Izbor komponent in rešitev za elektrifikacijo sončnih elektrarn

logo

Elektrospoji d.o.o.
Kaj je fotovoltaika in njen prispevek k trajnosti.

Fotovoltaika je tehnologija za proizvodnjo električne energije. Trenutno je ena najhitreje razvijajočih se gospodarskih panog, saj razpolaga s solarno energijo, neomejenim kapitalom. Velja za enega najbolj trajnostnih načinov proizvodnje energije, saj prispeva k zmanjšanju onesnaženosti okolja ter hkrati omogoča trajnostni razvoj in uporabo obnovljivih virov energije. Zaradi omenjenega fotovoltaika predstavlja pomembno orodje v boju proti podnebnim spremembam in je ključen faktor pri spodbujanju trajnostnega razvoja.

Sončne elektrarne so običajno sestavljene iz velikega števila sončnih panelov, nameščenih na strehah ali na posebnih področjih z visoko sončno obsevanostjo. Proizvedejo lahko različne količine električne energije. Od manjših elektrarn, ki so dovolj zmogljive za oskrbovanje posameznih hiš ali naprav, do velikih sončnih elektrarn, ki lahko zagotavljajo dovolj električne energije za več tisoč gospodinjstev ali večjih podjetij.

Prednosti sončnih elektrarn:

  • Okolju prijazen način pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov.
  • Dolgoročni stroškovni prihranki in nižja odvisnost od drugih virov energije.
  • Sončne elektrarne so zanesljive in neodvisne od vira energije, kar pomeni, da lahko delujejo tudi ob izpadu električnega omrežja.
  • Nizki obratovalni stroški sončnih elektrarn.
  • Tiho delovanje naprav.
  • Uporaba sončnih celic za manjše elektronske naprave je možna povsod, četudi v bližini ni električnih omrežij (uporaba v pomorstvu, na plovilih, pri aktivnostih v naravi, na odmaknjenih lokacijah itd.).

Ključni elementi sončne elektrarne
Najbolj prepoznavna komponenta sončnih elektrarn je fotonapetostni modul, ki pretvarja sončno sevanje v enosmerno napetost in tok. Moduli so med seboj povezani v serijo (string), več stringov pa s posebnim solarnim kablom povežemo na razsmernik. Razsmernik je naprava, ki pretvarja enosmerno napetost v izmenično. Preko zaščitnih elementov je razsmernik vezan na števec električne energije, ki meri proizvedeno energijo. Da je sončna elektrarna varna pred vsemi vremenskimi razmerami poskrbimo s konstrukcijo iz aluminija, prenapetostno zaščito in strelovodom.
Srce vsake sončne elektrarne je elektro omara z vsemi potrebnimi komponentami, ki omogočajo zagon in delovanje elektrarne. Elektro omara poskrbi za elektrifikacijo sončnih elektrarn na vseh nivojih, preko katerih so elektrarne priključene na električno omrežje.

Elektro omara za sončno elektrarno mora biti sestavljena iz več ključnih komponent, ki zagotavljajo varnost in zanesljivost električnega sistema. Komponente ki jih potrebujemo za vzpostavitev infrastrukture sončne elektrarne, vsakodnevno prenesejo velike obremenitve.

Kakovost = varnost
Zagotovo se vsakemu bodočemu lastniku sončne elektrarne porajajo vprašanja, kako varno je na streho svoje hiše namestiti sončno elektrarno? Kakšna so tveganja za požar ali električni udar? Pomisleki so razumljivi, saj fotovoltaični sistemi proizvajajo nevarno visoke napetosti in tokove. Komponente, ki jih potrebujemo za vzpostavitev sončne elektrarne vsakodnevno prenesejo velike obremenitve. Zaradi tega, je kakovost komponent ključnega pomena in ima neposreden vpliv na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema. Kot strokovnjaki za napredne rešitve elektrifikacije odsvetujemo vsakršno odločitev za cenovno ugodnejše izdelke. Uporaba cenejših komponent na dolgi rok pogosto lahko povzroči še višje stroške, ki jih povzročijo okvare in nenadne motnje v delovanju sončnih elektrarn.

Elektrospoji nudimo rešitve za elektrifikacijo sončnih elektrarn
Elektrospoji smo pomemben igralec v dobavnih verigah fotovoltaičnih aplikacij. Nudimo komponente za elektro omare na vseh nivojih fotovoltaičnega sistema in širok nabor orodja ter opreme za vezavo fotonapetostnih modulov.

Dolgoročno učinkovitost brez izpadov dosegamo z zanesljivimi rešitvami dobaviteljev Weidmüller, ABB, Santon, DF electric, IDE in Flexicon. Garantiramo varčno in učinkovito delovanje komponent za sončne elektrarne. Uporaba razpoložljivih komponent ni usmerjena le na industrijska področja, ampak tudi na sončne elektrarne za posamezna gospodinjstva.

Za prenos brezplačnega kataloga izdelkov za elektrifikacijo sončnih elektrarn, poskenirajte spodnjo QR kodo.

Elektrospoji d.o.o.
Stegne 27, 1000 Ljubljana
E-pošta: info@elektrospoji.si
Tel.: 01 511 38 10
https://www.elektrospoji.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!