Izračun donosnosti naložbe v programsko opremo za off-line programiranje robotov (OLP)

logo

Camincam d.o.o.
Programiranje robotov off-line (OLP) se v proizvodnih obratih vse bolj uveljavlja, saj je ena od slabosti robotov čas, ki je potreben za programiranje zapletenih delov s programirno napravo.

Programiranje robotov off-line poteka “off-line”, torej brez programirne naprave / robotske celice / robota v načinu učenja, kar uporabniku omogoča, da robotsko kodo ustvari na računalniku in jo prenese v robota.

Kapitalske naložbe v naprednih proizvodnih okoljih je treba skrbno preučiti, zlasti če gre za naložbo v nov postopek ali tehnologijo. Če razmišljate o naložbi v OLP, je tukaj nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati glede morebitne donosnosti naložbe (ROI).

Donosnost naložbe v uporabnost
ROI uporabnosti
Programska oprema OLP mora biti preprosta, funkcionalna, intuitivna in enostavna za uporabo. Ne sme zahtevati napredne izobrazbe na področju računalniškega programiranja ali robotike, da bi jo lahko uporabljali. Prav tako ne sme biti emulator programske opreme za robote, ki samo posnema tradicionalno programirno napravo.

Donosnosti naložbe bo več prispevala programska oprema, ki zadostuje zgornjim zahtevam. Začetniki hitro postanejo izkušeni uporabniki, kar omogoča minimalne motnje, hiter zagon in boljše rezultate programiranja. To pomeni nižje stroške na uporabo in nižje skupne stroške lastništva.

Intuitivni program OLP mora zagotavljati moč za popolno izkoriščanje zmogljivosti robotske celice. Prednost OLP je, da se lahko potrjevanje programa opravi off-line in s katere koli lokacije, s čimer se skrajša čas zastoja robota in potovalni čas podpornega osebja. OLP, ki ga je lažje uporabljati, programerju omogoča, da hitro ugotovi, ali obstaja težava s programom, in zagotavlja intuitivna orodja za njihovo reševanje.

Donosnost naložb v združljivost
ROI združljivosti
Večina proizvajalcev robotov naredi programsko opremo, ki je prilagojena njihovim robotom. Ta programska oprema ponavadi ni, oziroma je redko združljiva z drugimi blagovnimi znamkami robotov, zato je tudi težko najti nadgradnje in podporo za starejše robote.

OLP, ki je združljiva z različnimi robotskimi okolji, ter jo je mogoče hitro namestiti in implementirati, zmanjša stroške. Če imate robote različnih proizvajalcev, lahko za vse uporabljate isto programsko opremo OLP. Vzdrževanje različnih programskih rešitev OEM porablja vire; zahteva lahko več osebja, več usposabljanja in časa pri posodobitvah za vsako platformo. V proizvodnem okolju z veliko različnimi izdelki in majhnimi serijami lahko to prihrani ure/dneve izpadov proizvodnje. Preprosto povedano, zaposleni lažje sprejmejo novo tehnologijo, če se programska rešitev OLP lahko uporablja pri različnih blagovnih znamkah ter je enostavna za uporabo in učenje. 

Članek preveden s strani www.robotmaster.com.
Nadaljevanje v naslednji številki Svet mehatronike.

www.camincam.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!