Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Svet mehatronike 29

smlogo color

Dragi bralci,

leto 2020 je v polnem zamahu in podaljšani praznični dnevi so že davno za nami.

V uredništvu revije Svet mehatronike smo že v pripravah na sejem IFAM, pripravili pa smo tudi novo številko revije, v kateri boste med drugim lahko prebrali, kako zmanjšati stroške pregledovanja ventilov z IoT senzorji. Še več ‒ pišemo o »samozdravilnih« kovinah. Seveda se, striktno gledano, kovine ne morejo same zdraviti, ker tudi ne zbolijo, lahko pa samodejno popravijo praske na svoji površini. To je lastnost, ki je zelo zaželena v raznih industrijah – recimo avtomobilski. Kdo si ne bi želel, da se praska na avtomobilu samodejno popravi?!

Preberite več: Svet mehatronike 29

Svet mehatronike 28

smlogo color

Spoštovani bralci,

tudi indijansko poletje je za nami in spet je čas, da vam predstavimo, kaj vse se je zgodilo v svetu mehatronike.

Snovalci 3D izdelkov nas še vedno presenečajo. Skoraj ne mine mesec, ko ne bi izvedeli za izjemen preboj na tem področju.

Tako je znanstvenikom na univerzi v Tel Avivu uspelo razviti biološko personalizirano »črnilo«, s katerim so »natisnili« 3D srce. Če raziskovalci lahko natisnejo 3D srce, potem, kot kaže, res ni meja za 3D tehnologijo. To so dokazali tudi v podjetju HP, kjer so naredili inovativen barvni 3D tiskalnik, ki so ga sodelavci podjetja CGS najavljali na konferenci IKTEM 2019.

Preberite več: Svet mehatronike 28

Svet mehatronike 30

smlogo color

Dragi bralci in bralke,

tale koronavirus nam je resnično spremenil življenje in to na vseh področjih. Ne bom našteval, kdo vse je popolnoma spremenil življenje, navade in podobno. Bolj se bom osredotočil na čas, ko bodo izredne razmere s koronavirusom končane. Kaj takrat – oziroma še bolje - kako izkoristiti čas vmes, ko/če ne morete delati od doma? Mi sicer smo to številko revije Svet mehatronike naredili od doma, marsikdo pa svojega posla ne more početi od doma, če pomislimo samo na delavce v industriji, gostince, samozaposlene in podobno. Torej vprašanje je, kako izkoristiti ta čas?

V vsakem primeru se je večina zaposlenih ustavila – smo v svojih domovih in minimalno odhajamo med na prosto. Ta čas je lahko čas priložnosti, ko lahko tudi storimo nekaj zase, za nova znanja, ki nam bodo odpirala nove možnosti. Nekaj novih znanj vam prinaša tudi revija Svet mehatronike. V tokratni številki smo spet zbrali obilico člankov iz področja avtomatizacije, mehatronike in strojništva, ki vam bodo odpirali nove možnosti.

Eden takšnih člankov je reportaža s sejma IFAM, ki se je odvil še tik pred izbruhom epidemije. Reportaža je namenoma obširna, da bralcem naše revije res podrobno prikažemo, kaj vse se je dogajalo na sejmu IFAM – in dogajalo se je veliko. Prikazanih je bilo veliko izdelkov, ki so svetovne novosti in niso več na voljo samo v oddaljenem svetu, pač pa so že tukaj med nami.

Preberite več: Svet mehatronike 30

Svet mehatronike 27

smlogo color

Dragi bralci,

čeprav nas je zgodnje poletje »zamorilo« z nevihtami, nas znanstveniki razveseljujejo z odkritji, ki spreminjajo naš svet – pa tudi nas z njim. Ker nas veliko uporablja avtomobile, je zaradi varnosti pomembno, iz kakšnih materialov so avtomobili narejeni. Še posebej je pomembna šasija in deli avtomobila, ki so najbolj izpostavljeni v trku. Znanstveniki so nedavno tega razvili nov material, za katerega so dobili navdih v origamiju. Material se namreč ob določeni sili zloži kot origami in s tem prevzame energijo trka.

Preberite več: Svet mehatronike 27

Svet mehatronike 26

smlogo color

Pozdravljeni dragi bralci in bralke, 

kot vsako leto prihajajoča pomlad najavlja sejemsko sezono. Pravzaprav se je sejemska sezona že pričela z odmevnim sejmom IFAM, ki je bil največji do sedaj. Tudi obiskovalci so bili zelo internacionalni. Na svojem razstavnem prostoru smo imeli obiskovalce iz Srbije, Hrvaške, Italije in Avstrije, kar na preteklih sejmih ni bilo tako. O letos res odličnem sejmu IFAM si boste lahko podrobno prebrali v tokratni številki revije Svet mehatronike.

Odličen je tudi grafen, novodoben material, ki je kar nekako poniknil in se v zadnjih dveh letih ni masovno pojavljal v medijih. Grafen je najtanjši material, kar jih je, in vendar ima izjemne lastnosti, ki jih lahko uporabimo tako v mehatroniki kot v elektroniki.

Preberite več: Svet mehatronike 26

Svet mehatronike 25

smlogo color

Pozdravljeni dragi bralci in bralke!

Upam, da ste srečno vstopili v leto 2019, ki bo gotovo prineslo obilo novega in zanimivega v naša življenja.

Nekaj teh novosti vam prinaša tudi naslednja številke revije Svet mehatronike, v kateri boste lahko prebrali kako s pomočjo posebnega keramičnega »črnila« lahko tiskamo 4D objekte. Kot ste že lahko prebrali v preteklih številkah revije Svet mehatronike, je 4D tisk enak 3D tisku s to razliko, da 4. dimenzijo predstavlja čas.

3D tisk zelo napreduje. Tako so znanstveniki naredili 3D objekte, ki si »zapomnijo« kako so bili uporabljeni. Tako bo lahko npr. steklenička za zdravila zaprla svoje ustje za določen čas po tem, ko bo bolnik iz nje vzel zdravilo. Te 3D objekti bodo tudi uporabni v protezah človeških okončin. Najboljše pri tej zgodbi pa je to, da so te materiali poceni.

Preberite več: Svet mehatronike 25

Svet mehatronike 24

smlogo color

Dragi bralci in bralke,

razvoj se ne ustavlja. Praktično vsak dan se dogajajo pomembni in manj pomembni razvoji na skoraj vseh področjih. In kljub temu, da nam moderna tehnologija in zmogljivi računalniki marsikaj olajšajo, je za odličen izdelek potrebno še nekaj več, kot samo moderna tehnologija. Ta več včasih pomeni, da se razvojniki ozrejo v zgodovino ali pa v naravo. Za robota, ki ga bomo predstavili v tokratni številki revije Svet mehatronike, bi lahko trdili oboje: da so se razvojniki ozirali v zgodovino in v naravo. Naredili so namreč robota, ki se v prostoru orientira s pomočjo eholokacije - podobno, kot to počnejo netopirji. Marsikdo se bo spomnil nerodnih robotov izpred let, ki so za navigacijo uporabljali enostavne ultrazvočne senzorje. Predstavljeni robot pa s pomočjo naprednih UZ senzorjev mapira prostor okoli sebe in tako ve, kje se lahko giblje in kje ne.

Preberite več: Svet mehatronike 24

Svet mehatronike 23

smlogo color

Dragi bralci in bralke,

v času, ko pišem ta uvodnik, smo še v dopustniškem času, vendar se seveda svet ne ustavi kljub našemu ali vašemu dopustu. Zato tudi v uredništvu revije Svet mehatronike pripravljamo nove in zanimive vsebine.
Najprej naj poudarimo uspešno izvedeno konferenco IKTEM 2018, kjer je revija Svet mehatronike bila soorganizator. IKTEM konferenca je namenjena strokovnjakom iz področij informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT), mehatronike in elektronike. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko prebrali poročilo s konference.

Preberite več: Svet mehatronike 23

Svet mehatronike 22

smlogo color

Pozdravljeni dragi bralci in bralke!

Raziskovalci nas praktično vsak dan presenečajo z osupljivimi novostmi na vseh področjih. Ker smo revija za mehatroniko, nas seveda zanimajo novosti iz področja mehatronike. Tako smo z velikim zanimanjem prebrali članek o mikro robotih, ki so zloženi kot Origami. Roboti se ob ustreznem impulzu razvijejo in pričnejo z opravljanjem svoje funkcije. Na koncu svojega življenja pa se »razgradijo« v kozarcu vode.

Na drugi strani raziskovalci potiskajo meje kovin tako, da spreminjajo njihove lastnosti. Tako za letalsko industrijo iščejo vedno lažje in vedno bolj vzdržljive materiale, ki jih bodo vgrajevali v letala. Neki drugi raziskovalci so naredili material, ki se mu spreminja trdnost, ko ga zvijajo.

Preberite več: Svet mehatronike 22

WEB seminarji

Sejmi in vabila