Kompresor sera® za zeleni vodik

logo

Tudi pri HENNLICHu skupaj s podjetjem sera®, ki ga zastopamo na slovenskem trgu, hodimo po poti zelene energije, bolj natančneje zelenega vodika.

»Voda bo premog prihodnosti. Energija jutrišnjega dne je voda, ki jo razgradi elektrika. Razgrajena elementa vode, vodik in kisik, bosta zagotovila preskrbo zemlje z energijo v bližnji prihodnosti.« Ta uvid je imel že Jules Verne leta 1870 v svojem delu »Skrivnostni otok«.

Smo v času, ko se naravne zaloge fosilnih goriv manjšajo, hkrati pa njihove cene rastejo. Poleg tega vedno bolj v ospredje stopa varovanje okolja in zmanjševanje izpustov CO2. Kot prispevek k ohranjanju okolja so pri podjetju sera Hydrogen GmbH razvili svojo inovativno postajo za oskrbo z vodikom.

Osrednji element serine® polnilne postaje za vodik je tehnološko dovršen zabojnik z modularno zasnovo. Opremljen je z najbolj sodobnimi kompresorskimi sistemi, hladilnimi enotami, ventilsko tehnologijo in s krmilnim sistemom. Ta enota omogoča, da kompresorji vodik stisnejo do 900 barov. Vodik se nato do uporabe shrani v rezervoarjih, ki so lahko nameščeni znotraj ali zunaj zabojnika.

Za skladiščenje vodika sera® nudi tudi druge rešitve, kot je npr. povezan sklop plinskih jeklenk z veliko zmogljivostjo. Jeklenke so povezane s cevmi in ventili. Tak način omogoča nadgradnjo in širitve skladiščnih kapacitet, hkrati pa tudi skladiščenje zelo majhnih količin vodika.

Za uporabnika najpomembnejši je zagotovo zadnji korak: točilna enota za polnjenje vodika. V enoto so integrirani ročka za gorivo, cev za polnjenje, zaslonska in krmilna tehnologija. Plačilni terminal je mogoče namestiti ločeno.

Uporabnik lahko priročno sproži postopek polnjenja preko zaslona. Sledi kratek vodnik po korakih, dokler ročka za gorivo ni varno pritrjena na nalivno odprtino rezervoarja vozila. Temperatura vodika se zniža do -40 °C in teče skozi ročko za gorivo v rezervoar vozila. Točilna enota, ki jo je razvilo podjetje sera®, lahko vozila polni s 350 bari in 700 bari.

Osrčje polnilne enote za vodik je njihov inovativni kompresor. Sestavljen je iz dveh koaksialno razporejenih vertikalnih plinskih cilindrov, ki sta mehansko povezana s pogonskima hidravličnima cilindroma. Prostor med plinskim in pogonskim cilindrom preprečuje, da bi hidravlično olje onesnažilo medij. Pogonska cilindra sta med seboj hidravlično povezana. Dviganje oz. spuščanje poteka preko brezkontaktnih stikal in bližinskih senzorjev, hidravlične cilindre pa poganja hidravlični agregat. Pri uporabi sistema s krmilno črpalko je mogoče število gibov bata nenehno prilagajati.

Vir: gradivo podjetja sera®

https://www.hennlich.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!