Konkurenčni faktor OVO

HOFFMANN GROUP
Z dizajnom, funkcionalnostjo in udobjem do večje motiviranosti in zavezanosti delavcev.

Kako delavci sprejmejo osebno varovalno opremo (OVO), je odvisno od dizajna, funkcionalnosti in udobja nošenja in se odraža tudi na podobi delodajalca. Družba Hoffmann Group je na sejmu A+A prikazala, kako lahko podjetja z ustrezno OVO pridobijo navdušenje svojih delavcev.

Dobra delovna oprema, ergonomična delovna mesta in kakovostna osebna varovalna oprema lahko spodbudijo zavzetost delavcev in s tem povečajo produktivnost podjetja. Delovna oblačila na račun delodajalca lahko še dodatno navdušijo, če s tem pride do izraza določeno spoštovanje do zaposlenih.

Dober in eleganten videz v barvah podjetja
Če želi podjetje navdušiti svoje delavce z delovno opremo, mora ta zagotavljati ustrezen dizajn, funkcionalnost in udobje pri nošenju. Barve v skladu s korporativno podobo zagotavljajo enotno celostno podobo,logotipi in okrasni elementi pa jasno označevanje.

Delovna oblačila je mogoče okrasiti z neposrednim vezenjem, vezenimi emblemi, transfernim potiskom ali laserskim graviranjem. Zaposleni zelo cenijo tudi to, da imajo na izbiro več kosov oblačil. Skladen videz dopolnjuje tudi barvno usklajena delovna obutev s sistemom različnih velikosti, ki nudi zadosti prostora vsem velikostim stopal. Moduli za blaženje pod peto optimalno blažijo telesno težo, lahki in zračni materiali z elementi za zračenje tudi v vročih dneh ščitijo pred vročinskim stresom.

Prilagoditev po meri za dobro prileganje
Da se delovni jopiči, delovne hlače in delovni čevlji res dobro prilegajo, jih morajo v podjetju do šest tednov testirati zaposleni iz vseh držav, saj se konfekcijske velikosti v mednarodnem merilu razlikujejo. Za uporabnike varnostnih delovnih čevljev, ki imajo težave s stopali, je treba zagotoviti po meri prilagojene ortopedske vložke. Pri tem morajo biti vložki za obuvala skladni z zahtevami Nemške socialne in nezgodne zavarovalnice DGUV, sicer ne velja zavarovalno kritje (velja v Nemčiji). Če je treba nabaviti vložke za obuvala za veliko število zaposlenih, je na voljo 3D-merjenje velikosti v podjetju. Alternativno lahko zaposleni, ki že nosijo vložke za obuvala, sami izdelajo svoj odtis stopala s pomočjo certificiranih kompletov za jemanje odtisa stopal.

Nova delovna oblačila GARANT z obema linijama modelov „Industrie“ (levo) in „Service“ (desno) so optimizirana za uporabo v kovinsko obdelovalni industriji in vzdrževanju, torej povsod tam, kjer se orodja GARANT uporabljajo že 50 let.

Tudi na področju zaščite sluha so na voljo po meri prilagojeni izdelki, tako imenovane otoplastike, ki se izdelajo na podlagi odtisa sluhovoda posameznika in se s pomočjo filtra za hrup natančno prilagodijo posameznemu delovnemu mestu. Prednosti so visoko udobje nošenja, manj odpada zaradi možnosti ponovne uporabe in šestletna garancija.

Dober občutek – kot druga koža
Na večini delovnih mest je treba nositi zaščitne delovne rokavice. Te morajo biti ergonomično oblikovane in ne smejo vsebovati snovi, ki dražijo kožo ali povzročajo alergije. Te lastnosti imajo poliamid/najlon, lycra ali specialna vlakna. Najlon je posebej prijazen za kožo, lahek, robusten in trpežen, posebna vlakna nadomeščajo steklena in jeklena vlakna v vseh delovnih rokavicah za zaščito pred urezninami, brezsilikonske delovne rokavice so izjemno primerne za zelo občutljivo kožo in občutljive površine. Fino pletene delovne rokavice s tehnologijo pletenja 18 gauge v nižjih in 15 gauge v višjih razredih zaščite so prijetne za nošenje tudi pri dolgotrajni uporabi. Prevleke iz nitrila, nitrilne pene in poliuretana na vodni osnovi zagotavljajo zelo dobro elastičnost, primernost za tipkanje po zaslonu občutljvemu na dotik, dober občutek otipa in zelo dober oprijem. Topila, kot je DMF (dimetilformamid), so kriterij za izločanje.

Za izdelke serije GARANT GreenPlus ni potrebno označevanje, kar prispeva k razbremenitvi okolja.

Trajnostna zaščita za mirno vest
Osebni varovalni opremi pa ni potrebno zagotavljati le funkcionalnosti in udobja pri nošenju, ampak je pri njeni izdelavi vedno bolj pomembno tudi ohranjanje virov. V to kategorijo spadajo nove montažne delovne rokavice in delovne rokavice za zaščito pred urezninami GARANT serije GreenPlus z do 86 odstotki recikliranega najlona v nosilnem materialu. Zaradi visokega deleža recikliranega najlona je za njihovo izdelavo potrebne manj nafte. Vendar pa je recikliranje najlona težavno, saj je njegovo tališče tako nizko, da nečistoče pri taljenju ne zgorijo. Najlon je treba zato temeljito očistiti. To pa se odraža na ceni.

Dobra naložba – boljša kakovost po nižji ceni
Da je mogoče ponuditi kakovostnejšo osebno varovalno opremo brez dodatne obremenitve proračuna, obstaja preprost trik, kjer je treba strniti seznam odobrene osebne varovalne opreme in izdelati zavezujoč katalog izdelkov. Tako je mogoče pri nabavi izkoristiti količinske popuste na izdelek in pri enakem proračunu nabaviti kakovostnejšo osebno varovalno opremo. Manj postavk v nabavi pomeni tudi manj knjiženja prejema blaga in manj potrebnega prostora v skladišču, kar predstavlja prednost tako za podjetje kot za zaposlene. Dodaten prihranek omogoča tudi uporaba avtomatov za izdajo blaga, kot je GARANT Tool24. Ti omogočajo stalen dostop do osebne varovalne opreme in razbremenijo nabavo, če so programirani na »samodejno ponovno naročanje«.

ZAKLJUČEK
Delavci, ki se počutijo celovito zaščitene, varne in dobro opremljene, lahko delajo bolje. Osebna varovalna oprema, ki je komaj zaznavna in daje dober občutek, omogoča popolno koncentracijo na delo. Rezultat so zdravi zaposleni, manjše število bolniških dni in večja produktivnost.

5 vprašanja za Alexandro Kovacs, vodjo projekta OVO pri Hoffmann Group
Gospa Kovacs, na sejmu A+A ste predstavili delovna oblačila. Katere so njihove prednosti?
Z delovnimi oblačili dopolnjujemo svojo kolekcijo GARANT. Obe liniji modelov „Industrie“ in „Service“ sta optimizirani za uporabo v kovinsko obdelovalni industriji in vzdrževanju, torej povsod tam, kjer se orodja GARANT uporabljajo že 50 let in imajo veliko privržencev. Zato so delovna oblačila povsem v slogu blagovne znamke GARANT: izjemno kakovostna, elegantna, funkcionalna in moderna.
Do ene tretjine so izdelana iz bombaža in zagotavljajo zelo dobre klimatske pogoje. Dodatno so v kolenskem zgibu opremljena z zračnim materialom Coolmax in s 4-smerno zadrgo na vseh močno obremenjenih mestih. Linija modelov „Industrie“ je s 3 odstotki elastana in predoblikovanimi komolci robustna in udobna. Linija modelov „Service“ s 4 odstotki elastana nudi posebej veliko svobode gibanja v športnem dizajnu. Žepi se nahajajo na ustreznih mestih. Po želji lahko tekstil opremimo z logotipi in okrasnimi elementi v barvah podjetja. To daje jasen, vendar nevsiljiv poudarek v korporativni podobi in krepi občutek pripadnosti podjetju med zaposlenimi.

Zahteve za osebno varovalno opremo so vse večje. Kaj to pomeni za vaš poslovni model?
Sodobna osebna varovalna oprema mora ščititi in biti obenem čim prijetnejša za nošenje. Pomembni so udobje nošenja, funkcionalnost in dizajn. S tem gre trend tudi v smeri prilagoditve po meri. Dopolnili smo svoj portfelj storitev in si nenehno prizadevamo doseči razliko na tem področju – na primer z individualno izdelanimi ortopedskimi vložki in po meri prilagojeno zaščito sluha (ti. ortoplastika). V ta namen smo ustvarili močna partnerstva z ortopedskim specialistom Schuhmacher GetSteps in vodilnim proizvajalcem ortoplastike Cotral Lab. GetSteps nudi vložke v skladu z zahtevami DGUV za več kot 2500 vrst varnostnih delovnih čevljev, izmero stopal s 3D-skeniranjem in izmero na daljavo s pomočjo kompletov za jemanje odtisa stopal, certificiranih kot medicinski pripomoček.
Cotral Lab odvzame odtise sluhovodov uporabnikov na samem kraju uporabe.

Torej je prihodnost v osebni varovalni opremi, prilagojeni po meri?
Ta trend vidim predvsem tam, kjer je mogoče s po meri prilagojeno osebno varovalno opremo doseči udobje in večjo sprejemljivost nošenja. Tipična primera sta zaščita sluha in tudi ortopedski vložki za obuvala. Običajni ušesni čepi za zaščito sluha se ne prilagajajo optimalno vsakemu ušesu in otežujejo komunikacijo. Zato se tudi ne uporabljajo dosledno. To slabo vpliva na sluh.

Pri ortoplastikah je drugače, saj so prijetne v ušesu, spodbujajo koncentracijo in olajšujejo komunikacijo. To preprečuje poškodbe sluha, delavci ostanejo zdravi, so zadovoljnejši in produktivnejši. Enako velja za ortopedske vložke. Delo z bolečimi nogami in sklepi ni prijetno. Zaposleni tudi cenijo prizadevanja delodajalca.

Ni to predrago?
Proračun se lahko pogosto sprosti s prihranki na drugem mestu. Če se na primer zmanjša paleta modelov, je mogoče pri nabavi izkoristiti količinske popuste in prihranek ponovno investirati v kakovostnejšo osebno varovalno opremo ter prilagoditev po meri.

Kakšen je postopek v takšnem projektu?
Priporočamo standardizacijo in uskladitev v večstopenjskih projektnih fazah, lahko od glave do pet, z različnimi področji izdelkov, na primer za zaščito vida, zaščito dihal ali zaščito sluha. Zaradi večje kompleksnosti sledita zaščita nog in zaščita telesa šele v kasnejšem poteku, tudi zaradi večje sprejemljivosti morebitnih sprememb.

https://www.hoffmann-group.com

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!