Raziskovalci TJU so razvili 3D-tiskanega robota za plezanje po ceveh

Tianjin University
Bela oprema je “plezala” po okrogli cevi. Z delom telesa, ki se je raztezal in krčil kot črv velikosti enega palca, se je robot prosto pomikal naprej in uspešno preplezal celo 90-stopinjski kot.
Oprema je pravzaprav enodelni robot natisnjen v 3D-tehniki za plezanje po ceveh, sestavljen iz zaporednih novih mehanizmov za mehko upogibanje, ki sta jih razvila profesor Zuo Siyang in Dr. Liu Jianbin iz raziskovalne skupine Univerze Tianjin. Z njim je mogoče v realnem času skalirati in spremljati cevi v industrijskih obratih.
V industrijski proizvodnji lahko sedanji roboti za plezanje po ceveh nadomestijo ljudi pri spremljanju v realnem času, pregledovanju puščanja in drugih nalogah. Vendar pa so običajno naprave primerne za plezanje bodisi po notranjih ali zunanjih ceveh in ne pa po obeh. Poleg tega je večina teh robotov zasnovana za posebne aplikacije s kompleksnimi strukturami, kar omejuje njihovo prilagodljivost različnim pogojem.

Raziskovalci TJU so zasnovali robota z enodelnim mehkim upogibnim mehanizmom, ki izkorišča majhne napetosti mehkih materialov za doseganje velikih upogibnih deformacij. Ima srednji del s prijemali na obeh koncih in tri dovodne cevi, kar mu omogoča nadzor in uporabo pritiska na zahtevo.

“Za sprožitev ‘plezanja’ moramo le izmenično pritiskati in spuščati tlak v prijemalih naprave, gibanje pa je pod našim neposrednim nadzorom,” je dejal Dr. Liu Jianbin in dodal, da so za izdelavo naprav z moduli uporabili CAD programsko opremo, tako da jih je mogoče enostavno nadgraditi: “Po želji lahko dodajamo module ali prilagajamo premer prijemal naprave.”

Predlagani robot je bil preizkušen, da je sposoben plezanja navzven in navznoter ter vrtenja v vzdolžnih smereh. Robot je zelo prilagodljiv za cevi različnih premerov, polmerov ukrivljenosti, naklonov in celo zunanjih in notranjih sten. Robot se ponaša tudi z največjo nosilnostjo 1000 g, kar je skoraj 80-krat več od njegove teže.

V prihodnosti nameravajo znanstveniki v svojo napravo vgraditi senzorje, da bi lahko postala avtonomna rešitev za vzdrževanje cevi.

Povzeto po:
http://www.tju.edu.cn/english/info/1011/5489.htm

http://www.tju.edu.cn

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!