Reportaža IFAM 2019

logo

Sejem IFAM je letos praznoval 15-letnico svojega obstoja. Začetki sejma IFAM segajo 15 let nazaj v Portorož, ko sta podjetji AX elektronika in ICM združili sile in organizirali konferenco Trendi in tehnologije avtomatizacije.

Konferenca je z leti rastla in se kasneje preimenovala v IFAM, hkrati z rastjo pa se je tudi preselila najprej v Celje v dvorano Zlatorog, kasneje pa na celjsko sejmišče. Zadnji dve leti se sejem IFAM odvija v Ljubljani. Letošnji IFAM ni bil samo jubilejen, ampak je bil tudi največji do sedaj tako glede števila obiskovalcev kot tudi razstavljavcev.

CGS plus d. o. o.
Podjetje CGS plus d. o. o. je na svojem razstavnem prostoru predstavilo 3D tiskalnike HP za serijsko proizvodnjo, namenjene podjetjem, ki so tehnologijo 3D tiskanja polizdelkov, sestavnih delov ali končnih izdelkov vključili v svoje redne proizvodne procese. Pri tem je treba pripomniti, da je kvaliteta natisnjenih izdelkov enaka kvaliteti izdelkov, ki bi jih dobili iz orodij za brizganje plastike. Za podjetja, ki to tehnologijo že redno vključujejo v svoje procese, ima takšen 3D tiskalnik podobno vlogo kot CNC obdelovalni stroj, deluje v industrijskem okolju in je sposoben obratovati neprekinjeno 24 ur na dan! Pravzaprav lahko tu samo še prikimamo, saj 3D tisk že dolgo ni nekaj, s čimer bi le eksperimentirali, ampak se bodo klasične tehnologije izdelave in obdelave izdelkov očitno sčasoma začele umikati iz ospredja, saj jih nadomeščajo boljši, hitrejši in predvsem popolnoma prilagodljivi načini produkcije, ki hkrati ponujajo boljši izkoristek energije, uporabljenih materialov in komaj predstavljivo majhno količino odpadkov na proizveden izdelek. Vendar to še ni vse! Podjetja, ki se odločijo za nakup tiskalnika za potrebe proizvodnje, imajo natančno izdelan letni plan, koliko izdelkov (seveda lahko tudi različnih!) potrebujejo za načrtovano letno proizvodnjo, in upravičenost investicije v stroje za izdelavo izdelkov s popolnoma prilagodljivo tehnologijo je kot na dlani! Tehnologija 3D tiskanja izdelkov dopušča prilagoditev in popravke na izdelkih, ne da bi bilo pred tem treba investirati več tisoč evrov v prototipno različico orodja za brizganje plastike in po prvi seriji neustreznih izdelkov še nekaj tisoč za njegovo rekonstrukcijo. Če je izdelek narejen s 3D tiskalnikom, lahko že na enem samem primerku odkrijemo neskladja in drugi izdelek je lahko še isti dan končna različica. Koliko časa, denarja in materiala smo s tem prihranili in koliko prej smo izdelek lahko ponudili na trgu, znajo oceniti le tisti, ki dobro poznajo obe plati takšnih zgodb …

Težko bi skrili dejstvo, da so na letošnjem sejmu IFAM predstavili tudi dimenzijsko največji 3D tiskalnik, saj je bil njihov glavni adut razstavljen v vsej svoji velikosti. To je tiskalnik HP Jet Fusion 3D 4210, namenjen proizvodnjam, kjer se načrtuje izdelava od 700 do 1000 izdelkov tedensko, takoj za njim pa HP Jet Fusion 3D 4200, ki je primeren za tiskanje od 300 do 700 izdelkov tedensko. Najmanjša različica je model, ki podpira tudi barvno 3D tiskanje. To je 3D barvni tiskalnik HP Jet Fusion 3D 500/300, ki je pisan na kožo majhnim in srednjim podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov, najboljša izbira pa bo tudi oblikovalskim studiem in univerzam.

FBS elektronik d. o. o.
Podjetje FBS elektronik je največji slovenski proizvajalec industrijske senzorike na slovenskem trgu. Med izdelki svoje lastne proizvodnje lahko ponudijo induktivna, kapacitivna, reed magnetna stikala ter temperaturna tipala, na željo in glede na zahteve stranke pa lahko razvijejo in izdelajo najrazličnejša elektronska vezja. Novost v njihovi ponudbi je induktivno stikalo, namenjeno uporabi na orodjih za brizganje plastike, ki se uporablja do temperature 160 °C. Za višje temperature je treba uporabiti mehanska stikala, za katera vemo, da so manj zanesljiva, imajo omejeno število preklopov, na tako visokih temperaturah pa se nekateri preklopi ne izvedejo tako, kot bi pričakovali. Induktivna stikala nimajo obrabe, zato je dolga življenjska doba teh stikal zagotovljena in je v delovnem temperaturnem območju vsekakor boljša izbira. Poleg senzorike ponujajo tudi razne števce, na primer za štetje izdelanih kosov na nekem stroju, temperaturne regulatorje, zanimiva pa je tudi aplikacija za samodejno odpiranje vrat kokošim, ki jim zjutraj vrata odpre in jih ob mraku spet zapre, da so kokoši na varnem.
Ponudbo iz svojega proizvodnega programa dopolnjujejo še kot zastopniki tujih proizvajalcev industrijske avtomatizacije na slovenskem trgu: švicarskega podjetja CEDES, nemških proizvajalcev BINDER, WALTHER-WERKE, IMOS GUBELA, italijanskih proizvajalcev DATALOGIC, MICRO DETECTORS, GREIN, BREMAS ERSCE in ameriške korporacije HONEYWELL.

Iz te ponudbe je treba omeniti polnilne postaje za električna vozila proizvajalca WALTHER-WERKE z močjo polnjenja od 3,7 do 22 kW. Te polnilne postaje omogočajo standardno polnjenje 3,7 kW in hitro polnjenje z močjo 22 kW, s katerim lahko v eni uri napolnimo akumulator do 80 % njegove kapacitete, pri čemer je to seveda odvisno tudi od skupne kapacitete vgrajene baterije. V Evropi je za polnjenje električnih vozil nekako sprejet priključek Tip1, sicer pa se lahko z ustreznimi vmesnimi adapterji prilagodimo na priključek, ki ga ima polnilna postaja. Pričakujemo lahko, da bo z naraščanjem števila električnih vozil naraščalo tudi število parkirnih mest, ki bodo omogočala njihovo polnjenje, sčasoma pa bo polnilna postaja že skoraj na vsakem parkirnem mestu.

Festo d. o. o.
Festo je predstavil nekatere posodobitve svojih standardnih izdelkov, na primer nov krmilnik servoosi, ki bo nadomestil dosedanjega. Ponuja tudi električna prijemala, tako da si stranka za prijemalo v svoji aplikaciji lahko izbere pnevmatski ali električni način aktiviranja, vse pa lahko dobi pri Festu. Ponuja odlično kvaliteto svojih izdelkov ter dobre in inovativne rešitve, o čemer pričajo tudi povratne informacije njegovih strank. Ne smemo prezreti njegove spletne aplikacije Handling Guide Online, ki predstavlja ključno orodje pri načrtovanju sistemov strege, manipulatorjev, s katero lahko že v slabe pol ure na podlagi zahtev načrtovane aplikacije sestavimo celoten sistem, ki bo izpolnjeval načrtovane cilje. Gre za pomoč pri načrtovanju, ki jo Festo kot priznan proizvajalec svojim strankam ponuja brezplačno, hkrati pa omogoča nakup vseh potrebnih komponent za ta sistem z enim samim klikom! Prednost takšnega načrtovanja je za stranko prihranek pri človeških virih, saj je faza načrtovanja praktično na strani omenjene aplikacije, prek katere dobimo tudi vse 3D načrte. Stranka poskrbi le še za programiranje delovanja aplikacije ali pa tudi to prepusti strokovnjakom v Festu, ki so za realizacijo aplikacij s svojo opremo vsekakor vrhunsko usposobljeni.

PSM d. o. o.
Novost, ki jo moramo najprej omeniti v zvezi s podjetjem PSM d. o. o., je, da je podjetje postalo del skupine Lotrič, v kateri je našlo svojo prisotnost in združljivost s programi, ki jih skupina Lotrič meroslovje s svojimi certificiranimi laboratoriji ponuja v šestih državah in izvaja s 140 zaposlenimi strokovnjaki. Dosedanji lastnik podjetja, gospod Drago Metljak, kot najboljši poznavalec opreme iz ponudbe podjetja PSM tesno sodeluje s podjetjem Lotrič meroslovje kot tehnični svetovalec, obe podjetji pa se trudita, da za stranke prenos lastništva ne bi predstavljal nobene spremembe in da bi se »know-how« v celoti prenesel na podjetje Lotrič, s katerim bodo stranke sodelovale v prihodnosti. V prihodnosti ne pričakujejo drastičnih sprememb, ohranili bodo kvaliteto in razvoj dejavnosti podjetja, pozitivni učinki združitve dveh takšnih podjetij pa so že opazni. Stranki želijo nuditi kvalitetno in celovito podporo, in če lahko pod eno streho podjetje ponudi tudi metrologijo, je to prav gotovo korak bliže k celovitosti.

Ponudba podjetja se glede nabora proizvajalcev ni spreminjala, vsak izmed njih pa ima vsaj kakšno novost, ki jo je treba omeniti in so jo tudi predstavili na IFAM-u. Podjetje Burster, ki ga med drugimi tudi zastopajo, ima nove ojačevalnike in nekaj novih senzorjev, širi pa se tudi na področje merilnikov momenta. Meatest je pred kratkim ponudil nove ali posodobljene merilnike, na primer univerzalen kalibrator, digitalne uporovne dekade, kapacitivne dekade, kjer je podjetje PSM zelo razširilo svojo ponudbo.

Mecmesin je ponudil nove naprave za funkcionalno testiranje materialov, kar se v današnjem času v industriji smatra kot osnovna oprema, v podjetju PSM d. o. o. pa so sodobne trende merjenja prenesli tudi v našo industrijo.

Elektrospoji d. o. o.
Skozi več kot dvajsetletno zgodovino se je podjetje Elektrospoji na slovenskem tržišču uveljavilo kot najbolj prepoznaven ponudnik kakovostnih in inovativnih rešitev spojne, krmilne, stikalne in instalacijske tehnike na področju strojegradnje, industrijske in procesne avtomatizacije ter elektroenergetike.
Portfelj izdelkov in rešitev podjetja Elektrospoji je vgrajen v električnih napravah, strojih različnih namembnosti, avtomatiziranih industrijskih in procesnih linijah (tudi v zahtevnejših eksplozivno nevarnih okoljih), v elektroenergetskih ter industrijskih objektih doma in po svetu. Izdelki njihovih priznano kvalitetnih partnerjev so v razdelilnih in krmilnih elektroomarah, kjer omogočajo spajanje moči, podatkov in signalov, kar predstavlja »srčno-žilni sistem in živčevje« teh naprav, strojev in proizvodnih linij. Gre za različne komponente, od preprostih vrstnih sponk in oznak do modularnih industrijskih konektorjev, elektronike, upravljanih Ethernet stikal in opreme, vhodno-izhodnih krmilnih enot za avtomatizacijo ter vse do IoT (oziroma internet stvari kompatibilnih komponent) programske opreme, ki vodi k inteligentnim digitalnim rešitvam.

Širitev in rast podjetja je usmerjena v izpolnjevanje specifičnih potreb kupcev in h konceptu »vse na enem mestu«. S kakovostno ponudbo, strokovno tehnično podporo in hitro dobavo iz zalog se želi podjetje Elektrospoji čimbolj približati vsakemu kupcu posebej.

Elektrospoji so se skupaj z glavnim partnerjem Weidmüllerjem predstavili na sejmu IFAM 2019, kjer so celovito predstavili koncept »vse na enem mestu«. V treh različnih elektroomarah so predstavili rešitve s področja spončne, krmilne in stikalne tehnike. Ponudbo s področja upravljanja kablov so predstavili s pomočjo prikaza kabelske verige. Področje zvočne in svetlobne signalizacije je bilo moč videti in slišati od daleč, saj so obiskovalci lahko vklapljali tudi do 120-decibelske alarme, in sicer kar na dotik. Novost proizvajalca Sirena S.p.A. je namreč inovativen zvočni alarm na dotik, ki ga lahko enostavno in hitro namestite s funkcijo »touch«.

Kako je mogoče obdelavo vodnikov avtomatizirati, so lahko obiskovalci preverili kar sami. Z avtomatskim strojem Crimpfix proizvajalca Weidmüller enostavno snamete izolacijo in zatisnete kontakte v enem koraku. Nova generacija strojev je opremljena z nastavljivo večnamensko enoto za snemanje ter z uporabniku prijaznim zaslonom na dotik, odlikujejo jo podaljšani intervali vzdrževanja ter dolga življenjska doba strojev.

Na sejmu si je bilo moč ogledati in preizkusiti tudi profesionalno ročno orodje ter rešitve s področja označevanja. S področja označevanja so lahko obiskovalci preizkusili nov tiskalnik proizvajalca Brady, ki predstavlja evolucijo označevanja žic, kablov in elementov z uporabo pametnega telefona. Tiskalnik BradyPrinter M611 izkorišča najsodobnejše tehnologije in tako izjemno olajšuje označevanje na terenu. Z uporabo pametnega telefona in brezplačno aplikacijo Express je mogoče enostavno in hitro oblikovati najkompleksnejše oznake iz različnih materialov, različnih dimenzij in oblik. Na tak način je moč zadovoljiti potrebe različnih aplikacij in okolij.

S sloganom »FIT za prihodnost« Elektrospoji zaokrožujejo vizijo iskanja rešitev za prihodnost. Rešitve glavnega partnerja Weidmüllerja že gredo od portfelja za samo elektrifikacijo in komunikacijo ter podporne opreme za avtomatizacijo v portfelj za inovativna orodja za inženiring in vizualizacijo, ki delno že omogočajo nadaljnje rešitve digitalizacije proizvodnih sistemov. Gre za omogočanje inteligentnih povezav na vseh procesnih nivojih, od senzorjev do »oblaka«.

Več o izdelkih, predstavljenih na sejmu, si lahko preberete na spletni strani podjetja, www.elektrospoji.si, kjer lahko najdete tudi kontaktne informacije njihovih svetovalcev.

Siemens d. o. o.
Pri Siemensu so letos dali večji poudarek na programsko opremo za simulacije oziroma testiranje programske in strojne opreme, zato je bilo na njihovem razstavnem prostoru razstavljene manj strojne opreme kot v prejšnjih letih. Novost pa je, da so pri Siemensu postavili demo center, na katerega se lahko stranke povežejo z oddaljenim dostopom in na njem testirajo opremo. Na razpolago je praktično vse, kar se uporablja v avtomatizaciji: krmilniki, prikazovalniki, frekvenčni pretvorniki, pogoni, servopogoni; preizkusiti je mogoče skratka prav vse! Poleg tega so s področja simulacij predstavili interakcijo med različnimi inženirskimi programskimi orodji za načrtovanje, s katerimi lahko ustvarimo posamezne faze neke tovarne. Programska orodja omogočajo ustvarjanje 3D dokumentacije, načrtovanje, vzdrževanje skozi celoten življenjski cikel delovanja te tovarne, po drugi strani pa nam simulacija omogoča urjenje osebja za proizvodnjo na teh napravah, s čimer se skrajša zagonski čas neke proizvodne linije. Operaterje lahko prek simulacije usposobimo za delo na takih sodobnih avtomatiziranih linijah, še preden je takšna linija dejansko postavljena! V zvezi s simulacijami si zapomnite ime PLCSIM Advanced, prav tako TIA Portal V15. Za 3D modeliranje in potem za povezavo s kakšnim digitalnim dvojčkom je v ospredju programska oprema Mechatronics Concept Designer. Kaj pa je digitalni dvojček? To je natančen 3D model linije, naprave, tudi tovarne, ki je popolnoma funkcionalen, vendar obstaja le v virtualnem svetu, fizično pa je naprava izdelana na podlagi tega delujočega in preizkušenega modela. Vse morebitne spremembe se najprej izvedejo kot simulacija na digitalnem dvojčku, preden jih v resnici izvedemo na sami napravi, in vpliv sprememb lahko vidimo in spremljamo, medtem ko sama naprava izdeluje izdelke, ko je torej v polnem teku!

Zelo pomembna je tudi dokumentacija glede posegov, remontov in vzdrževanja takšne tovarne skozi celotno življenjsko dobo delovanja tovarne, ki beleži in arhivira vsak dogodek, poseg ali spremembo in pomembno vpliva na širši vpogled v zgodovino takšnih dogodkov, vzroke zanje, izbrane rešitve in odločitve v zvezi z njimi. Ko bo na primer na neki črpalki treba opraviti servis, se bo to zapisalo v sistemsko dokumentacijo, in ko bo morda šele čez nekaj let opravljal servis nekdo drug, mu bo iz dokumentacije popolnoma jasno, kaj se je s to črpalko dogajalo v preteklosti, kaj je bil vzrok okvare in kako je napako odpravil serviser pred njim.

Med strojno opremo so predstavili nov industrijski programirljivi krmilnik SIMATIC S1500, različici H in R, pri čemer je H zmogljivejša. Predstavili so tudi nove mehke zagone, frekvenčne pretvornike serije G120X, ki so namenjeni predvsem HVAC napravam oziroma aplikacijam, nekaj novosti pa je tudi na področju PCS 7 sistemov, torej distribuiranih sistemov.

Inea RBT d. o. o.
Podjetje Inea RBT zastopa japonsko podjetje Mitsubishi Electric, ki proizvaja industrijske programirljive krmilnike, servopogone, HMI panele, SCARA robote, SCADA sisteme in industrijske robote, ter podjetje HMS Industrial Networks, proizvajalca modemov za oddaljeni dostop, komunikacijske pretvornike in pretvornike do storitev CAN komunikacij. Vse to spada med pomembnejše gradnike v avtomatizaciji, saj omogoča, da naprave lahko komunicirajo med seboj. Na sejmu IFAM je bil poudarek na predstavitvi produktov podjetja Mitsubishi Electric, robotov, PLK krmilnikov, servopogonov in frekvenčnih pretvornikov. Kot vedno so tudi tokrat predstavili nekaj demonstracijskih celic z roboti in najbolj je bila posrečena predstavitev nameščanja avtomobilskih varovalk različnih vrednosti (in barv) v standarden avtomobilski električni razdelilnik za distribucijo napajanja posameznim porabnikom. Robot je z 2D strojnim vidom med raztresenimi varovalkami na mizi našel in po barvi prepoznal ustrezno varovalko za posamezno ležišče v razdelilniku, jo pobral in namestil v razdelilnik! Poleg kamere, ki jo ima robot vgrajeno kar na svoji roki, ima robot vgrajen tudi senzor sile, s katerim zaznava, s kolikšno silo deluje na predmet, in ta nikoli ne preseže dovoljene sile, tudi če gre kaj narobe. Ta senzor je odlična podpora vsem robotskim aplikacijam za mehanska testiranja, na primer tipk, stikal ali preklopnikov, saj lahko silo pritiska prsta nanje vnaprej določimo. Tako so testiranja veliko bolj podobna njihovi predvideni dejanski uporabi v vozilu ali drugih aplikacijah.

Vse demonstracijske celice so bile zaščitene s svetlobnimi zavesami, ob posegu v notranjost pa se je delovanje robota upočasnilo, torej gre za neke vrste kolaborativnega robota, ki daje prednost človeku, če bi bilo njegovo posredovanje znotraj celice nujno.

Tipteh d. o. o.
Podjetje Tipteh je na letošnjem IFAM-u nastopilo v povsem drugačnem slogu: predstaviti je želelo le svoje novosti in teh res ni bilo malo! Svoj razstavni prostor je tematsko razdelilo na dva dela in prva stran je predstavljala robotsko varnost, kar je vsekakor področje, ki potrebuje novosti, razvoj in neprestane inovacije. Roboti namreč vse bolj postajajo naši sodelavci in brez zagotovljene varnosti za človeka je to sodelovanje lahko zelo omejeno. Podjetje je predstavilo revolucionarno novost na tem področju, patentiran robotski oklep, ki ga v Tiptehu imenujejo Air Skin in ki ga nima noben drug proizvajalec. S tem oklepom, »kožo«, lahko »oblečemo« običajnega robota, ki s tem dobi lastnosti kolaborativnega robota! Vsak dotik njegove »kože« s predmetom ali človeškim delom telesa deluje kot senzor za upočasnitev njegovega delovanja. Če za primerjavo vzamemo standardnega kolaborativnega robota, ima za zagotavljanje kolaborativnosti precej omejitev, njegovo delovanje je počasno, nenatančno in uporabno le za manipulacijo z manjšimi bremeni. Če želimo doseči njegovo hitrejše delovanje, postane le še omejeno primeren kot sodelujoč robot in mu je treba dograditi dodatne zaščite. Air Skin je primeren tako za dodatno zaščito kolaborativnih robotov kot za »spreminjanje« običajnih robotov v kolaborativne! In skrivnost te čarovnije? V vsakem posameznem delu »kože«, ki jo lahko natisnemo s 3D tiskalnikom v poljubni obliki, se nahaja zračna blazinica s senzorjem in majhna piezoelektrična črpalka, ki v blazinici vzdržuje nek zračni nadtlak. Vsi moduli zaščite Air Skin se povežejo v serijo in priključijo na vhod za varnost robotskega krmilnika. Še ena inovativna rešitev je magnetna priključitev senzorjev, s katerimi preprečimo poškodbe izpostavljenih kablov, kadar so ti napeljani po zunanjem delu robotske roke. Kabel senzorja se preprosto loči od drugega dela konektorja, s katerim ga v stiku drži magnetna sila med obema deloma.

Druga revolucionarna novost, ki je doslej ni ponudil še noben drug proizvajalec, je radarski senzor. Namenjen je okoljem, kjer optični načini zaznavanja prisotnosti odpovejo, predvsem v obratih s prahom, žaganjem, opilki, vodo ali dimom. Na en krmilnik lahko priključimo do šest radarskih senzorjev, s čimer lahko spremljamo dogajanje na zelo širokem območju.

Predstavili so tudi nov laserski skener s »profi-safe«, ki ga je torej mogoče programirati in nastavljati njegove varnostne cone prek PROFIBUSA. Čisto nov je tudi certificiran ultrazvočni varnostni senzor, ki je prav tako namenjen robotskim aplikacijam in samohodnim vozičkom. Ker je zelo majhen, je mogoča uporaba tudi v vilicah viličarjev, z njim pa lahko zaznavamo morebitno nevarnost zadevanja vilic v ovire.

Predstavili so še nov Metronicsov protokol s podporo za prenos podatkov v oblak, Secomea pa ponuja rešitev za varen dostop do aplikacij Industrije 4.0. Gre za podoben način varnosti kot pri elektronskem bančništvu, s certifikatom. Za uporabnika je oddaljena priključitev na krmilnik povsem enaka, kot bi se nanj priključil s kablom.

Yaskawa
Najbrž je pri Yaskawi najbolj sveža novica, ki nam je vsem v veselje, ta, da bo podjetje Yaskawa v Ribnici zgradilo proizvodni obrat za izdelavo industrijskih robotov. Pričakujemo skokovit razvoj te regije, saj bosta gradnja in kasneje proizvodnja zahtevali sodobno infrastrukturo, ki bo najverjetneje vplivala na hitrejši razvoj vseh industrijskih panog na tem območju. Po načrtih naj bi proizvedli med 5000 in 6000 industrijskih robotov letno, ti bodo namenjeni evropskemu trgu ter Aziji in južni Afriki. Gre za proizvodnjo robotov serije GP za mase do 50 kg, kasneje pa načrtujejo tudi serijo za maso do 100 kg. V prihodnosti načrtujejo še eno tovarno s proizvodnjo pogonov za robotske roke, ki jih bodo vgrajevali v svoje robote.

Prijazno so mi pojasnili, da so v Sloveniji sedaj kar tri Yaskawina podjetja in da njihovo podjetje Yaskawa Slovenija ni del podjetja Yaskawa Europe Robotics, ki bo v Ribnici zgradilo tovarno za izdelavo robotov, res pa je, da si z njim delijo zgradbo, v kateri imajo poslovne prostore. V Ribnici pa je še tretje podjetje, Yaskawa RISTRO, ki se ukvarja s strojegradnjo, pri čemer marketinški del in naročila zanje opravlja njihovo podjetje, torej Yaskawa Slovenija. Najbrž je zanimiv tudi podatek, da vsi svetovni proizvajalci robotov skupaj ne morejo zadovoljiti vseh potreb trga, zato je ta novica za nas še toliko bolj vzpodbudna.

Kljub temu da gre za industrijske robote, so pri Yaskawi za svojega robota GP6 prejeli prestižno nagrado za industrijsko oblikovanje, kar dokazuje, da se želijo prilagoditi tudi zahtevam trga glede oblike, da ne rečem elegance, svojih robotov in da so tudi pri tem zelo uspešni. Dva primera predstavitvenih aplikacij z roboti pri delu so obiskovalcem predstavili tudi v živo.

Miel d. o. o.
Miel je uspešno slovensko podjetje iz Velenja, ki pri nas zastopa japonsko podjetje Omron in ki med razstavljavci spada med veterane, torej med tista podjetja, ki so na IFAM-u razstavljala prav vsako leto in so temu dogodku ostala zvesta tudi v obdobju krize. Ob njihovih praktičnih predstavitvah uporabe opreme na sejmih je marsikateri inženir našel iskrico za rešitev svoje težave, včasih ob inovativnih mehanskih rešitvah, drugič ob sodobnih senzorskih tehnologijah, uporabi strojnega vida, pogonskih osi in krmiljenja. Njihov je bil tudi eden od robotskih vozičkov, ki sta krožila po sejemskih dvoranah in tudi na tak način predstavljala obiskovalcem, da roboti postajajo del našega življenja, da so tu, med nami, in da jih bomo morali nekako sprejeti, saj so končno tu zato, da nam pomagajo.

V zadnjih nekaj letih so pri Omronu doživeli veliko sprememb, med drugim tudi to, da so prevzeli ameriški podjetji za proizvodnjo robotov Adapt robots in Microscan, ki proizvajata senzoriko, naprave za prepoznavanje 1D in 2D kod in verifikatorje teh kod, kar je dokaj močan segment, ki ga ima odslej v svoji ponudbi tudi Omron. Prav tako so prodorni na področju »vision« sistemov, saj so tržišču ponudili cel nabor majhnih inteligentnih kompaktnih kamer z integrirano komunikacijo, osvetlitvijo in optiko. Morda je najzanimivejša med njimi »smart« kamera FKB7, ki omogoča uporabo več algoritmov prepoznavanja in s tem širši nabor možnosti prepoznavanja objektov na sliki. Pri sistemih kamer je na voljo izbor od čisto majhnih modularnih kamer do modularnih sistemov in velikih sistemov z možnostjo vgradnje in obdelave slik z osmih kamer hkrati in ločljivostjo 12 milijonov točk. S področja senzorike gre razvoj v smeri komunikacije IO-Link in pri barvnih senzorjih imamo možnost senzorje naučiti, na katero barvo naj se odzovejo, pri bolj inteligentnih pa imamo možnost dobiti celo RGB vrednost zastopanosti posamezne barve v nekem vzorcu.

Posebnost je konfokalni senzor ZW7000, ki s posebno metodo merjenja omogoča merjenje debeline transparentnih objektov vse do mikronske in celo podmikronske natančnosti! Klasični industrijski krmilniki so pri Omronu dobili novo ime: krmilniki stroja. S tem so dobili vgrajene tudi funkcionalnosti, ki jih običajni PLK krmilniki nimajo: vse komunikacijske zmogljivosti za povezave s spodnjim in zgornjim nivojem, vse za krmiljenje osi in »vision« sistem. Pri servosistemih imajo razširitve v družini 1S, ki se je že v preteklosti izkazala kot zelo uspešna in na kateri temeljijo tudi vse rešitve, ki jih njihove stranke potrebujejo v zvezi s pogonsko tehniko. Pri HMI napravah oziroma nadzornih terminalih je novost serija NA in IPC krmilnik z vgrajeno neko obliko umetne inteligence, ki podpira zelo kompleksne matematične funkcije. Pri temperaturnih regulacijah je bil Omron med proizvajalci vedno v ospredju, zdaj pa je na tržišču ponudil prvi temperaturni krmilnik z vgrajeno umetno inteligenco, ki mu omogoča podoben proces razmišljanja, kot ga ima človek.

Podjetje Miel bo naslednje leto praznovalo 30 let svojega obstoja, in ko sem vprašal za skrivnostno formulo za tako dolgo uspešno poslovanje njihovega podjetja, sem dobil odgovor, ki ga bom poskusil strniti v en stavek. Trgu se je treba prilagajati, prav tako potrebam svojih strank, tudi poslovnim partnerjem, svetovnim trendom, slediti je treba konkurenci in pri vsem tem svojim rešitvam dodati tudi svoje znanje in izkušnje, ki se jih v toliko letih veliko nabere, s trdim delom pa ob vsem tem tudi uspeh ne more izostati!

MB-NAKLO d. o. o.
Podjetje MB-NAKLO že od leta 1990 zagotavlja vrhunske rešitve ter odzivno tehnično svetovanje na področju orodij, strojev in opreme za avtomatizacijo procesov. S svojimi kupci razvija dolgoročna partnerstva, ki temeljijo na inovativnosti, dialogu in medsebojnem zaupanju. Bonitetna ocena AAA, ki jo podjetje prejema že vrsto let, že sama po sebi govori o stabilnem in odgovornem poslovnem partnerju.

MB-NAKLO nudi celovite rešitve ter kupcu zagotavlja vrhunsko tehnično podporo. Od tod izhaja tudi slogan podjetja »Vir rešitev!«. Podjetje zaposluje visoko izobražen kader, saj v podjetju verjamejo, da je uspešnost podjetja v veliki meri odvisna od zaposlenih in njihovih odnosov s kupci, dobavitelji ter lokalno skupnostjo.

V podjetju MB-NAKLO so ponosni na svoja skrbno izbrana zastopstva, kot so MAPAL, SCHUNK, DEPRAG, SCHMALZ, AGIECHARMILLES, BENZ, FRAISA itd. Tekom let so si z odličnim delom pridobili zaupanje s strani najzahtevnejših slovenskih proizvajalcev, ki prihajajo zlasti iz kovinskopredelovalne in avtomobilske industrije.

Sejem IFAM 2019 podjetju MB-NAKLO predstavlja priložnost, da tržišču predstavi novosti s področja opreme za avtomatizacijo procesov. Na sejmu IFAM, ki je potekal februarja 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so večjo pozornost namenili prikazu kolaborativnosti s področja mehanskega in vakuumskega prijemanja, ki je v industriji danes zelo aktualno. V živo so obiskovalcem predstavili zanimive rešitve 4.0:
SCHUNK – kolaborativna mehanska prijemala in dodatki za robote
SCHMALZ – kolaborativna električna vakuumska prijemala
DEPRAG – tehnologija elektronskega vijačenja
JAEGER – visokokakovostna električna vretena
SCHMIDT TECHNOLOGY – električne stiskalnice
TOHNICHI in LORENZ – merilna tehnika

Pametni generator vakuuma CobotPump ECBPi
Na sejmu IFAM 2019 so obiskovalci veliko pozornosti namenili inteligentnemu generatorju zraka CobotPump ter manipulaciji embalaže s pomočjo modularnih prijemal Schmalz VEE. CobotPump ustvarja vakuum brez stisnjenega zraka in predstavlja izvrstno rešitev za manipulacijo zrakotesnih in rahlo poroznih obdelovancev. Sestavlja ga integrirani vmesnik za krmiljenje in nadzor procesa manipulacije. Uporablja se za mobilno robotiko, popolnoma avtomatizirano manipulacijo majhnih delov in stacionarno manipulacijo s kolaborativnimi roboti (cobot). Vakuum pri CobotPumpu v celoti nastaja s pomočjo elektrike, zato je prijemalo energetsko učinkovito in tudi mobilno. CobotPump se izkaže zlasti v avtonomnih skladiščih, kjer konvencionalno ustvarjanje vakuuma s stisnjenim zrakom doseže svoje meje. V avtonomnih skladiščih z nenehno spreminjajočo se strukturo blaga robot izbere izdelek neodvisno z vgrajenim električnim generatorjem vakuuma in brezžično izmenjavo podatkov. Celoten proces je tako veliko bolj prilagodljiv in učinkovit.

Kolaborativno prijemalo SCHUNK Co-act JL1
Na sejmu IFAM 2019 je podjetje MB-NAKLO prikazalo tudi prijemalo SCHUNK Co-act JL1. To predstavlja izdelek najnaprednejše prijemalne tehnologije, kar potrjuje vrhunske kompetence proizvajalca SCHUNK. Prijemalo Co-act JL1 je prvo inteligentno HRC prijemalo, ki neposredno komunicira z ljudmi. Prilagajanje različnim procesom prijemanja se s pomočjo uporabe različnih senzorskih sistemov izvaja v realnem času. Uporablja se različna »čutila«, s katerimi se snema, vrednoti in sporoča situacijske, okoljske in operativne pogoje.

V prihodnosti bo napredno prijemalo Co-act vse pomembne podatke o procesih in okolju zmožno posredovati do nadzornih sistemov in sistemov za proizvodnjo. Poudarek bo na inteligentnem pretoku materiala, optimizaciji procesov in stalnem dokumentiranju.

Področje avtomatizacije in robotizacije se v svetu razvija z vso hitrostjo. V podjetju MB-NAKLO s pomočjo dobaviteljev uporabnikom nudijo napredne rešitve, ki uporabnikom omogočajo visoko učinkovitost in konkurenčnost. Za vsa vprašanja so v podjetju MB-NAKLO na voljo na njihovem naslovu. Veseli pa bodo tudi osebnega srečanja z vami.

Fanuc Adria d. o. o.
Fanuc spada med podjetja, ki jih že po sami grafični podobi že vrsto let prepoznavamo kot proizvajalce robotov. Omemba njihovega imena nam v mislih nariše sliko robota, robotske roke, ki opravlja vsa mogoča dela na tekočih proizvodnih linijah v avtomobilski industriji. Resnica o tovarni Fanuc pa je tudi ta, da jo je ustanovil dr. Seiuemon Inaba, človek, ki je razvil koncept, prvi izvedel in začel tudi v praksi v tej tovarni uporabljati numerično krmiljenje (NC), kar je v svetovnem merilu eden izmed pomembnejših mejnikov na poti k pospešenemu napredku in razvoju mnogih ostalih tehnologij, med katere spada tudi robotika. Če ste sejem IFAM v Ljubljani obiskali že lani, najbrž veste, da imajo v ponudbi svojih robotov tudi največjega »že živečega« robota na svetu, ki lahko manipulira z maso 1500 kg! Njegovo »nežno ujčkanje« Volkswagnovega avtomobila na višini tudi prek pet metrov je bila čudovita predstavitev!

Morda je prav zahtevnost kvalitete izdelave v avtomobilski industriji razlog, da poleg vrhunskih robotov vseh velikostnih razredov ponujajo tudi orodja, s katerimi lahko v vsakem trenutku preverimo njihovo delovanje prek sodobnega računalniškega uporabniškega vmesnika FANUC Diagnostic Pro. S stroji FANUC, ki so nameščeni v prostorih tovarne, se lahko prek njega neposredno povežete in v realnem času spremljate njihovo delovanje, poleg tega pa so vam na voljo neverjetne zmogljivosti odpravljanja težav in različne diagnostike, vključno s hitro razrešitvijo alarmov. Vključuje tudi stalno spremljanje podatkov o delovanju in zgodovini delovanja strojev v celotnem življenjskem ciklu. Dejstvo je, da je treba, če želimo doseči dobre rezultate, v vsaki proizvodnji ne glede na vrsto končnega izdelka skozi vse faze delovanja zagotavljati najvišjo stopnjo zanesljivosti strojev. Celovit pristop k vzdrževanju je ključ do zmanjšanja skupnega mrtvega časa na napravah, hkrati pa pomaga podaljšati povprečni čas med posameznimi okvarami ali zastoji. FANUC torej res ponuja vrhunske robote, ponuja pa tudi celovit nabor rešitev, ki vam zagotavljajo njihovo zanesljivost, neprekinjeno pripravljenost za delo, učinkovitost in dolgo življenjsko dobo.

ALKATRON d. o. o
Če potrebujete kvalitetno električno in elektronsko opremo za uporabo v industrijski avtomatizaciji, energetiki, instalacijah ali za izdelavo krmilnih omar, se lahko obrnete tudi na podjetje ALKATRON, ki je svojim strankam že od leta 1996 zanesljiv partner za dobavo spojne tehnike, naprav za preoblikovanje signalov, opreme za avtomatizacijo in prenapetostnih zaščit. Za avtomatizacijo in distribucijo napajanja nudijo opremo nemškega podjetja PHOENIX CONTACT, ki je med vodilnimi proizvajalci na področju spojne tehnike in zagotavlja vrhunsko kakovost, s čimer izpolnjuje pričakovanja še tako zahtevnih naročnikov. V podjetju se trudijo zagotavljati visoko kakovost in kratke dobavne roke ob konkurenčnih plačilnih pogojih.

V podjetju ALKATRON boste našli: vrstne sponke, konektorje, releje, merilne pretvornike, napajalnike, prenapetostne zaščite, krmilnike, vhodno-izhodne module, industrijski Ethernet, optične in brezžične povezave in ostalo opremo vrhunske kvalitete z odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto. Njihova skrivnost uspešnega dolgoletnega poslovanja so med drugim tudi prizadevanja, da s svojimi poslovnimi partnerji gradijo dolgoročno partnerstvo, saj so prepričani, da je mogoče z upoštevanjem njihovih potreb in želja doseči obojestransko zadovoljstvo.

Številni kupci se odločajo za nakup njihovih izdelkov iz različnih razlogov, najpomembnejšo vlogo pri tem pa vsekakor igrajo vrhunska kvaliteta proizvodov svetovno priznanega proizvajalca, odlično razmerje med ceno in kvaliteto, hitrost in zanesljivost pri dobavi blaga, pomoč in strokovnost pri izbiri blaga ter zagotovljena tehnična pomoč.

HENNLICH d. o. o.
Podjetje HENNLICH je samostojno, finančno neodvisno slovensko podjetje pod okriljem skupine HENNLICH, skupina HENNLICH pa je prostovoljno združenje samostojnih podjetij, ki se je izreklo za svobodno, socialno in okolju prijazno tržno gospodarstvo. Podjetje je priznan partner slovenske industrije z resno, jasno in odprto poslovno politiko do zaposlenih, kupcev in dobaviteljev. Poslanstvo podjetja HENNLICH je z znanjem in doslednostjo svojih zaposlenih zagotoviti učinkovito in nemoteno odvijanje proizvodnih procesov v industriji, rudarstvu, gradbeništvu, kmetijstvu na celotnem področju Republike Slovenije. Gre za okoljsko osveščeno podjetje, ki je za svoje bližnje okolje pripravljeno prevzeti še večjo odgovornost, kot jim jo narekujejo zakonske obveznosti.

V svoji ponudbi imajo med drugim tudi sisteme za doziranje. Vse dozirne naprave v njihovi ponudbi se odlikujejo po visoki kvaliteti, so v praksi temeljito preizkušene in po mnenju njihovih strank odlično služijo svojemu namenu. Uporabiti jih je mogoče pri različnih dejavnostih, recimo pri pripravi pitne vode, pri ravnanju z odplakami, v industriji pijač, tekstilni industriji in na energetskem področju. Primerne so povsod, kjer je pomembno natančno doziranje ter črpanje oziroma prečrpavanje tekočin in plinov. Vsako dozirno napravo lahko izdelajo popolnoma po meri stranke, glede na njene potrebe ali zahteve. S tem je mogoče povečati učinkovitost, zmanjšati morebitne izgube in posledično znatno prihraniti!

Zelo pomembno, čeprav mnogokrat prezrto aktivnost, mazanje strojev, so pri HENNLICHU razvili v pravo znanost, ki se odraža v obliki nižjih stroškov za vzdrževanje, remonte in popravila strojev, nadomestne dele in izgubljene obratovalne ure. Več kot dokazano je, da je mogoče z rednim, načrtovanim mazanjem visoko obremenjenih strojnih delov drastično podaljšati njihovo življenjsko dobo, prav gotovo pa njihova morebitna zamenjava poleg same cene nadomestnega dela pomeni tudi določen čas izpada proizvodnje in najem ekipe, ki je takšen servis sposobna opraviti strokovno in v čim krajšem času. Vse to so razlogi, da je treba jemati investicijo v sistem mazanja kot strošek, ki na drugi strani prinaša prihranke na več področjih in dolgoročno pomeni upravičeno in pametno naložbo.

V njihovi široki ponudbi je mogoče najti tudi armature in EX zaščite, sisteme razprševanja, mešala, filtriranje, sisteme merjenja, kontrole in regulacije v procesih, izdelke za tesnjenje, mehanske zaščite, linearne pomike, vzmetenje in še veliko drugega. Pregled celotne ponudbe boste našli na njihovi spletni strani, posameznih artiklov z vsakega od teh področij pa je res ogromno!

AX elektronika d. o. o.
Podjetje AX je na letošnjem sejmu IFAM želelo predstaviti vlogo revij Svet elektronike in Svet mehatronike kot medijev, v katerih lahko vsakdo najde novosti in trenutne smernice razvoja na področju najrazličnejših tehnologij, od povsem ozko začrtanih smeri do najširšega pregleda nad interakcijo med njimi. Reviji sta namenjeni vsem, ki se profesionalno ukvarjajo s kakšnim od področij, na katerih temelji sodobna industrijska proizvodnja, vsem, ki se teh področij dotikajo v svojem učnem procesu ali pa morda spadajo med tiste navdušence, ki jim je to področje strast. Ko rečemo področje, mislimo na eno izmed področij, ki ga najbolj obvladamo, pri čemer ne moremo biti uspešni, če ne poznamo dobro tudi ostalih področij, ki se prepletajo v neki konkretni aplikaciji. Z obema revijama želi uredništvo slediti novostim in zadovoljiti željo po znanju in odkrivanju posameznih skrivnosti na specifičnih področjih elektronike, avtomatizacije, robotike, strojegradnje, senzorike, servopogonov, 3D tiska, IoT, IT, komunikacij vseh oblik (IR, Bluetooth, WiFi, ZiggBee, LoRa, ISM), radioamaterstva in mnogih razvojnih platform ter primerov njihove uporabe (na primer RPI, micro:bit, Arduino, Megapin in Minipin). Kot vsako leto so tudi letos obiskovalci lahko dobili brezplačne izvode revij Svet elektronike in Svet mehatronike, saj si marsikdo ne predstavlja, kakšne članke bi lahko našel v vsaki izmed revij, dokler ju ne odpre.

Na našem razstavnem prostoru so obiskovalci spet lahko spajkali, nekateri preprostejša vezja, drugi pa so se lotili kar bolj zahtevnih, z mikrokontrolerjem in vsemi SMD elementi, ki so očem nekoliko starejših elektronikov že »nevidni«! Za nameček smo na koncu mikrokontroler mimogrede še sprogramirali, kar je marsikoga opogumilo, da odločneje zabrede v včasih sila nepredvidljive vode elektronikov. Vsi, ki so se lotili spajkanja, so svoj izdelek tudi dokončali in preizkusili. Naše pravilo pri spajkanju izdelka se je tudi tokrat glasilo: »Če deluje, je tvoj!« In vsi naši kolegi so s sejma odnesli svoj delujoč izdelek! Res je, kakšno napako smo morali tudi skupaj najti in odpraviti, vendar je nazadnje vsak izdelek deloval in vsi so ga lahko odnesli s seboj! Pri drugem pultu so se obiskovalci lahko pomerili v ročnem upravljanju malega robota, s katerim je bilo treba preložiti tri figurice z ene na drugo stran. Časa je bilo štiri minute in za večino sodelujočih je bilo to dovolj. Malo zabave, malo spretnosti in za vsakega morda prvo spoznanje, da robot deluje v prostoru, da je vsak premičen sklep središče vrtenja in da vsako vrtenje opisuje krivuljo. Kombinacijo vsega človek z vidom zazna in spremlja, temu pa prilagaja tudi gibanje vsakega posameznega sklepa.

Zaključek
Tudi tokrat smo na sejmu IFAM srečali, spoznali in se pogovarjali z več razstavljavci, kot jih je mogoče opisati v naši reportaži, katere obseg vsebine je seveda omejen. Vsekakor pa smo tudi letos videli novosti in nove pristope podjetij k lastnim sejemskim predstavitvam, ki so vnesle svežino in inovativnost. To hkrati pomeni, da podjetja jemljejo svojo sejemsko predstavitev zelo resno, kot priložnost in kot dokaz, da spadajo med tista podjetja, ki so vam na področju načrtovanja elektronike, strojegradnje, avtomatizacije, robotike in mehatronike lahko ključen partner. In lahko rečemo: IFAM je sejem, na katerem boste svoje partnerje z omenjenih področij zagotovo našli!

www.svet-me.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!