Računalniško napovedovanje, kje v motorju pride do obrabe

Tohoku University
Raziskovalna skupina je izdelala metodo analize za napovedovanje mest obrabe in zatikanja v drsnih delih batnih motorjev.

Ta dosežek bo pomagal omejiti obrabo sestavnih delov transportnih in industrijskih strojev ter povečati učinkovitost porabe goriva. Izboljšanje učinkovitosti motorjev z notranjim izgorevanjem je nujno, če želimo odpraviti njihove okoljske in trajnostne težave. Batni motorji s povratnim gibanjem uporabljajo bate za pridobivanje energije iz zgorevanja in njeno pretvorbo v vrtilno gibanje. Pogosto se uporabljajo v prevoznih sredstvih.

Najpogostejši vzrok okvare batnega motorja je, da se film mazalnega olja pretrga, zaradi česar kovinski deli pridejo v stik, kar povzroči praskanje in lepljenje. Ko pride do takšnega zastoja, motorja ni več mogoče zagnati. Bati in ojnice, ki se nenehno gibljejo in vrtijo, potrebujejo mazanje s tekočino. Vendar so za preverjanje mest obrabe in zatikanja pri mazanju s tekočino potrebni dolgotrajni obremenitveni preskusi, za katere je veljalo, da jih ni mogoče predvideti ali izračunati. Tako je bilo, dokler profesor Jun Ishimoto ni pod vodstvom skupine na Inštitutu za znanost o tekočinah Univerze Tohoku in družbe Honda Motor Co., Ltd. uvedel metodo analize večfazne tekočine in strukture. Z njo ni le simulirala in napovedala triboloških lastnosti v težkih pogojih obremenitve, temveč je tudi ugotovila, da je deformacija bata podobna loku, vzrok za mehanski stik in zatikanje na robu ojnice.

“S to metodo napovedovanja bo lažje oblikovati ustrezne varnostne smernice za preprečevanje nepotrebnih poškodb avtomobilskih motorjev in drugih industrijskih strojev,” je dejal Ishimoto.

Podrobnosti o njihovem odkritju so bile objavljene v reviji ASME Journal of Tribology 29. avgusta 2022.

Povzeto po: https://bit.ly/3iEaQ15

http://www.tohoku.ac.jp

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!