Od Münchna do Kaira brez mazanja: drsenje namesto kotaljenja z vzdržljivim linearnim vozičkom drylin

logo

HENNLICH d.o.o.
Podjetje igus predstavlja nov linearni drsni voziček, ki ima enake dimenzije kot večina klasičnih krogličnih vozičkov.
Linearni voziček T20 serije drylin W omogoča hitro zamenjavo 1:1 – brez strukturnih prilagoditev. Z uporabo drylin W imajo aplikacije dolgo življenjsko dobo, manj težav pri čiščenju, manjšo težo in ne potrebujejo mazanja za njihovo delovanje.

Ne glede na to, ali gre za drsna vrata omare, nastavitev sedeža pri fitnes opremi ali del avtomatiziranega sistema proizvodne linije se vedno več konstruktorjev poslavlja od klasičnih krogličnih linearnih sistemov in se odločajo za drsna linearna vodila drylin W podjetja igus.

Sprememba paradigme je posledica dejstva, da se voziček ne kotali po kovinskih kroglicah, ampak zelo tiho drsi po tirnici na drsnikih iz visoko zmogljive plastike. Prednosti drylin W so izjemne: vzdržljivost, brez mazanja in vzdrževanja, higiena in manjša teža. Zato vedno več konstruktorjev in vzdrževalcev izvaja tudi zapletene tehnične spremembe na svojih strojih, da bi lahko prešli na drsna vodila drylin W.

Da bi bil prehod iz klasičnih krogličnih vodil na drsna čim lažji, je igus na tržišče lansiral nov linearni voziček T20. Voziček je robusten in korozijsko odporen monoblok iz aluminija in s plastičnimi drsniki iz iglidurja J200, materiala za izjemno dolgo življenjsko dobo na vodilih iz trdo eloksiranega aluminija.

Priključne mere so enake kot pri krogličnih linearnih vodilih
Vizualno linearni voziček T20 spominja na klasični voziček s kotalnim vodilom. Voziček ima enake mere kot večina krožnih krogličnih vodil na tržišču, z enako višino sistema in enakimi priključnimi merami. To omogoča takojšnjo zamenjavo vozička v razmerju 1:1 in s tem priročno menjavo iz kotalnega vodila v drsno vodilo brez kakršne koli konstrukcijske spremembe. Doslej je bila primerljivo hitra zamenjava z linearnimi vozički enakih dimenzij možna le na sistemu drylin T. Vendar so bili v tem primeru uporabniki omejeni na T-vodilo. Z novim linearnim vozičkom T20 je preskok s krožnih vodil s krogličnimi ležaji na linearno tehnologijo brez mazanja in vzdrževanja bistveno lažji.

T20 na testu dosega pomično zmogljivost od 2.500 do 18.000 kilometrov
Za serijo drylin W je značilna visoka stopnja fleksibilnosti, kar uporabnikom omogoča izbiro med različnimi modeli tirnic in vozičkov. Ena najbolj priljubljenih je standardna tirnica drylin W WS-10-40, ker je robustna, trdo eloksirana in nerjaveča linearna tirnica iz aluminija. Testi v laboratoriju igus so dokazali, da je WS-10-40 tirnica, za katero je značilna ravna konstrukcija in dvojna geometrija gredi, odporna na torzijo.

Podjetje igus ima za lastne namene največji tovrstni testni laboratorij na svetu s kar 3.800 m2 v katerem letno izvedejo približno 135 bilijonov pomikov na leto.

Linearni voziček serije T20 se je v 24-urnem delovanju premikal naprej in nazaj po tirnici dolžine 1000 milimetrov – z obremenitvijo 250 N in pospeškom 10 m/s2. Sistem je dosegel pomično zmogljivost 2.500 kilometrov pri popolnoma suhem delovanju. To ustreza razdalji med Münchnom in Kairom. Z obremenitvijo 2 kilogramov in nizko hitrostjo vožnje je bila dosežena pomično zmogljivost 18.000 kilometrov.

Plastični drsniki – trajnostni in higienski, brez vzdrževanja
Poleg vzdržljivosti ponuja prehod na linearno vodilo z drsniki iz visoko zmogljive plastike dodatne prednosti. Za razliko od kotalnih sistemov drsnik ne potrebuje zunanjega mazanja. Vgrajena mikroskopska trdna maziva zagotavljajo suho delovanje z nizkim koeficientom trenja. Prednost je očitna: odprava maziv prihrani čas in stroške pri vzdrževanju, hkrati pa pozitivno vpliva na oceno življenjskega cikla.

Trajnostna rešitev
Življenjska doba linearnega vozička je praktično neomejena, saj je drsnike mogoče vedno znova enostavno zamenjati. Preprosto je tudi čiščenje, saj enostavno potisne umazanijo s tirnice. Po drugi strani pa pri kotalnih sistemih pogosto obstaja tveganje, da se umazanija združi z mazalnim oljem in tvori mešanico, ki zmanjša nemoten tek in poveča tveganje kontaminacije.

Linearni plastični drsniki omogočajo kar se da najboljši izkoristek vsake aplikacije. Poleg aluminijaste različice je na voljo tudi linearni voziček iz nerjavečega jekla. S kombinacijo dvojnih tirnic iz nerjavečega jekla in linearnimi drsniki, npr. iz materiala iglidur A160, ki je skladen s FDA in EU zahtevami, so možne aplikacije tudi na higiensko izjemno zahtevnih področjih, kot so prehrambni, medicinski ali farmacevtski sektor.
Vir: gradivo podjetja igus®

HENNLICH d.o.o.
Ulica Mirka Vadnova 13
4000 Kranj
GSM: 030 601 610
Pripravil: Klemen Šobak
E-pošta: sobak@hennlich.si
E-pošta: lin-tech@hennlich.si
https://www.hennlich.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!