Osebna zaščitna oprema – več varnosti za nižjo ceno

logo

Mnoga podjetja začenjajo zniževati stroške. Pregledujejo se glavni odhodki, vključno z osebno zaščitno opremo (OZO). To pa zato, ker lahko združevanje OZO izdelkov in racionalizacija s tem povezanih postopkov javnih naročil hkrati zmanjša stroške in poveča varnost. Temelj za to je celostni koncept navzkrižne lokacije.

Zmanjšanje nenadzorovane rasti

Paleta OZO izdelkov na trgu v zadnjih nekaj letih nenehno raste. V mnogih podjetjih so zaradi tega nabavni seznami daljši in bolj zmedeni. Pogosto so dodajali nove izdelke, zaposleni pa so tudi registrirali svoje posebne zahteve. Zlasti v večjih podjetjih z več lokacijami in z decentraliziranim nakupom so se seznami in stroški marsikje divje povečali. Prečiščen in za celotno podjetje zavezujoč standardni OZO katalog in popravljene smernice za nakup pomagajo poenostaviti OZO nabavo in zmanjšati število naročil na posebne zahteve na minimum. Zdravje in varnost lahko to tudi koristijo, saj se uporabljajo samo osebna varovalna zaščitna oprema, ki je bila enotno testirana in pregledana.

Ohranjanje visokih standardov kakovosti

Da bi to uspešno izvedli, je pomembno, da se v postopek odločanja vključijo vse zainteresirane strani in se z njimi posvetuje. Odvisno od velikosti podjetja in njegove organizacije lahko mednje spadajo na primer: strateški kupci, zdravniki podjetja, varnostni inženirji, vodje proizvodnje, vodje podružnic in seveda zaposleni kot nosilci osebne varovalne opreme. Izkušnje so pokazale, da je mogoče hitro doseči trajnostno soglasje, zlasti če so standardi kakovosti visoki in zaposleni ne morejo rešitve le preučiti, temveč jo tudi preizkusiti in nositi. Za opredelitev minimalnih zahtev in razredov zaščite je treba razvrstiti zahteve na delovnem mestu v celotnem podjetju. To zahteva podrobne preglede delovnih mest in analizo tveganja. Poleg tega je treba pregledati celoten portfelj OZO izdelkov in s tem povezane postopke naročanja, da se določi standardni katalog in enotni postopki naročanja.

Večstopenjski postopek

Osebje bi moralo biti vključeno v projekt že zelo zgodaj. Vendar sta potrebna občutljivost in taktnost. Če želite povečati sprejemljivost projekta, začnite z manj kritičnimi področji izdelkov, kot je zaščita glave, in se ukvarjajte samo s tistimi področji, ki povzročajo več dela v primeru prihajajoče spremembe izdelka na koncu. Bolj zapletena tema je na primer zaščita stopal, saj je vsako stopalo drugačno. Za popolnoma prilegajočo varnostno obutev je treba natančno izmeriti noge zaposlenih in preveriti ter zabeležiti vse zdravstvene zahteve – to utegne biti zelo dolgotrajno. Ko gre za zaščitne čevlje, je pogosto smiselno ponuditi dva modela na izbiro. Čevlji z večjim izborom širine in različnimi razredi oblazinjenja so še posebej udobni.

Ti bodo udobni tako za ožja kot širša stopala in jih je mogoče prilagoditi telesni teži uporabnika. Pomembno vlogo ima tudi oblikovanje čevljev. Konec koncev bi morali biti tudi čevlji privlačni in, če je mogoče, naj se ujemajo s celostno zasnovo podjetja. Drugače je pri zaščiti sluha. Tu sta udobje in kakovost nošenja najpomembnejša dejavnika. To velja tudi za zaščito rok, glave, oči in dihal. Po drugi strani pa je težje izbrati zaščitno obleko. Navsezadnje si zaposleni ne želijo biti le dobro zaščiteni in udobno opremljeni, temveč se želijo počutiti udobno in tudi dobro izgledati.

Ker je udobje nošenja pomembno merilo za sprejemanje oblačil med zaposlenimi, bi morale vse izdelke daljše obdobje preizkušati tudi majhne pilotne skupine, preden jih vključijo v standardni katalog. Preskus nošenja običajno traja od štiri do šest tednov. Pri mednarodni delovni sili je treba upoštevati, da se že pripravljene velikosti razlikujejo od države do države. Zato je pomembno, da v teste uporabnikov vključimo zaposlene iz vseh držav in zagotovimo intenzivno podporo na kraju samem za evropske projekte. Prav tako je treba določiti, koliko zaposlenih na oddelek bo spremljalo preskus obrabe, da se doseže reprezentativni rezultat za celotno delovno silo.

Individualni videz v delovnem oblačilu

Ker enotna delovna oblačila krepijo tudi občutek zvestobe in povezanosti zaposlenih, vedno več podjetij zagotavlja tudi delovna oblačila za svoje zaposlene. Poseben pomen je pripisan skladnosti s smernicami korporativnega oblikovanja. Zaposleni pa bi morali vseeno imeti možnost izbire. Na primer pri vrhnjih oblačilih bi to lahko izgledalo takole: na voljo so kratka majica, jopica in polo majica; zaposleni lahko izbere dva izdelka. Da bi poudarili celostno podobo podjetja, oblačila običajno zaključijo z logotipom podjetja. To lahko storite z neposrednim vezenjem, emblemom za vezenje, prenosnim tiskom in laserskim graviranjem. Kateri način končne obdelave je uporabljen, je odvisno od zahtev tekstila: na primer, vezenine niso primerne za softshell jakne.

Skupinska naročila

Po obsegu osebne zaščitne opreme se podrobno preučujejo tudi postopki naročanja, saj pogosto večje povezovanje naročil lahko pomeni tudi precejšen potencial za prihranek na strani stroškov. Tu so v prednosti specializirani trgovci z zelo široko paleto izdelkov. Ker pa OZO zahteva veliko nasvetov, bi moral imeti OZO partner za sodelovanje na voljo tudi poklicne svetovalce. Morali bi biti sposobni odgovarjati na vsa tehnična vprašanja na kraju samem in aktivno podpirati hčerinske družbe pri izvajanju preskusov obrabe, biti sposobni pomagati pri usposabljanju in poučevanju zaposlenih. Za ohranitev potrebne prožnosti bi morala biti na voljo tudi posebna naročila. Kako lahko postopek nabave osebne zaščitne opreme naredimo učinkovitejši in ga za 75% pospešimo, kažejo izkušnje MAN Energy Solutions na lokaciji v Zürichu. Tam je bila skupina Hoffmann navedena kot glavni dobavitelj, naročila so bila konsolidirana, uveden je bil sistem enotnega izdajanja GARANT Tool24 PickOne in avtomatizacija postopka nabave OZO.

Popolnoma avtomatizirani procesi

Ko je dosežena minimalna raven zalog, GARANT Tool24 PickOne samodejno pošlje naročilo skupini Hoffmann. To odpravlja potrebo po zahtevah za nakup in posameznih naročilih. Za določen znesek je samo eno splošno naročilo, od katerega se odštejejo samodejno sprožena naročila. Če je bil ta znesek porabljen, je oddano naslednje splošno naročilo in opravljeno ustrezno sporočilo o prejetem blagu. Vsa odstopanja med naročenimi in dejansko prejetimi količinami se zaznajo, ko se sistem napolni. OZO gre neposredno iz blaga, prejetega v stroj. Podjetje je postopek nabave skrajšalo od pet do osem dni na vsega dva dni. Skupina Hoffmann dostavi blago v 24 urah po prejemu naročila. Zaposleni pri MAN-u nato ponovno napolnijo orodje GARANT Tool24 PickOne.

Razpoložljivost 24/7

Sistemi za izdajo blaga, kot je GARANT Tool24 PickOne, prav tako zagotavljajo, da je potrebna osebna zaščitna oprema na voljo 24 ur na dan. S pomočjo integriranega poročanja omogočajo tudi dokazovanje, da je lahko vsak zaposleni kadar koli odstranil zahtevano osebno zaščitno opremo. Poleg tega je mogoče uporabniške profile ustvariti tako, da imajo zaposleni dostop samo do OZO izdelkov, odobrenih za njihovo delovno področje. To povečuje varnost v podjetju.

Povzetek

Poenotenje OZO izdelkov, ki jih je treba nabaviti v standardnem katalogu, in konsolidacija dobaviteljev v kombinaciji z nadaljnjo avtomatizacijo postopkov naročil lahko znatno prihranijo stroške. Prav tako je mogoče zagotoviti, da se kupijo le tista osebna zaščitna sredstva, ki natančno izpolnjujejo varnostne zahteve. To povečuje varnost pri delu. V primeru nadnacionalnih projektov in mednarodne delovne sile morajo projekt spremljati visoko usposobljeni lokalni svetovalci, ki lahko ocenijo značilnosti posamezne države in upoštevajo medkulturne vidike.

Avtorica: Alexandra Kovacs, ProjektniOZO manager v podjetju Hoffmann Group
Integrirani koncept osebne zaščitne opreme na več lokacijah ugotavlja morebitne prihranke in krepi skladnost s predpisi

HOFFMANN d.o.o.,
Celovška cesta 150, SI-1000 Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 507 2020
E-pošta: slovenija@hoffmann-group.com
www.hoffmann-group.com

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!