Raziskovalna skupina KAIST razvija prvega humanoidnega pilota na svetu, PIBOT

KAIST
Spomladi lani je legendarni, izmišljeni p/ilot Maverick letel s svojim letalom v filmu „Top Gun: Maverick“, ki je v kinematografe po vsem svetu privabil množice gledalcev. Letos je KAIST-u uspelo pritegniti pozornost s humanoidnim pilotom PIBOT.

Raziskovalna skupina KAIST je razvila humanoidnega robota, ki razume priročnike, napisane v naravnem jeziku, in sam upravlja letalo. Ekipa je napovedala tudi načrte za komercializacijo humanoidnega pilota.

Projekt je vodil profesor na KAIST David Hyunchul Shim, potekal pa je kot skupni raziskovalni projekt s profesorji Jaegul Choo, Kuk-Jin Yoon in Min Jun Kim. Študija je bila podprta s sredstvi Future Challenge Funding v okviru projekta z naslovom „Development of Human-like Pilot Robot based on Natural Language Processing“.

Ekipa je uporabila tehnologije umetne inteligence in robotike ter dokazala, da lahko humanoid sam sedi v pravi pilotski kabini in upravlja različne dele opreme brez spreminjanja katerega koli dela letala. To je temeljna razlika, ki to tehnologijo razlikuje od obstoječih funkcij avtopilota ali letal brez posadke.

Humanoidni pilot ekipe KAIST je še v fazi razvoja, vendar si že lahko zapomni Jeppesonove karte z vsega sveta, kar je za človeške pilote nemogoče. Zlasti lahko uporablja najnovejšo tehnologijo ChatGPT, da si zapomni celoten priročnik za hitre informacije (QRF) in se takoj odzove na različne situacije ter v realnem času izračuna varne poti glede na stanje letenja letala, pri čemer je odziv v sili hitrejši od človeških pilotov.

Medtem ko obstoječi roboti običajno izvajajo ponavljajoče se gibe v fiksnem položaju, lahko PIBOT z vgrajeno kamero analizira stanje pilotske kabine in razmere zunaj letala. PIBOT lahko natančno nadzoruje različna stikala v pilotski kabini in s pomočjo tehnologije zelo natančnega krmiljenja lahko natančno upravlja svoje robotske roke in dlani tudi med močnimi turbulencami.

Humanoidni pilot je trenutno sposoben izvajati vse operacije, od zagona letala do manevriranja, vzleta in pristanka, križarjenja in vožnje s pomočjo simulatorja za nadzor letenja. Raziskovalna skupina namerava humanoidnega pilota uporabiti za letenje s pravim lahkim letalom, da bi preverila njegove sposobnosti. Prof. Shim je pojasnil: „Humanoidni pilotski roboti ne potrebujejo predelave obstoječih letal in jih je mogoče takoj uporabiti za avtomatizirane lete.

Zato so zelo uporabni in praktični. Pričakujemo, da se bodo uporabljali tudi v različnih drugih vozilih, kot so avtomobili in vojaški tovornjaki, saj lahko nadzorujejo široko paleto opreme. Posebej koristni bodo v razmerah, ko bodo vojaški viri močno izčrpani.“

To raziskavo je podprla Agencija za razvoj obrambe s sredstvi Future Challenge Funding (skupaj 5,7 milijarde KRW). Projekt se je začel leta 2022 kot skupni raziskovalni projekt profesorja Davida Hyunchula Shima (vodja raziskave) s Šole za elektrotehniko (EE) KAIST, profesorja Jaegula Chooja s Podiplomske šole za umetno inteligenco Kim Jaechul na KAIST, profesorja Kuk-Jina Yoona z Oddelka za strojništvo KAIST in profesorja Min Jun Kima s Šole za EE KAIST. Projekt bo končan do leta 2026, sodelujoči raziskovalci pa razmišljajo tudi o strategijah komercializacije za vojaško in civilno uporabo.

Povzeto po:
https://news.kaist.ac.kr/newsen/html/news/?mode=V&mng_no=30710

https://news.kaist.ac.kr

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!