejo v težkih delovnih pogojih, kot so gozdarski stroji, teptalniki snega, reševalna vozila in podobno. Prikazali so tudi razne oblike joystikov za upravljanje.

Na sliki 13 pa je predstavljen varnostni radarski sistem, ki služi varovanju človeka v bližini robotov in pa tudi za avtonomna vozila. Pri optičnih sistemih je problem to, da velika količina vlage, prahu, žaganja in podobno zastirajo pogled optičnim sistemom. Radarskega sistema pa takšni drobni delci v zraku ne motijo in zato odlično opravijo svojo varnostno funkcijo.

Elektrospoji
Podjetje Elektrospoji se je na sejmu IFAM predstavilo na zunanjih prostorih, saj so pripeljali svoj demo-bus v Ljubljano.

V podjetju Elektrospoji se držijo slogana »Od senzorja do oblaka«. Ta ponudba zajema vse za elektrifikacijo elektro omare, s poudarkom na Push-In in najnovejše Snap-In tehnologije. Nekateri bralci verjetno že poznajo obe tehnologiji, za tiste, ki pa ju ne poznajo, na kratko zapišimo razliko med obema. Push-in omogoča priklop žice brez uporabe orodja, v kolikor je na žici votlica, Snap-in pa ima prednapeto vzmet, ki poskrbi, da konektor preščipne izolacijo. Tako mehko žico brez votlice vtaknemo v konektor in zagotovimo dober stik.

V ponudbi imajo tudi stikala in opremo za prenos podatkov na Ethernet-u in Profinet-u. Prikazali so tudi zaščitno opremo, kot so požarni zidovi in prehodi.

Predstavili so tudi zbiralčni sistem za senzorje. Na senzorski »otok« se vežejo različni senzorji (do 8 senzorjev) in potem se podatki preko enega kabla vodijo v krmilnik, kjer se tudi obdelajo. Seveda pa se podatki lahko vodijo tudi brezžično preko Bluetooth ali WiFi povezave, kjer je poskrbljeno za varno brezžično povezavo.

Na IFAM-u so pokazali tudi paleto novih senzorjev. Tako so prikazali induktivni, fotoelektrični, kapacitivni senzorji in magnetna Reed stikala.

Prikazali so tudi induktivne senzorje, ki so zaščiteni pred elektromagnetnimi motnjami in so predvideni za okolje, kjer se npr. pojavlja iskrenje in podobne elektromagnetne motnje.
Predstavili so tudi nove kable – komunikacijske in močnostne kable. Po besedah predstavnika podjetja Elektrospoji, se je situacija z dobavami kablov stabilizirala. Predstavili pa so tudi naprave za odstranjevanje izolacije na žicah. Naprava je povezana z računalnikom, ki na podlagi delovnega naloga odreže določeno dolžino žice, ji odstrani izolacijo in montira votlico.

Hennlich
Podjetje Hennlich je predstavilo več blagovnih znamk na svojem razstavnem prostoru. Vedno je zanimivo videti ponudbo podjetja IGUS, ki je na nedavnem SPS sejmu prikazal zelo veliko primerov dobre prakse pri uporabi njihovih komponent. Tudi na sejmu IFAM so jih predstavili nekaj. Med drugim so predstavili cenovno ugodnega robota, katerega cena je okoli 3.700 €. Poleg robota, IGUS dobavi tudi programsko opremo, ki je vključena v tej ceni in je brezplačno na voljo na UGUS-ovi spletni strani.

S pomočjo te programske opreme kupec nauči robota, kaj mora delati.

IGUS je naredil še korak naprej in je vzpostavil ekipo 10 strokovnjakov, ki služijo kot pomoč kupcem. Vzpostavili so tudi večje število robotov, ki služijo preizkušanju programske opreme. Ko kupec definira, kaj bi želel narediti, se stranka poveže na robota v Nemčiji in skupaj z IGUS-ovimi strokovnjaki robot zaživi tako, kot kupec želi.

Seveda se IGUS-ovi roboti ne morejo primerjati z npr. Yaskawa roboti v natančnosti in ponovljivosti, saj je natančnost IGUS-ovega robota 0,5mm. Je pa to popolnoma dovolj za pobiranje nekih škatlic ali manipuliranje z drugimi objekti. Omenjen robot je varen za sodelavce, saj sodi v razred kolaborativnih robotov.

IGUS je predstavil tudi ostale proizvode, med drugim linearna vodila, s pomočjo katerih so naredili robota za igranje namiznega nogometa.
V podjetju Hennlich so še predstavili novosti za čiste sobe, kjer nudijo opremo skladno s standardom ISO1. Poleg tega pa so na področju kablov kot edini ponudnik razširili garancijo do 4 leta na fleksibilne in torzijsko odporne kable.

Prikazali pa so tudi napravo za čiščenje zraka, ki vsebuje HEPA filter. Z ustreznimi čistilnimi enotami je možno oljne meglice, hlape, prah ali vonjave vseh vrst, ki nastanejo med proizvodnimi procesi učinkovito obvladovati in prečiščevati zrak.

Podjetje AR Filtrazioni ima v svoji ponudbi širok spekter robustnih in zanesljivih čistilcev zraka, katerih modularna zasnova omogoča vsestransko uporabo. Čistilne enote so zelo učinkovite in glede na posebnost vsake aplikacije zagotavljajo čisto delovno okolje, hkrati potrebujejo minimalno in enostavno vzdrževanje.

Baluff
Podjetje Baluff je na sejmu IFAM predstavilo različne RFID sisteme za identifikacijo, ki so od UHF pa do LF RFID sistemov, frekvence pa so od 125 kHz, 13,5 MHz do 850 MHz sistemov. Najbolj uporaben je 13,5 MHz sistem.

Prikazali so tudi aplikacijo, kjer naprava uporabniku s signalizacijo pokaže, kateri izdelek mora vzeti, da bo naročilo kompletno.

Delavec poskenira delovni nalog in semafor mu pokaže iz katerega kupa izdelkov mora vzeti posamezni izdelek. Ta sistem se v tujini imenuje »Pick to Light«.

Videli smo tudi več različnih vrst senzorjev, ki so jih predstavili na svojem razstavnem prostoru.

Prikazali so tudi aplikacijo, kjer je RFID tag montiran v orodje in tako sistem ve, kdaj se orodje iztroši in bo potrebna zamenjava.

Videli smo tudi enostavno aplikacijo, ki preko IO-Linka nastavlja delovanje barvnega semaforja. Tudi v tem primeru so uporabili brezbarven semafor, ki ima vgrajene večbarvne LED-ice, ki jim lahko nastavljamo način delovanja, vrsto barv, utripanje in podobno. Na razstavnem mestu so prikazali tudi nastavljanje in delovanje semaforja glede na vhodni signal, ki je lahko linearna letev, merilnik obratov, tlačni senzor in podobno.

Murrelektronik
Podjetje Murrelektronik je na sejmu IFAM med drugim dalo poudarek na napravo, ki ji v Murrelektronik-u pravijo »Cabinet-Free« rešitev. To pomeni, da pod napravo na sliki 25 uporabnik ne potrebuje prostora za pnevmatsko ali hidravlično krmiljenje. Celotna naprava je IP67 in vsebuje PLC, napravo za dodajanje, 24 in 48V napajanje. Celotna ideja je bila, da so nadomestili manualne aktuatorje z električnimi. Zato ni potreben sistem za pnevmatiko, ki se običajno nahaja v omari pod napravo. Krmilnik je zelo zmogljiv, saj je narejen okoli 4-jedrnega procesorja.

Slika 25: »Cabinet-Free« rešitev ter sodelavci podjetja Murrelektronik

Prikazana demonstracijska naprava ima vgrajeno tudi IO-Link polje za priklop različnih senzorjev.

MB-NAKLO
Podjetje MB-NAKLO je na sejmu IFAM predstavilo opremo za avtomatizacijo. Med njimi so Schunk prijemala, Neura kolaborativni roboti, Schmaltz vakuumska tehnika. Predstavili pa so tudi druge blagovne znamke, ki jih zastopajo: Schmidt preše, Jaeger vretena, Agme kovičnike, Neugart reduktorje, ki so hitro dobavljivi naprav drugi konkurenci in ostale principale. Omenili smo Schunk prijemala, ki so v primerjavi s konkurenčnimi močnejša in imajo daljšo življenjsko dobo. Imajo patentiran sistem in so veliko bolje vodena, kot konkurenčni proizvodi. Dodatna prednost je hitra dobavljivost in velikokrat tudi dobava iz zaloge. Poleg tega so predstavili tudi hitre spojke in »feed-through« spojke za robote.

Pokazali so tudi različne vrste vakuumskih prijemal. Med drugim je eden od robotov demonstriral dviganje kartonske škatle. Takšna vakuumska prijemala lahko dvignejo predmete teže do 8 kg, kar je v tem primeru omejitev robota in ne prijemala. Sicer Schmaltz prijemala zmorejo prijemati tudi objekte do 200 kg. Prijemanje je možno za ravne in tudi neravne površine. Za ta primer imajo razne penaste enote in vzmetne kompenzatorje, ki se prilagajajo glede na obliko predmeta in mehaste sesalke, ki se glede na količino mehov tudi prilagajajo površini nekega neravnega izdelka.

Neura kolaborativni roboti so enostavni za uporabo in primerni za delo, kjer so tudi ljudje. V primeru, da robota skušamo ustaviti na njegovi poti, bo robot to zaznal, se ustavil in se rahlo umaknil nazaj, ter tako preprečil poškodbe človeka.

Prikazali so tudi Deprag avtomatsko vijačenje, kjer so pokazali nekaj dozirnikov za različne vrste okolja. Vijačniki so EC serije in pnevmatski. Pri EC – elektronskih vijačnikih je možno nastaviti velikost navora in globine vijačenja. Nudijo tudi Graph viewer, kjer se lahko pregleduje navor skozi celotno globino vijačenja. Možno je tudi prilagajanje navora glede na uporabo in zahteve kupca. Vsi te podatki se lahko shranijo v neki tabeli, da uporabnik za spremljanje kvalitete proizvodnje lahko ugotavlja, kaj je šlo narobe pri nekem defektnem proizvodu.

MIEL
Podjetje MIEL je predstavilo novo generacijo SCARA robotov 4L in 4H. Na sejemskem prostoru so predstavili aplikacijo podajalnika sortirnega stroja.
Prikazali so elemente krmilne tehnike, kot so temperaturni regulatorji solid-state releji, relejska tehnika, napajalniki in podobno. Pokazali so tudi vision tehniko s končno kontrolo proizvodov. S tem v povezavi je tudi sistem za sledljivost proizvodu skozi celoten proces proizvodnje, kamor sodi tudi spremljanje statistike. Prikazali so tudi sortiranje kosov glede na QR kodo in barvo pokrovčkov.

MIEL ima v svoji ponudbo tudi kolaborativne robote, ki so predvideni za težo proizvodov od 5 do 20 kg. Roboti imajo integrirano tudi osvetlitev. Na voljo so seveda tudi različna prijemala. Na sejmu so prikazali aplikacijo strege obdelovalnih strojev.

Beckhoff Avtomatizacija
Podjetje Beckhoff Avtomatizacija se je na letošnjem sejmu IFAM predstavilo s svojo bogato paleto produktov, med katerimi izstopajo industrijski računalniki, vhodno-izhodni moduli, pogonska tehnika, programska oprema za avtomatizacijo, oprema za avtomatizacijo brez krmilnih omar in oprema za strojni vid. 

V sklopu vhodno-izhodnih enot je podjetje razstavilo širok nabor EtherCAT modulov s poudarkom na rešitvah za merjenje energije in moči, krmiljenju pixel LED svetil ter merilnih modulih, namenjenih hitrim in natančnim meritvam v avtomatizaciji. Poleg vhodno-izhodnih enot so bili predstavljeni tudi 24V in 48V napajalniki z integriranim EtherCAT vmesnikom.

Tudi s področja pogonske tehnike Beckhoff so si obiskovalci sejma lahko ogledali širšo družino produktov. Poleg že dobro uveljavljenih klasičnih servo pogonov in servo motorjev je podjetje predstavilo tudi servo motorje z integriranim servo pogonom in električne cilindre. Novost s področja pogonske tehnike je koračni motor z integriranim pogonom, ne moremo pa niti mimo naprednih transportnih sistemov XTS (eXtended Transport System) in XPlanar, ki sta privabila največ obiskovalcev in jih navdušila s svojo vsestranskostjo. Predstavljena je bila možnost uporabe več povezanih sistemov XTS za premikanje težjih bremen.

Med drugim je podjetje Beckhoff Avtomatizacija predstavilo MX sistem PC krmilja, ki ne potrebuje elektro omare. Zaradi robustne zasnove je sistem namenjen za direktno montažo na stroj brez elektro omare in ne potrebuje klasičnega ožičenja, saj so vse povezave izvedene prek konektorjev. 

Eden pomembnejših programov podjetja Beckhoff so industrijskih računalniki in krmilniki. Seriji CX8200 in CX9240 predstavljata najnovejše kompaktne krmilnike z večjedrnimi procesorji ARM Cortex™. Na teh serijah krmilnikov bo tekel novi operacijski sistem Beckhoff RT Linux®. CX8200 pa sedaj omogoča tudi upravljanje različnih motorjev v PTP načinu pozicioniranja.

Za zahtevnejše aplikacije je podjetje Beckhoff predstavilo tudi izjemno zmogljiv industrijski računalnik C6040 z Intel® Core™ procesorji 13. generacije, ki po novem vključuje tudi procesorje Intel® Core™ i9 s kar 24 procesorskimi jedri. Novi procesorji med drugim omogočajo bolj učinkovito razporejanje procesne moči procesorja – krmilnemu programu se sedaj lahko dodeli namensko jedro procesorja z višjo hitrostjo v primerjavi z ostalimi funkcijami, kot so uporabniški vmesnik in zajem podatkov, ki imajo nižjo prioriteto in tečejo na počasnejših jedrih procesorja. Za hitro obdelavo slik in za strojno učenje bo sedaj na voljo tudi računalnik C6043, v kateremu je vgrajena grafična kartica NVIDIA RTX™.

Tudi na področju strojnega vida ponuja Beckhoff nekaj novosti. Nove, visoko kakovostne kamere z ločljivostjo do 24 megapikslov v robustnem aluminijastem ohišju omogočajo napredne rešitve v industriji. Odlikuje jih integracija področnega vodila EtherCAT P za napajanje, upravljanje in sinhronizacijo kamere, vse v enem kablu. Strojni vid zahteva seveda tudi dobro osvetlitev, zato podjetje Beckhoff ponuja tudi LED komponente v različnih oblikah. Pomembne lastnosti so visoka moč osvetlitve do 1 kW, natančna barvna reprodukcija, robustna izvedba in enokabelski priklop z vodilom EtherCAT P, ki omogoča napajanje in hkraten nadzor luči. Pomembna prednost lastne opreme za strojni vid je enostavna integracija z ostalimi komponentami podjetja Beckhoff, kar lahko zmanjša čas in stroške razvoja aplikacije.

Že dolgo prisotna programska oprema TwinCAT dobiva moderno preobrazbo. Nova verzija, TwinCAT 3.1: 4026, nadomešča serijo instalacijskih datotek s poenotenim upraviteljem paketov. Upravitelj bo skrbel za poenoteno nameščanje in posodabljanje celotne palete TwinCAT programske opreme. Z upraviteljeve kontrolne plošče bo lahko uporabnik preprosto označil, katere pakete ali skupine paketov (ang. »workload«) želi, napredni uporabniki pa bodo veseli terminalskega vmesnika (CLI), kateri bo omogočil še večjo stopnjo avtomatizacije v razvojnem procesu.

Zaključek
Sejem IFAM je za letos zaprl svoja vrata in prvi vtis s sejma je bil, da so bili razstavljalci in obiskovalci zadovoljni. Kot običajno je prvi dan sejma bil morda malo slabši obisk, zadnja dva dneva pa dober, tako da se je čutilo tisto pravo sejemsko vzdušje.

Kljub temu, da se je med Covid-om kazal nek trend, da lahko sejme in konference izvajamo preko spleta, se je spet pokazalo, da sejmi in konference v živo gotovo ne bodo izumrli. Ljudje se radi družimo, si stisnemo roko in najrajši »rešujemo svet« s pogovorom v živo.

Kot vedno do sedaj, tudi tokrat nismo utegnili obiskati vseh razstavljalcev, zato smo predstavili le nekaj od njih. Na IFAM-u smo lahko videli veliko zanimivih proizvodov in rešitev.

Tisti, ki ste se bolj podrobno sprehodili po sejmu ste gotovo opazili, da se pojavlja trend poceni robotike in avtomatizacije. Ne mislim cenene, pač pa poceni, kar je velika razlika. Robotika in avtomatska strega strojem se bosta tako še bolj približala uporabnikom. Podjetniki bodo lahko tako s programsko kot tudi strojno opremo za relativno majhen denar polavtomatizirali svojo proizvodnjo in storili korak naprej proti avtomatizirani proizvodnji.

Opazili smo tudi, da ponudniki veliko govorijo o skrbi za rabo energije, kar bo gotovo trend v letih, ki prihajajo. In seveda je 3D tiskanje v velikem porastu na vseh področjih, tako na področjih tiskalnikov, kot materialov, ki jih danes lahko tiskamo. Nekatera podjetja skrbi bližnja prihodnost zaradi krize v Nemčiji, saj se bo ta kriza odrazila tudi v Sloveniji. Drugi spet (hudomušno) pravijo, da je v Sloveniji kriza ves čas in da smo že navajeni nanjo. Nekateri pa so poročali o tem, da so dobili veliko naročil iz tujine za dele za dizelske motorje. Kot da je avtomobilska industrija ugotovila, da je električni prehod nekaj, kar ni uresničljivo in tako bodo motorji z notranjim izgorevanjem še kar nekaj časa prisotni. Kakor koli že, kaj bo prinesla prihodnost je negotovo. Gotovo pa bo naslednji IFAM praznoval že 20. obletnico, kar je gotovo lepa številka.

https://svet-me.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

Vsestransko varnostno stikalo AZM201

Uporabniku prijazno Schmersalovo varnostno stikalo z zaklepanjem se ponaša s številnimi konfiguracijami.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!