Računalniško napovedovanje, kje v motorju pride do obrabe

Tohoku University
Raziskovalna skupina je izdelala metodo analize za napovedovanje mest obrabe in zatikanja v drsnih delih batnih motorjev.

Ta dosežek bo pomagal omejiti obrabo sestavnih delov transportnih in industrijskih strojev ter povečati učinkovitost porabe goriva. Izboljšanje učinkovitosti motorjev z notranjim izgorevanjem je nujno, če želimo odpraviti njihove okoljske in trajnostne težave. Batni motorji s povratnim gibanjem uporabljajo bate za pridobivanje energije iz zgorevanja in njeno pretvorbo v vrtilno gibanje. Pogosto se uporabljajo v prevoznih sredstvih.

Najpogostejši vzrok okvare batnega motorja je, da se film mazalnega olja pretrga, zaradi česar kovinski deli pridejo v stik, kar povzroči praskanje in lepljenje. Ko pride do takšnega zastoja, motorja ni več mogoče zagnati. Bati in ojnice, ki se nenehno gibljejo in vrtijo, potrebujejo mazanje s tekočino. Vendar so za preverjanje mest obrabe in zatikanja pri mazanju s tekočino potrebni dolgotrajni obremenitveni preskusi, za katere je veljalo, da jih ni mogoče predvideti ali izračunati. Tako je bilo, dokler profesor Jun Ishimoto ni pod vodstvom skupine na Inštitutu za znanost o tekočinah Univerze Tohoku in družbe Honda Motor Co., Ltd. uvedel metodo analize večfazne tekočine in strukture. Z njo ni le simulirala in napovedala triboloških lastnosti v težkih pogojih obremenitve, temveč je tudi ugotovila, da je deformacija bata podobna loku, vzrok za mehanski stik in zatikanje na robu ojnice.

“S to metodo napovedovanja bo lažje oblikovati ustrezne varnostne smernice za preprečevanje nepotrebnih poškodb avtomobilskih motorjev in drugih industrijskih strojev,” je dejal Ishimoto.

Podrobnosti o njihovem odkritju so bile objavljene v reviji ASME Journal of Tribology 29. avgusta 2022.

Povzeto po: https://bit.ly/3iEaQ15

http://www.tohoku.ac.jp

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!