Računalniško napovedovanje, kje v motorju pride do obrabe

Tohoku University
Raziskovalna skupina je izdelala metodo analize za napovedovanje mest obrabe in zatikanja v drsnih delih batnih motorjev.

Ta dosežek bo pomagal omejiti obrabo sestavnih delov transportnih in industrijskih strojev ter povečati učinkovitost porabe goriva. Izboljšanje učinkovitosti motorjev z notranjim izgorevanjem je nujno, če želimo odpraviti njihove okoljske in trajnostne težave. Batni motorji s povratnim gibanjem uporabljajo bate za pridobivanje energije iz zgorevanja in njeno pretvorbo v vrtilno gibanje. Pogosto se uporabljajo v prevoznih sredstvih.

Najpogostejši vzrok okvare batnega motorja je, da se film mazalnega olja pretrga, zaradi česar kovinski deli pridejo v stik, kar povzroči praskanje in lepljenje. Ko pride do takšnega zastoja, motorja ni več mogoče zagnati. Bati in ojnice, ki se nenehno gibljejo in vrtijo, potrebujejo mazanje s tekočino. Vendar so za preverjanje mest obrabe in zatikanja pri mazanju s tekočino potrebni dolgotrajni obremenitveni preskusi, za katere je veljalo, da jih ni mogoče predvideti ali izračunati. Tako je bilo, dokler profesor Jun Ishimoto ni pod vodstvom skupine na Inštitutu za znanost o tekočinah Univerze Tohoku in družbe Honda Motor Co., Ltd. uvedel metodo analize večfazne tekočine in strukture. Z njo ni le simulirala in napovedala triboloških lastnosti v težkih pogojih obremenitve, temveč je tudi ugotovila, da je deformacija bata podobna loku, vzrok za mehanski stik in zatikanje na robu ojnice.

“S to metodo napovedovanja bo lažje oblikovati ustrezne varnostne smernice za preprečevanje nepotrebnih poškodb avtomobilskih motorjev in drugih industrijskih strojev,” je dejal Ishimoto.

Podrobnosti o njihovem odkritju so bile objavljene v reviji ASME Journal of Tribology 29. avgusta 2022.

Povzeto po: https://bit.ly/3iEaQ15

http://www.tohoku.ac.jp

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!