MB-NAKLO: MINIMAT-ED – vgradni digitalni električni vijačnik

logo

MB-NAKLO d.o.o.
Pripravil: Andraž Zupan

Vgradni MINIMAT-ED je namenjen za integracijo v avtomatizirane linije. Navor vijačenja je v rangu od 0,24 do 4,8 Nm. Je procesno zanesljiv, prilagodljiv, programabilen, vsestranski, omogoča dokumentiranje in preprosto integracijo ter povezljivost.

MINIMAT-ED je na voljo v štirih različicah za navore od 0,24 do 4,8 Nm pri hitrostih do 1.500 vrt/min. Hitrosti je mogoče nastavljati neodvisno do največje hitrosti za vsak tip vijačnika. Vretena vijačnikov imajo posebno tanko zasnovo in majhno težo za več udobja. Za povezovanje stacionarnega vijačnika MINIMAT-ED s sistemskim krmilnikom se uporabi vmesnik 330E. Vsa potrebna strojna oprema naj bo vgrajena v krmilno omarico.

Uporaba obstoječe rešitve za nastavljanje in krmiljenje vijačnika ima še eno prednost, saj je mogoče rezultate vijačenja vključiti v vizualizacijo za vsakokratni sistem, na primer za prikaz vrednosti glede na položaj vijaka. Krmilnike DEPRAG DPU050, DPU100 in DPU200 je mogoče uporabljati za krmiljenje vijačnikov MINIMAT-ED skupaj z vmesnikom 330E za izmenjavo signalov in podatkov med sistemskim krmilnikom (PLC) ter krmilno elektroniko vijačnika.

Skupaj s programskimi enotami, ki jih je treba namestiti v krmilnik DPU (ali PLC), je mogoče eno – ali večvretenske vijačne postaje z nizkimi stroški integrirati v koncept krmiljenja za celotne sisteme.


Funkcije vijačenja
Za izvedbo posameznih postopkov vijačenja je na vijačniku na voljo pet programov za vijačenje (od PG1 do PG5), od katerih ima vsak program največ 3 korake. Postopek sestavljajo začetno privijanje, privijanje s predpisanim navorom in dodatno zategovanje za določen kot. Na voljo je tudi pet programov odvijanja (od PG6 do PG10).

Krmiljenje in nastavljanje

Krmiljenje in nastavljanje vijačnika poteka po povezavi Ethernet med krmilnikom DPU (ali PLC) in vmesnikom 330E:

  • Za nastavljanje in konfiguriranje se uporablja vgrajeni spletni strežnik (na primer za prilagajanje programov vijačenja); za prikaz spletnega vmesnika je pri uporabi krmilnikov DPU50 in DPU100 potreben ločen osebni računalnik/prenosnik
  • Vijačnik se krmili s protokolom TCP/IP (npr. izbira in zagon programa) s posebnim gonilnikom za krmilnik DPU

Dokumentacija:

  • Krmilnik DPU kaže obvestila o stanju: OK (V redu), NOT OK (Ni v redu), READY (Pripravljeno)
  • Rezultati vijačenja, možnosti: vrednosti rezultatov dobimo preko TCP/IP protokola, actual.csv
  • Ni prenosa krivulj vijačenja

Vizualizacija:

  • Standardna vizualizacija za krmilnike DEPRAG DPU050, DPU100 in DPU200 je sestavni del vsakega gonilnika
  • Uporabnik lahko ustvari lastne vizualizacije

Integracija v dodatne krmilne sisteme (PLC):

  • S funkcijami aplikacije z vmesnikom TCP/IP lahko krmiljenje in vizualizacijo izvedete skladno s potrebami svojega načina uporabe, na primer s prikazom položaja vijakov in signalizacijo V redu/Ni v redu
  • Za posebne strankine krmilnike je protokol za komunikacijo opisan v navodilih za uporabo
  • Zahteva za PLC: vgrajena funkcija za osebni računalnik (vmesnik TCP/IP)

MB-NAKLO d.o.o.
andraz.zupan@mb-naklo.si
GSM: 040 253 500
www.mb-naklo.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!