Izzivi in rešitve pri namestitvi elektro omar za zagotavljanje varnosti in učinkovitosti

ProElektronika d.o.o.
Ocenjevanje ustreznega okolja za postavitev električnih omar je bistvenega pomena za zagotovitev varnosti, zanesljivosti in učinkovitosti sistema. V tem članku bomo raziskali izzive, povezane s temperaturo, vodo, prašnim prostorom in vibracijami v okoljih namestitve električnih omar, in predlagali praktične rešitve za odpravo teh težav.

Temperatura
Temperatura je eden glavnih dejavnikov pri namestitvi električnih omar. Pregrevanje lahko negativno vpliva na delovanje električnih komponent, skrajša njihovo življenjsko dobo in poveča tveganje za okvare. Nasprotno pa lahko prenizke temperature povzročijo kondenzacijo in nastajanje vlage, kar povzroči kratke stike in poškodbe komponent.

Rešitev: ključnega pomena je vzdrževanje nadzorovane temperature v okolju namestitve električnihomar. Uporaba prezračevalnih, hladilnih ali ogrevalnih sistemov lahko pomaga ohranjati primerno temperaturo. Priporočljivo je tudi stalno spremljanje temperature znotraj električne omare in namestitev krmilnih naprav za opozarjanje ob prekoračitvi kritičnih pragov ali za vklop ali izklop naprav za regulacijo temperature.

Voda in vlaga
Prisotnost vode ali vlage lahko predstavlja veliko grožnjo za električne omare, kar poveča tveganje za kratke stike, korozijo in okvare. Okolja z veliko verjetnostjo izpostavljenosti vodi, kot so zunanji prostori ali vlažne lokacije, zahtevajo dodatne varnostne ukrepe.

Rešitev: Priporočljivo je, da uporabite električne omare z najmanjšo stopnjo zaščite IP54 in pri aplikacijah s tveganjem vodnega curka zaščitite prezračevalne odprtine z ustreznimi pokrovi. V notranjosti omare je dobra praksa vzdrževati temperaturo okoli 35 °C, kar ni kritično za komponente, vendar je višje od rosišča.

Prah
Prisotnost prahu lahko ogrozi delovanje električnih omar z oviranjem dovodov zraka pri občutljivih komponentah. V industrijskih okoljih ali območjih, nagnjenih k drobnim prašnim delcem, je zaščita pred prašnimi delci ključnega pomena.

Rešitev: Priporočljiva je namestitev izpušnih filtrov ali filtrskih ventilatorskih enot, da preprečite vdor prahu v električne omare. Filtrske blazine je treba občasno očistiti ali zamenjati, da se zagotovi optimalen pretok zraka. Priporočljivo je tudi redno čiščenje električnih omar za odstranjevanje nabranega prahu.

Omejen prostor
Razpoložljivost fizičnega prostora je lahko izziv, ko gre za namestitev električnih omar. Pogosto so prostori omejeni in obstajajo naprave, ki zahtevajo zaslon ali upravljalno ploščo v bližini prezračevalnih odprtin. V teh primerih iskanje kreativnih rešitev ne sme biti v nasprotju z veljavnimi predpisi in funkcionalnostjo prezračevalnih naprav.

Rešitev: Pomembno je, da električne omare zasnujemo tako, da zavzamejo najmanj zahtevanega prostora. Sprejetje kompaktnih, modularnih in lahko dostopnih električnih omar lahko omogoči učinkovito namestitev tudi v tesnih prostorih. Poleg tega, če okoli ohišja ni dovolj prostora za pravilno kroženje zraka za hlajenje, lahko namestite strešno izpušno enoto.

Vibracije
Vibracije lahko negativno vplivajo na električne povezave znotraj omare, kar povzroči zrahljanje in okvare. V okoljih, kot so industrijska območja, mehanske strukture ali bližina strojev, lahko pride do močnih tresljajev, kar zahteva posebno pozornost.
Rešitev: Priporočljiva je uporaba antivibracijskih nosilcev in pritrdilnih sistemov za električne omare. Te naprave zmanjšajo učinek vibracij na celovitost povezav. Poleg tega lahko uporaba gibljivih električnih kablov pomaga ublažiti tresljaje in preprečiti poškodbe komponent. Za hlajenje so optimalne rešitve: filtrirne ventilatorske enote ali termoelektrične enote.

Ocena okolja namestitve električnih omar je zato bistvena za zagotovitev pravilnega delovanja in varnosti sistema. Z reševanjem različnih problemov že v fazi načrtovanja je možno z vgradnjo ustreznih komponent ustvariti idealno okolje za elektro omare ali sisteme in tako zagotoviti trajnost in učinkovitost sistema.

Podjetje ProElektronika d.o.o. vam za optimalno rešitev zgoraj naštetih izzivov nudi opremo proizvajalca FANDIS. Nudimo vam ventilatorje, filtre, klime, termostate, grelce in LED razsvetljavo.

Za vse dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate na info@proel.si.

ProElektronika d.o.o.
Mariborska cesta 86
SI-3000 Celje
E-pošta: info@proel.si
https://www.proel.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!