Q2V kompaktni frekvenčni pretvornik

logo

MIEL, d.o.o.
Q2V združuje enostavno upravljanje z visoko učinkovitim nadzorom za skoraj vse vrste izmeničnih motorjev, zmanjšuje potrebo po vzdrževanju in hkrati varčuje z energijo.

Novi kompaktni frekvenčni pretvornik Q2V omogoča fleksibilno in energijsko učinkovito vodenje različnih tipov motorjev, kot so indukcijski (IM), sinhronski (PM) in sinhronski reluktančni (SynRM). Pretvornik z vodenjem napajalne frekvence izmeničnega motorja, nadzoruje hitrosti vrtenja in pospešek črpalk, ventilatorjev in ostalih industrijskih strojev.

Ključne lastnosti:Znižanje stroškov strojne opreme: vgrajen EMC filter razreda C1 / C2 / C3.
Vgrajena funkcionalna varnost (STO SIL3 / PLe).
Vodenje različnih vrst motorjev: IM, PM in SynRM.
Parametriranje in programiranje brez napajalne napetosti.
Komunikacija Memobus/Modbus RTU.

  • Delovanje v V/F in vektorskem načinu (tok/napetost).
  • Enostavno parametriranje z uporabo mobilne aplikacije Q2app ali preko računalnika z uporabo Q2edit programskega orodja.
  • Možnost programiranja z logičnimi in matematičnimi operacijami s programskim orodjem Q2dev.
  • Dodatna možnost Bluetooth komunikacije z LCD prikazovalnikom.
  • Opcijski grafični prikazovalnik z SD kartico, za beleženje zgodovine.
  • Visoka stopnja zaščite pred prahom in vlago.

Enostavna namestitev in nastavitev
Q2V je zasnovan za priročno uporabo, vsi vhodi in izhodi so opremljeni z brez vijačnimi sponkami, ki učinkovito znižajo stroške pri ožičenju. Strojna oprema je poenostavljena, zahvaljujoč vgrajenemu filtru EMC (Electromagnetic Compatibility), funkciji STO (Safety Torque Off) in zavornemu tranzistorju. Inteligentne nastavitve aplikacij, pa vodijo uporabnike po nastavitvah parametrov.

Vsestranskost uporabe
Q2V poleg upravljanja z različnimi tipi izmeničnih motorjev, vsebuje t.i. »Dual Rating«, ki vključuje HD (Heavy Duty) in ND (Normal Duty) možnosti. S tem pripomore k fleksibilnosti uporabe saj omogoča, da isti model pretvornika, poganja motorje z različnimi močmi v odvisnosti od njihove obremenitve. Možnosti vodenja motorjev so z V/f načinom in v vektorskem načinu (tok/napetost) , kot tudi v odprto zančnem načinu regulacije po hitrosti in regulacije po navoru.

Z uporabo čarovnika v aplikaciji za parametriranje lahko uporabnik enostavno prilagodi pretvornik svojim zahtevam.. Ta je namenjen za nastavljanje splošnih aplikacij kot so transporterji, ventilatorji, črpalke, kompresorji, itd. Uporabnikom omogoča izbiro načina krmiljenja, izbiro referenčne hitrosti, načina start/stop, čas pospeška/pojemka, način ustavljanja, itd.

Enostavno upravljanje in parametriranje z aplikacijami Q2app, Q2edit in Q2dev
Q2app
Poleg osnovnega parametriranja na zaslonskem terminalu, se lahko na pretvornik povežemo z mobilno napravo s pomočjo aplikacije Q2app. Ta omogoča hiter in enostaven dostop za opazovanje statusov, meritev, grafikonov in upravljanja parametrov. Na voljo je direktna USB povezava pripravljena za android naprave, dodatna povezava pa je mogoča z opcijskim Bluetooth LCD prikazovalnikom, ki je hkrati kompatibilen z iOS napravam.
Q2edit
Za vzpostavljanje komunikacije z računalnikom (preko mini USB povezave) pretvornik ne potrebuje napetostnega vira; tako lahko s programsko opremo Q2edit že v naprej nastavimo parametre, ne da bi bili povezani na napajanje ali na motor.Program omogoča enostavno parametriranje, izvajanje meritev, beleženje zgodovine in napak, izvoz in pošiljanje poročil, direktno vodenje motorja in avtomatsko nastavljanje motorja v t. i. »Auto-Tunning« načinu.

Q2dev
Grafično razvojno okolje omogoča blokovno programiranje s t. i. »Drag&Drop« sistemom do 200 povezav. Na voljo je več kot 480 funkcijskih blokov z matematičnimi in logičnimi operacijami, časovniki, števci, hkrati pa omogoča t. i. »Online debugging« in ciklični čas izvajanja 500us/1ms/2ms. V Q2dev lahko dostopamo do vseh parametrov pretvornika, kot tudi do digitalnih/analognih vhodov in izhodov in tako skupaj z ostalimi funkcijami omogoča kreiranje lastnega programa.

Dokazana robustnost za zmanjšanje izpadov stroja
Robusten Q2V je odporen na prah in vlago in je zasnovan za 10 let delovanja pri temperaturah do 50°C brez vzdrževanja. Zahvaljujoč zbiranju podatkov naprave, lahko uporabniki preprečijo morebitne okvare in se izognejo nenačrtovanemu izpadu.

Q2V lahko sledi in zapisuje podatke na lokalno SD kartico ali jih posreduje v IT sisteme preko krmilnikov Omron serije NX/NJ.

Izboljšanje energetske učinkovitosti
Q2V izboljšuje energetsko učinkovitost vseh komponent v zanki. Zahvaljujoč inovativnim načinom vodenja motorja kot je »EZ Vector Control«, lahko poganjamo visoko zmogljive motorje na najučinkovitejši način.

V primerjavi s klasičnimi pogoni se zaradi naprednih algoritmov poveča učinkovitost asinhronskih motorjev do 6%, motorjem s trajnimi magneti pa do 2%. Q2V ima dodatne namenske funkcije za varčevanje z energijo v aplikacijah, kjer se pojavijo spremenljive obremenitve ali zmanjšane navorne lastnosti. Te bodo samodejno optimizirane in skupaj prihranile do 50% energije.
MIEL, d.o.o.
Efenkova cesta 61
3320 Velenje
E-pošta: info@miel.si
Tel.: +386 (0)3 77 77 000
https://www.miel.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!