Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Kočevar d.o.o.
Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Tehnologija omogoča natančno ponovljive in varne zvare. Ker dodatni materiali niso potrebni, je to cenovno ugodna varianta tehnologije spajanja. Poleg tega je metoda primerna za široko paleto prevodnih materialov in se lahko uporablja na skoraj vseh industrijskih področjih, kjer je potrebno spajati mikro komponente (do 0,10 mm²). Vse večja miniaturizacija produktov postavlja tehnologijo varjenja in razvojnike pred vedno nove izzive.

Posebej zanimiva naloga je kompaktiranje tankih kablov (filamentov Ø 0,142 mm) za kasnejšo nadaljnjo obdelavo ter izdelava linearnih povezav med predenimi žicami in/ali žicami in/ali sponkami.

Podjetje Kocevar d.o.o. je specializirano za tehnologijo uporovnega varjenja in se je lotilo tega zahtevnega izziva skupaj s partnerjem iz Nemčije. Z razvojem novega orodja „KVZ-Micro“ so strokovnjaki za varjenje ustvarili inovativno rešitev za stiskanje in povezovanje pramenov žic v mikro obsegu.

S KVZ-Micro lahko žice iz bakra, kositrnega bakra, niklja in nikljevih zlitin med AWG 27 (prerez približno 0,10 mm²) do AWG 16 (prerez približno 1,00 mm²) z odstranjeno izolacijo enakomerno in pravokotno stisnemo. Orodje se lahko uporablja tudi za varjenje enojnih žic neposredno na oguljene predene žice, na primer nogice senzorja na oguljeno predeno žico. Z uporabo različnih materialov elektrod in spreminjanjem različnih formatov lahko orodje prilagodimo različnim materialom komponent in prerezom.

Ker ima KVZ-Micro dva varilna položaja enega za drugim, je mogoče izvesti enega ali dva vara na operacijo. Obema položajema varjenja je mogoče določiti ločen varilni profil z uporabo vira varilnega napajanja. Varilni profil za varilno točko se izbere preko zaslona na dotik na krmilniku PLC. Na tem uporabniku prijaznem zaslonu je mogoče nastaviti različne druge funkcije PLC-ja. Integrirana krmilna programska oprema ima trostopenjski uporabniški koncept, zaščiten z geslom, ki spremlja stanje napake v samodejnem načinu in omogoča samo nastavitev v ročnem načinu, zaščitenem z geslom. Prav tako krmili vse ventile, pnevmatski cilinder spremlja vse premike orodja in sproži postopek varjenja.

Pri zasnovi krmiljenja je bilo poskrbljeno, da ima že osnovna izvedba dodatne zmogljivosti za krmiljenje dodatnih ventilov, med drugim tudi za nadzor varnostnih komponent, držalnih in vpenjalnih naprav ter ventilov za dovod inertnega plina. Da bi omogočili uporabniku prijazno, ergonomsko obdelavo sestavnih delov, so le-ti nameščeni v posebnih držalih za izdelek in tam pritrjeni z natančnim prileganjem, medtem ko so v »nakladalnem položaju«.

Odvisno od zahtev sestavnih delov, ki jih je potrebno variti, lahko KVZ-Micro deluje z enim ali dvema položajema varjenja. Po potrebi lahko za vsako varilno točko prikličete ločen varilni program.

Postopek varjenja se sproži s pritiskom na dvoročni vklop. Odvisno od nastavitve se nato samodejno približa ena ali obe poziciji varjenja in vstavljene komponente se skompaktirajo ali zvarijo. Na samem orodju je rezultat varjenja tudi vizualno prikazan operaterju stroja kot „OK“ (=zeleno) ali „NOK“ (=rdeče) s pomočjo indikatorske lučke. Po varjenju se držalo obdelovanca samodejno premakne nazaj v položaj za nalaganje.

KVZ-Micro je zasnovan kot „delovno mesto za enega operaterja“. Zasnovan je tako, da je uporabniku prijazen in zahteva malo vzdrževanja. Končni kupec ni vezan na izbiro varilnega izvora (inverterja) in ga glede na zahteve proizvodnje in specifike izdelka dimenzionira ter predlaga integrator varilne opreme. Za pred-serijske vzorce, specifičnih za kupce, Kočevar d.o.o. ponuja predhodne teste v lastnem varilnem laboratoriju. Tu se tudi določi ustrezen vir napajanja (inverter).

KVZ-Micro je mogoče dobaviti kot popolnoma pripravljeno napravo ali namestiti na ročno delovno postajo. Stranka potrebuje stisnjen zrak (≥ 5,0 bar), delovno napetost (220 V) za integrirani PLC in za varilni vir energije (400 V/min. 16 A).

Kočevar d.o.o.
Sončna cesta 10, Ločica ob Savinji
3313 Polzela
041 639 260
info@kocevar.eu
www.kocevar.eu

Sorodni članki

Zadnji članki

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Vsestransko varnostno stikalo AZM201

Uporabniku prijazno Schmersalovo varnostno stikalo z zaklepanjem se ponaša s številnimi konfiguracijami.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!