Izračun donosnosti naložbe v programsko opremo za off-line programiranje robotov (OLP)

logo

Camincam d.o.o.
Nadaljevanje iz SM41. Programiranje robotov off-line (OLP) se v proizvodnih obratih vse bolj uveljavlja, saj je ena od slabosti robotov čas, ki je potreben za programiranje zapletenih delov s programirno napravo.

Donosnost naložbe v načrtovanje
Prednost OLP je, da je mogoče digitalni model robotske celice izdelati, potrditi in izpopolniti, preden je robot nameščen. Programska oprema OLP lahko virtualno simulira namestitev in delovanje robota pred dejansko namestitvijo.
Odpravljanje težav je mogoče opraviti praktično brez ustavljanja proizvodne linije, težave pa je mogoče odpraviti pred namestitvijo, zaradi česar je čas med namestitvijo in delovanjem veliko krajši. Robota je mogoče namestiti, programirati, preizkusiti, usposobiti osebje in zagnati robota v delčku časa, saj je bila optimizacija programa opravljena pred namestitvijo.

Donosnost naložbe v programiranje
Programiranje robota s programirno napravo je lahko zamudno in dolgotrajno. Kompleksne poti lahko zahtevajo na stotine, če ne celo tisoče točk, ki jih je treba ročno programirati več dni. Enako nalogo lahko dobra programska oprema opravi v nekaj urah ali minutah. Dobra rešitev OLP ima vnaprej določene parametre procesa in lahko hitro ugotovi težave in priložnosti za optimizacijo programske poti in trajektorije robota. Kompleksne programe brez napak je mogoče hitro ustvariti z malo znanja o robotiki in brez poseganja po točkah.

Donosnost naložbe v prilagodljivost
Povečan čas delovanja
V okolju z veliko različnimi izdelki in majhnimi serijami lahko zamenjava robota za opravljanje druge naloge povzroči veliko izpadov. OLP omogoča, da robot brez težav preide z ene naloge na drugo. Naslednje opravilo je lahko sprogramirano in čaka, da se obstoječe opravilo konča: nekaj pritiskov na tipko in robot se premakne na naslednje opravilo. 

Na primer, spreminjanje orientacije orodja na koncu roke je s programom OLP preprosto, saj ga je mogoče izvesti z ukazom za ponovno izračunavanje. Če morate spremeniti kot orodja za varjenje, da bi izboljšali var, lahko to storite hitro in enostavno.

Nove priložnosti za obstoječe robote

Ena od prednosti robustne platforme OLP je možnost uporabe obstoječih robotov na različne načine, ki lahko razširijo vaše delovanje. Na primer, robota, ki razigluje avtomobilsko vodno črpalko, je mogoče uporabiti za raziglanje lopatice letalske turbine, ne da bi ustavili proizvodno linijo. 
Roboti se lahko zaradi robustnega in enostavnega OLP uporabljajo v večjem obsegu. To pa pomeni večjo izkoriščenost stroja in večji dobiček.

Članek preveden s strani www.robotmaster.com.

www.camincam.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!