Mini vesoljski motor, ki deluje na vodo

ESA
Ta majhen vesoljski pogonski čip v dolžini nohta deluje na najbolj zeleno pogonsko gorivo med vsemi: vodo.

Elektrolizni potisni mehanizem CubeSat Thruster (ICE-Cube Thruster) [1], ki deluje s pomočjo Iridija kot katalizatorja, je zasnovan za manevriranje najmanjših satelitov, deluje pa na podlagi elektrolize, ki jo je razvil Imperial College [2] v Združenem kraljestvu.
Ker ni potrebe po obsežnem skladiščenju plinastega pogonskega goriva, povezani elektrolizer z 20-vati iz vode proizvaja vodik in kisik za pogon pogonskega motorja.

Krmilnik ICE-Cube je tako majhen – njegova zgorevalna komora in šoba merita manj kot 1 mm v dolžino – da ga je mogoče sestaviti le s pristopom MEMS (mikroelektrično-mehanski sistemi), pri katerem se uporabljajo metode iz mikroelektronike.

V testni kampanji je bil dosežen trajni potisk 1,25 milinewtona pri specifičnem impulzu 185 sekund. Testiranje je potekalo v okviru dejavnosti ESA „General Support Technology Programme De-Risk activity“ [3], da bi dokazali izvedljivost potisnega motorja v laboratorijskem testiranju.

Eksperimentalni podatki, zbrani med to dejavnostjo, bodo pomagali pri razvoju „inženirskega modela“ pogonskega sistema, vključno z elektroliserjem, ki bo predstavljal let. Ta razvoj bo vodil URA Thrusters [4] v sodelovanju s podjetjem Imperial.

Viri:
1: https://tinyurl.com/3s7hdadk
2: https://tinyurl.com/jum9yjjt
3: https://tinyurl.com/22b3scks
4: https://www.urathrusters.com/

Povzeto po:
https://tinyurl.com/4e2frzet

Vir slike:
https://www.esa.int/

https://www.esa.int

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!