Razvojni center Catalyst

smlogo color

AX elektronika d.o.o.
Avtor: Jurij Mikeln

Sredi oktobra je v Irskem mestu Limerick potekalo srečanje za novinarje, kamor je podjetje Analog Devices (ADI) povabilo tudi predstavnika iz revije Svet elektronike.

Srečanje je bilo zgledno organizirano, saj so organizatorji poskrbeli ne samo za vse stroške potovanja in namestitve, pač pa so tudi pomagali pri organizaciji prihoda in odhoda v Limerick. Mesto Limerick se nahaja približno 200 km JZ od Dublina in ima svoje letališče Shannon, so pa povezave do tega letališča zelo redke. Tako sem za pot iz Brnika do Shannona moral 2x prestopati kar je potovanje podaljšalo na 8 ur.

Srečanje z novinarji iz Evrope je odprl predsednik ADI g. Martin Cotter, ki je na kratko predstavil podjetje ADI in zakaj so se odločili za odprtje Catalyst oddelka.

ADI je podjetje s preko 75.000 proizvodi, 125.000 strankami po celem svetu. Podjetje ima 25.000 zaposlenih, od tega 11.000 inženirjev v 31 državah po svetu.

Ime Catalyst so izbrali zato, ker katalizator pospešuje kemijske reakcije. Podobno deluje Catalyst, saj je bistvo Catalyst-a v tem, da pospeši inovacije in razvoj proizvodov v sodelovanju z različnimi podjetji. Catalyst zavzema približno 100.000 m2 površine in pravzaprav industriji ponuja sodelovanje na področjih industrije, izdelkov široke potrošnje, komunikacij in avtomobilske industrije.

Zanimiv je način sodelovanja z industrijo. Namreč industrijskemu partnerju ni potrebno vplačati nekega fiksnega zneska, da lahko prične z delom v Catalystu. Sodelovanje poteka tako, da ADI in zainteresirano podjetje »vložita« v nek projekt svoje ljudi in znanje z namenom dosega nekega skupnega cilja. Pa naj bo to neka nova tehnologija, ali pač nek nov proizvod, ki ga bo zainteresirano podjetje proizvajalo.

Tako so kot enega od primerov dobre prakse predstavili podjetje Johnson & Johnson, ki je v Catalystu našlo novega razvojnega partnerja. Johnson & Johnson je skupaj z ADI in njegovimi partnerskimi podjetji avtomatiziralo svojo proizvodnjo in jo dvignilo na nov nivo. Zanimivo je pa tudi to, da so sodelavci podjetja Johnson & Johnson ob prihajanju v Catalyst tam videli tudi druge tehnologije/izdelke, ki jih do takrat niso poznali in so jih uporabili v svoji proizvodnji.
Eno od zanimivih področij, ki smo jih lahko videli v Catalystu je tudi področje industrije, kjer je znano, da 37% globalne energije porabi prav industrija. In od tega jo 70% porabijo elektromotorji.

Pri industriji je pomembno tudi zbiranje podatkov, saj brez podatkov industrije ne morem digitalizirati. V tovarnah sta pomembni tudi kratici IT in OT (angl. Information Technology in Operation Technology), ki se združujeta.

Pri tem je pomembno tudi to, da več ko inteligence postavimo na rob, manj je potrebujemo v oblaku.

Seveda pa v industriji obstaja tudi klasična – žična povezava med napravami in senzorji. Pri ADI so nam med obiskom Catalyst-a pokazali testno mesto, kjer je prikazana Ethernet komunikacija po eni parici dolgi 1 km z njihovimi integriranimi vezji. Na tem testnem mestu so prikazali tudi ProfiNet in pa IO-Linko komunikaciji za industrijske uporanike.

Med ogledom Catalysta smo videli tudi praktični prikaz Ethernet povezave po eni parici, kjer je bilo na eno parico povezanih več naprav, ki so delovale sinhronizirano.

Ker je v Catalystu veliko strokovnega znanja, so nam predstavili tudi projekt odprtokodnega robota, na katerem sta ravno v času obiska delala študenta bližnje fakultete.

Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev obogatene resničnosti (AR), ki so jo predstavili z očali, s katerimi smo na demonstraciji lahko gledali človeško telo, lahko smo iz modela človeškega telesa virtualno odstranili določen organ, ali kost, si ogledali notranjost telesa in podobno. Takšna očala z obogateno resničnostjo se veliko uveljavljajo v industriji kot pomoč delavcem bodisi pri proizvodnji ali pri servisiranju neke naprave.

Zaključek
Podjetje ADI je s postavitvijo Catalyst centra naredilo korak naprej pri proizvodnji svojih čipov. Če ste se kdaj spraševali, kako proizvajalci integriranih vezij vedo, kako si zamisliti neko integrirano vezje oziroma, kaj naj bi to integrirano vezje delalo, ste lahko v tem članku zaslutili, da gre pri tem za neko globoko sodelovanje med kupci in ADI. K sodelovanju so pritegnili tako proizvajalce različne opreme, kot tudi avtomobilski sektor in seveda industrijo ter telekomunikacije.

Projekt Catalyst pa služi tudi kot pospeševalnik za mlade strokovnjake in predvsem bodoče inženirje, kjer s svojim delom nadgrajujejo znanje, ki so ga pridobili na bližnji fakulteti.

Eno od novinarskih vprašanj vodstvu Catalysta je bilo, zakaj so Catalyst postavili nekje »bogu za hrbtom« s slabimi letalskimi povezavami. Odgovor ADI je bil, da so mogoče povezave zaenkrat res slabe, vendar je v mestu Limerick veliko industrije, poleg tega je blizu Catalysta univerza, ki šola bodoče inženirje in te bodoči inženirji v velikem številu sodelujejo v Catalystu. Sprva sodelujejo 3 mesece, kasneje v študiju preživijo v Catalystu 6 mesecev in po diplomi imajo diplomanti možnost, da se zaposlijo v okolju, ki so ga že spoznali tekom študija.

https://svet-me.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!