Mini vesoljski motor, ki deluje na vodo

ESA
Ta majhen vesoljski pogonski čip v dolžini nohta deluje na najbolj zeleno pogonsko gorivo med vsemi: vodo.

Elektrolizni potisni mehanizem CubeSat Thruster (ICE-Cube Thruster) [1], ki deluje s pomočjo Iridija kot katalizatorja, je zasnovan za manevriranje najmanjših satelitov, deluje pa na podlagi elektrolize, ki jo je razvil Imperial College [2] v Združenem kraljestvu.
Ker ni potrebe po obsežnem skladiščenju plinastega pogonskega goriva, povezani elektrolizer z 20-vati iz vode proizvaja vodik in kisik za pogon pogonskega motorja.

Krmilnik ICE-Cube je tako majhen – njegova zgorevalna komora in šoba merita manj kot 1 mm v dolžino – da ga je mogoče sestaviti le s pristopom MEMS (mikroelektrično-mehanski sistemi), pri katerem se uporabljajo metode iz mikroelektronike.

V testni kampanji je bil dosežen trajni potisk 1,25 milinewtona pri specifičnem impulzu 185 sekund. Testiranje je potekalo v okviru dejavnosti ESA „General Support Technology Programme De-Risk activity“ [3], da bi dokazali izvedljivost potisnega motorja v laboratorijskem testiranju.

Eksperimentalni podatki, zbrani med to dejavnostjo, bodo pomagali pri razvoju „inženirskega modela“ pogonskega sistema, vključno z elektroliserjem, ki bo predstavljal let. Ta razvoj bo vodil URA Thrusters [4] v sodelovanju s podjetjem Imperial.

Viri:
1: https://tinyurl.com/3s7hdadk
2: https://tinyurl.com/jum9yjjt
3: https://tinyurl.com/22b3scks
4: https://www.urathrusters.com/

Povzeto po:
https://tinyurl.com/4e2frzet

Vir slike:
https://www.esa.int/

https://www.esa.int

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!