Mednarodni industrijski sejem 2022

Letošnji mednarodni industrijski sejem se je odvijal od 5. do 8. aprila 2022 v Celju. Organizator podjetje Celjski sejem je po treh letih zoper organiziral ta sejem v živo. Na sejem so se vrnili tako razstavljalci kot tudi obiskovalci. Na sejmu se je predstavilo skoraj 300 razstavljalcev, sejem pa je po besedah organizatorja obiskalo 13.700 obiskovalcev.

Na sejmu smo obiskali nekaj podjetij, ki jih bomo predstavili v kratki reportaži.

Kot omenjeno, je podetje Celjski sejem d.d. po Covid19 »pavzi« zopet organiziralo sejem, kjer so se predstavila podjetja iz različnih vrst industrije. Letos je bil poseben del sejma namenjen plastiki in »plastičarjem«. Torej podjetjem, ki plastiko uporabljajo in podjetjem, ki nudijo opremo za proizvodnjo, predelavo in reciklažo plastike. Del sejma pa je bil namenjen tudi hrvaškim podjetjem, ki se ukvarjajo s 3D tiskanjem in 3D modeliranjem.

Na sejmu so se tradicionalno predstavili orodjarji in varilci s tekmovanji. Spremljajoči program je bil bogat in je obsegal od predstavitev spodbud, ki jih je pripravila agencija Spirit. Predstavljene so bile razne industrijske aplikacije, postopki varjenja in robotizacije in izzivi v pametnih proizvodnih sistemih in sodobnem vzdrževanju.

Zanimivost letošnjega sejma so bile tudi brezplačne vstopnice, ki jih je organizator sejma prvič ponudil razstavljalcem. Po pogovorih z razstavljalci in tudi glede na našo izkušnjo, je bilo zanimanje javnosti za brezplačne vstopnice izjemno veliko in marsikateremu razstavljalcu jih je zmanjkalo.

Podjetje MB Naklo je na sejmu predstavilo širino svoje ponudbe na področju obdelovalnih orodij za kovinsko predelovalno industrijo in je z odlično pozicijo v dvorani L privabilo številne obiskovalce.
Že ob vhodu v njihov razstavni prostor sta obiskovalce pozdravila kolaborativna robota, ki sta obiskovalcem nudila pijačo dobrodošlice.

Obiskovalcem na sejmu so želeli sporočiti, da MB-NAKLO nudi izjemno širok program različnih orodij, komponent za avtomatizacijo in naprav za manipulacijo blaga.
Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali inovacije proizvajalca obdelovalnih orodij MAPAL, atraktivna so bila zlasti nova orodja za e-mobilnost!

Zanimiva je bila tudi prijemalna in vpenjalna tehnika SCHUNK, gnana orodja in kotne glave BENZ, novosti HAINBUCH, predstavili pa so tudi njihovo novo zastopstvo NEUGART – reduktorje. Na razstavnem prostoru so obiskovalci sami preizkušali napravo za vrezovanje navojev ROSCAMAT. Zanimanje za sejem je bilo izjemno, saj so podarili več sto brezplačnih vstopnic.

Tako je podjetje MIEL na sejmu predstavilo svojo »klasično« ponudbo avtomatizacije, ki so jo nadgradili s široko paleto industrijskih in kolaborativnih robotov. Izpostavili so novo generacijo Omron robotov z imenom Scara, kolaborativne robote serije TM in pa mobilne robote serije LD, katerih nosilnost znaša od 60 do 1.500 kg. Pri mobilnih robotih so izpostavili njihovo konkurenčno prednost, da imajo razvit t.i. »Fleet management« sistem, ki omogoča upravljanje z do 100 mobilnimi roboti v neki proizvodnji oziroma skladišču. Tako lahko s tem sistemom določajo tranzitne poti robotov, pravila njihovega premikanja, usklajeno gibanje in podobno. Predstavili so tudi kamere, ki omogočajo branje QR in DPM kod. Nadgradnja teh čitalnikov so t.i. verifikatorji kod, ki preverjajo berljivost QR ali DPM kod glede na določene standarde v industriji.

Podjetje Hennlich je na sejmu predstavilo okrogle in oglate teleskopske zaščite strojev, ki služijo zaščiti premikajočih delov nekega stroja pred npr. vročimi opilki. Podobne teleskopske zaščite smo na sejmu videli pri raznih večjih CNC strojih. Podjetje nudi tudi teleskopsko zaščito po meri in tudi pohodno teleskopsko zaščito, nudijo pa tudi močno zaščito proti prahu. Na sejmu so predstavili industrijsko mazanje pločevine, verig ter ročno mazanje. Pri tem so poudarili zelo natančno nanašanje maziva, kar je zelo pomembno v industriji, kjer preobilno mazanje pomeni višji strošek. Predstavili so tudi črpalke za industrijske odpadne vode in čistilne naprave. Pri črpalkah za odpadne vode, predvsem komunalne odplake je pomembno to, da se črpalke ne zamašijo. Zato za odplake uporabljajo t.i. peristaltične črpalke, ki so tudi enostavne za kasnejše servisiranje. Na sejmu so predstavili tudi podjetje IGUS, ki proizvaja samomazalne polimerne, iz katerih izdelujejo razne puše, ležaje in tudi filamente za 3D tiskanje samomazalnih elementov. Na sejmu so predstavili tudi električne dvižne mize, ki se uporabljajo v industriji ali v pisarnah. Največja nosilnost miz znaša 600 kg, pri tem pa dosegajo hod 400 mm. Višine se lahko tudi shranijo za primer, ko isto mizo uporablja več sodelavcev.


Podjetje Tipteh je na sejmu predstavilo z njihovim celotnim naborov produktov zastopanih podjetij. Na sejmu so predstavili tudi nekaj novosti. Med njimi naj omenimo vision sistem, ki deluje na podlagi globokega učenja. Operater sistemu pokaže zadostno količino dobrih in slabih vzorcev. Sistem se na podlagi teh informacij nauči in kasneje odloča, kateri izdelek je dober oziroma slab. Na sejmu so predstavili tudi očala za obogateno resničnost, ki se vedno več uporabljajo v industriji kot pomoč delavcem bodisi pri servisiranju, vzdrževanju ali sestavljanju neke naprave. Predstavili so tudi program daljinskega dostopa do naprav in daljinskega vzdrževanja naprav. Trenutno je to precej popularno področje, saj neki napravi v industriji dodamo to povezovalno komponento in preko nje lahko napravo krmilimo preko spleta. Hkrati pa je ta naprava povezana v oblak, v katerem se lahko shranjujejo tudi podatki. Če vas skrbi varnost podatkov, so nam pri Tiptehu zagotovili, da so podatki varovani podobno močno, kot pri elektronskem bančništvu.

Podjetje Topteh je na sejmu predstavilo svoj celoten program strojev za brizganje, sušenje in doziranje materiala, separacija in transport izdelkov, stroje za proizvodnjo ekstrudiranih cevi, reciklažo in mletje plastike, čistilna sredstva za čiščenje polžev ter orodij, hlajenje tehnološke vode s patentiranim adiabatnim sistemom, švedske robote za pobiranje izdelkov iz strojev in veliko vrst prijemal, ki se montirajo na robota. Takšen robot je triosni in je v primerjavi s 5 ali 6-osnim robotom tudi cenejši. Poudarili so tudi energetsko učinkovitost njihovih strojev, ki porabijo tipično za 50% manj energije, kot konkurenčni stroji.

Podjetje Inoteh je zastopnik za različne proizvajalce. Na sejmu so predstavili proizvode predvsem iz mehatronike, pnevmatike in hidravlike. Predstavili so tudi prijemala z zelo dolgo življenjsko dobo in sesalne gume, ki so primerne za uporabo v vakuumski tehniki. V proizvodnji je vedno več robotov, zato so tudi pri Inotehu predstavili zaščitne cevi za robote ter ostali program za robote, kar vse skupaj pomaga, da proizvodni proces teče nemoteno. Na sejmu so predstavili energetske verige za zaščito vodnikov, tako hidravličnih, električnih in pnevmatskih. Glavni proizvod, ki so ga predstavili na sejmu so pa aluminijasti profili, iz katerih sestavljajo najrazličnejša delovna mesta, tudi transportne trakove, ki so lahko jermenski ali tračni. Predstavili so tudi enostavno napravo, ki manipulira s škatlami proizvodov brez potrebne električne energije.

Podjetje Kovimex je na sejmu predstavilo pnevmatske komponente in specialne pnevmatske komponente za prijemanje izdelkov. Poleg tega nudijo storitev izdelave lastnih prijemalk po željah kupcev. Ker obstaja ogromno različnih izdelkov, je za njih potrebno razviti in narediti ustrezna prijemala, zato pri podjetju pravijo, da imajo veliko dela. Prijemala so za teže izdelkov od nekaj gramov, do teže 20-30 kg. Temu primeren mora biti seveda tudi robot, ki te izdelke prijema.

Podjetje Camincam je na sejmu predstavilo programsko opremo Mastercam, s katero se programirajo NC stroji. Poleg tega so predstavlili programsko opremo Veristor, ki je dodatek za Mastercam in omogoča merjenje strojev. Robotmaster pa je CADCAM programska oprema za programiranje robotov. Za vse te programe omogočajo šolanje in podporo. Predstavili so tudi napravo, s katero merijo dimenzije nekega poljubnega predmeta na desetinko milimetra natančno, obstajajo pa tudi naprave, ki izmerjo predmet do stotinke milimetra natančno. Ker vemo, da se lahko predmetu spremenijo dimenzije za stotinko milimetra v primeru spremembe temperature, ima predstavljena naprava vgrajen termometer, ki ustrezno prilagodi meritev.

Predstavilo se je tudi podjetje IBV, ki je predstavilo svojo ponudbo industrijskih verig, dvižnih trakov, bremenskih vrvi in raznih ostalih elementov. Povejmo tudi, da podjetje IBV letos praznuje 100. obletnico delovanja, za kar jim v uredništvu čestitamo.

Zaključek
Po daljšem času, se je sejemska aktivnost spet odprla in vsi upamo, da se jeseni ne bo spet zapirala. Kot so nam povedali naši sogovornik, se v Sloveniji zelo veliko dogaja na področju vpeljave Industrije 4.0, podjetja se avtomatizirajo in tudi nadgrajujejo svojo obstoječo avtomatizacijo. Vsi sogovorniki so bili zadovoljni tako s sejmom, kot tudi z obiskom, vsi po vrsti pa so povedali, da je prijetno sejemsko druženje manjkalo vsem – tako obiskovalcem kot razstavljalcem.

Nekateri proizvajalci so omenil, da jih pomanjkanje surovin zaradi Covid19 in vojne v Ukrajini, seveda prizadene, saj so se podaljšali dobavni roki, še posebej pri elektroniki.

Pripomnimo, da je organizator sejma letos prvič omogočil brezplačne poslovne vstopnice, kar se je gotovo odrazilo v večjem obisku.

Praktično ni bilo podjetja, ki nam ne bi omenilo, da so podarili več sto brezplačnih vstopnic. Drugi pomemben faktor pri velikem obisku sejma pa je bila sprostitev sejmov po omejitvah, ki jih je s sabo prinesel virus Covid19.

AX elektronika d.o.o.
Avtor teksta in fotografij: Jurij Mikeln

https://svet-el.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!