Roboti popravljajo železniške tire

FANUC Adria d.o.o.
Robel Rail Automation uporablja robote FANUC za vzdrževanje infrastrukture.

Mnogi menijo, da evropska železniška omrežja nujno potrebujejo prenovo. Vendar pa bi pomoč lahko kmalu prišla zahvaljujoč razvoju inovativnega robotskega sistema, ki je sposoben popraviti tirnice in točke. Sistem, ki ga je zasnoval in izdelal Robel Rail Automation iz Bavarske v Nemčiji, specialist za vzdrževanje železniške infrastrukture, izkorišča prednosti industrijskih robotov FANUC.

Kar zadeva konfiguracijo, sistem vključuje vagon za prečkanje tirnic, ki ga montirata dva robota FANUC. Roboti zaznavajo notranje in zunanje napake ter izvajajo popolnoma avtomatska popravila s postopki varjenja, rezkanja in brušenja. V evropskih železniških omrežjih že delujejo prvi prototipni sistemi, ki bodo v celoti komercialno na voljo v dveh do treh letih.

»Opažamo veliko povpraševanje naših strank po popolnoma avtomatiziranih vzdrževalnih sistemih, podprtih z roboti,« pravi Thomas Weis, vodja razvoja pri Robel Rail Automation. To še posebej velja za dolgotrajna in zapletena popravila točk. Tukaj operaterjem železniškega omrežja vse bolj primanjkuje kvalificiranih delavcev, kot so varilci.

Robel Rail Automation System izvaja stalna vzdrževalna dela varno in na način, ki varčuje z viri. Poleg tega uporaba robotov FANUC zagotavlja dosledno in dobro dokumentirano kakovost dela, podprto z ultrazvočno opremo, nameščeno na vagone, sistemi za merjenje vrtinčnih tokov in sistemom kamer.
»Na ta način izključimo poškodbe, ki niso vidne s prostim očesom, ter omogočimo našim strankam digitalne podatke o meritvah in procesih,« pojasnjuje Weis.

Ralf Völlinger, generalni direktor za robotiko pri FANUC Europe, dodaja, da je optimističen glede prihodnje uporabe robotov za vzdrževanje infrastrukture: »Potrebe po posodobitvi tako železniškega kot cestnega omrežja so velike. Roboti lahko pomagajo dokončati dolgotrajne projekte vzdrževanja. hitreje s prevzemom ponavljajočih se del in s tem vsaj delno nadomestili naraščajoče pomanjkanje delovne sile.«

O FANUC-u
Družba FANUC je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomatizacije tovarn za CNC krmilne sisteme, robote in proizvodne stroje (ROBODRILL, ROBOCUT in ROBOSHOT). Od leta 1956 je FANUC pionir v razvoju numerično krmiljenih strojev v industriji avtomatizacije. Z več kot 260 lokacijami FANUC po vsem svetu in več kot 8000 zaposlenimi ponuja FANUC gosto mrežo prodaje, tehnične podpore, raziskav in razvoja, logistike in storitev za stranke.

Za več informacij o rešitvah z izdelki in storitvami FANUC nas kontaktirajte na sales@fanuc.si.

Sledite nam na LinkedIn-u: FANUC Adria

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21
3000 Celje
https://www.fanuc.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!