igus z natečajem ROIBOT ponovno išče ustvarjalne projekte avtomatizacije z najhitrejšim donosom naložbe

logo

HENNLICH d.o.o.
Avtor: Klemen Šobak

Po navedbah Inštituta za makroekonomijo in raziskave poslovnih ciklov (IMK) nemško gospodarstvo slabi in bo v letu 2024 le počasi okrevalo.

Tudi strojegradnja občuti posledice. Da bi okrepile konkurenčnost, se bodo morale organizacije osredotočiti na avtomatizacijo. Zahvaljujoč nizkocenovni avtomatizaciji (Low Cost Automation – LCA) in tržnici robotike RBTX podjetja igus, lahko podjetja vseh velikosti najdejo celovito rešitev, ki ustreza njihovim zahtevam in proračunu – že od 2.000 evrov naprej. Podjetje za proizvodnjo plastike že tretjič nagrajuje projekte z najhitrejšim donosom naložbe (ROI) z nagrado ROIBOT. Uporabniki se lahko zdaj prijavijo in poleg mednarodnega priznanja dobijo LCA izdelke v vrednosti 5.000 evrov.

Ne glede na to, ali gre za kobota, robota z zgibno roko ali ravnega linearnega robota: igus že tretjič nagrajuje pametne in ustvarjalne LCA projekte z nagrado ROIBOT. (Vir: igus GmbH)

V času oslabljenega gospodarstva tako velika podjetja, kot tudi mala in srednje velika podjetja (MSP), iščejo rešitve za avtomatizacijo, ki so stroškovno učinkovite in enostavne za izvajanje. Prav to potrebo zadovoljuje igus s tehnologijo LCA. Specializirano podjetje za plastiko iz Kölna ponuja vse, kar stranke potrebujejo za stroškovno učinkovito avtomatizacijo procesov na enem mestu: od posameznih komponent in robotov s perifernimi napravami, do celovitih rešitev za prilagojene aplikacije. Povprečni stroški naložbe so 12.000 evrov. V primerjavi s tem lahko industrijski robot stane več kot 100.000 evrov, vključno z nadzornim sistemom, programsko opremo in licencami.

„Vedno smo presenečeni nad ustvarjalnim načinom, kako podjetja uporabljajo naše komponente. Od avtomatiziranega gojenja deževnikov do robotov, ki strežejo pivo,“ pravi Alexander Mühlens, vodja poslovne enote za nizko cenovno avtomatizacijo pri igusu. Vendar mnogi od teh izumov prejmejo premalo pozornosti. „Zato organiziramo nagrado ROIBOT 2024. Že tretjič želimo ponuditi oder LCA projektom, ki kažejo pogum, ustvarjalnost in inovativno razmišljanje.“ igus organizira mednarodno tekmovanje vsaki dve leti.

Leta 2022 se je na njega prijavilo 110 projektov iz 20 držav.

Čas za prijave
Uporabniki lahko svoje projekte avtomatizacije prijavijo za nagrado ROIBOT do 30. junija 2024 na https://www.igus.eu/info/roibot-award.

igus po potrebi nudi tudi podporo: ekipa strokovnjakov bo brezplačno posnela video in slikovni material prijave ter nadzorovala postavitev. Udeleženci lahko tako preskočijo postopek prijave in neposredno postanejo kandidati za tekmovanje. Pogoj je, da LCA rešitve delujejo z uporabo komponent, kupljenih pri igusu ali na spletnem mestu RBTX.com. Sem spadajo na primer robotske roke z gibljivimi sklepi, robotski sistemi tipa Cartesian, delta roboti in roboti tipa SCARA.

Nagrade za zmagovalne izdelke nizko cenovne avtomatizacije v vrednosti 5.000 evrov in pritegnitev pozornosti
Žirija, ki jo sestavljajo predstavniki strokovnih medijev in industrijskih strokovnjakov, bo izbrala tri najboljše projekte, ki bodo izstopali po izvirnosti in nizkem ROI. Zmagovalec bo prejel strojno opremo LCA v vrednosti 5.000 evrov, medtem ko bosta drugo in tretje uvrščena nagrajena z 2.500 in 1.000 evri. „Tekmovanje ponuja udeležencem tudi mednarodno medijsko pozornost in priložnost za mreženje z drugimi ljubitelji avtomatizacije, izmenjavo izkušenj, pridobivanje navdiha ter morda celo raziskovanje novih karier. Na primer, na zadnji podelitvi nagrad ROIBOT so našli investitorje za mlado start-up podjetje,“ sklene Mühlens. To je koristilo tudi zmagovalcu nagrade ROIBOT 2022, podjetju MFG Technik & Service GmbH. Podjetje iz kraja Kranzberg blizu Münchna je žirijo prepričalo s svojo LCA rešitvijo, imenovano Label Monkey, ki označuje industrijske palete s treh strani s pomočjo robotskega roke robolink DP podjetja igus.

Za pomoč ali več informacij se lahko obrnete na podjetje HENNLICH. Pišete nam lahko na sobak@hennlich.si ali nas pokličete na 030 601 610.

HENNLICH d.o.o.
Ulica Mirka Vadnova 13
4000 Kranj
lin-tech@hennlich.si
https://www.hennlich.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!