Konfiguriranje in programiranje linearnih robotov igus – tako preprosto kot igranje na konzoli PlayStation

logo

HENNLICH d.o.o.
Pripravil: Klemen Šobak
Zaradi enostavnega pristopa je spletni konfigurator za linearne robote še bolj zabaven!

S pomočjo navdiha iz video igralnega okolja je specialist za tehnično gibljivo plastiko igus preoblikoval svoj spletni konfigurator za linearne robote, s čimer je njegova uporaba postala še učinkovitejša. Zdaj lahko uporabniki hitreje in enostavneje konfigurirajo linearnega robota, pripravljenega za povezavo v samo petih minutah in s takojšnjo informacijo o ceni. S pomočjo spletnih orodij je mogoče katero koli avtomatizirano rešitev sprogramirati in preizkusiti neposredno v izbranem delovnem območju ter naložiti podatke CAD in ustrezno risbo. Tudi mala in srednje velika podjetja se lahko brez ovir spustijo v svet avtomatizacije brez znanja strokovnjakov in programske CAD opreme.

Zdaj hitreje in enostavneje: s konfiguratorjem linearnih robotov na spletni strani RBTX lahko uporabniki konfigurirajo svoje posamezne linearne robote pripravljene za povezavo v samo petih minutah. (Vir: igus GmbH)

Povečajte učinkovitost, zmanjšajte napake in znižajte stroške
Številna podjetja prepoznavajo prednosti avtomatizacije procesov, toda izbira pravega robota je lahko draga in zamudna. Igus je v ta namen razvil spletni konfigurator za lažji začetek avtomatizacije. Stranke lahko z le nekaj kliki preprosto konfigurirajo cenovno ugodne linearne robote pripravljene za priključitev in zagon, ki temeljijo na drsnih linearnih vodilih drylin. Linearni roboti so na voljo brez krmilnega sistema že od 1.000 evrov na enoto, z nadzornim sistemom in programsko opremo pa od okoli 4.000 evrov. »Od lansiranja konfiguratorja smo prejeli veliko pozitivnih povratnih informacij o pristopu igrifikacije in intuitivni uporabnosti,« pravi Alexander Mühlens, vodja oddelka za tehnologijo avtomatizacije in robotiko pri igusu. »Kljub temu smo se vprašali: Ali lahko s temi povratnimi informacijami še naprej izboljšujemo delovanje? Odgovor je bil odločen da. Posledično smo dodatno optimizirali konfigurator in dodali nove funkcije.”

Konfigurirajte linearne robote — še lažje zahvaljujoč igralni platformi
Za novo zasnovo konfiguratorja so igusovi razvijalci uporabili Unity – platformo, ki se uporablja pri razvoju iger za osebne računalnike in igralne konzole. Delovanje konfiguratorja je temu primerno intuitivno. Deluje pa takole: v prvem koraku uporabnik izbere kinematiko, torej linijskega, ravnega ali prostorskega linearnega robota. Pogled spominja na izbirni meni iz računalniške igre, s katerim igralci na primer izbirajo dirkalnike. S temi standardnimi konfiguracijami je mogoče enostavno in hitro izbrati pravega robota. Ne glede na to ali gre za proizvodnjo sladoleda, merilni sistem ali robota za paletiranje: številne aplikacije morajo izpolnjevati posebne varnostne predpise, na primer morajo biti odporne proti škropljenju ali delati v zelo majhnih prostorih za namestitev. Spletni konfigurator uporabnikom omogoča, da sestavijo svojega linearnega robota, ki izpolnjuje posebne zahteve njihove posamezne aplikacije.

3D model vizualizira prostor namestitve in premike linearnega robota
Naslednji korak nas pripelje do konfiguracije linearnega robota. Tukaj so na voljo drsniki, s katerimi lahko nastavite dolžine pomika osi X, Y in Z z milimetrsko natančnostjo. Dinamični 3D model linearnega robota, ki ga je mogoče vrteti v vse smeri, vizualizira nastavitve v realnem času. Z enim klikom je zdaj mogoče prikazati tudi prostor namestitve linearnega robota. Za to so uporabljena obarvana območja prostora. To daje uporabnikom vizualni vtis o tem, koliko prostora zavzame njihova rešitev za avtomatizacijo. Za zagotovitev preglednosti glede stroškov prejmejo uporabniki takojšni prikaz cene za svojo rešitev avtomatizacije. Napredni uporabniki lahko tudi izvozijo 3D model kot datoteko STEP in ga nadalje obdelajo v kateremkoli CAD programu. S spletnim konfiguratorjem je možno celo definirati premike robota – z vnosom nekaj parametrov in brez znanja programiranja. S to funkcijo lahko robota preizkusimo že pred naložbo. Zahvaljujoč premikajočemu se 3D modelu operaterji pridobijo občutek za gibanje robota in čas cikla. Po spletnem programiranju lahko datoteko prikažete v navidezni resničnosti prek aplikacije ali naložite v pravi nadzorni sistem robota.

Naročeno prek spleta
Kmalu zatem je robot dostavljen
V kolikor so uporabniki spletnega orodja zadovoljni s konfiguracijo linearnega robota, sledi izbira ustreznega krmilnega sistema. Ta dopolni linearnega robota v cenovno ugodno rešitev, pripravljeno za povezavo z robotskim krmiljenjem igus ali različico “naredi sam” s kompletom krmilnega sistema D1 dryve. Kmalu po spletnem naročilu sledi še dostava.

Vnaprej sestavljeni linearni roboti standardnih velikosti so celo pripravljeni za pošiljanje v 24 urah. Zahvaljujoč samomazalnim polimerom igus so vsi nastavljivi sistemi linearnih robotov 100 % brez vzdrževanja in čisti v vseh ležajnih točkah. Vse dodatne komponente, kot so prijemala, strojni vid, električni motorji in senzorji, so na voljo novincem v avtomatizaciji preko spletne tržnice za cenovno ugodno avtomatizacijo RBTX.

V podjetju HENNLICH vam kot uradni zastopniki podjetja igus v Sloveniji svetujemo in nudimo pomoč pri izbiri. Za več informacij mi pišite na sobak@hennlich.si ali me pokličite na 030 601 610.

Vir: igus GmbH

HENNLICH d.o.o.
Ulica Mirka Vadnova 13
4000 Kranj
GSM: 030 601 610
E-pošta: lin-tech@hennlich.si
https://www.hennlich.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!