Roboti popravljajo železniške tire

FANUC Adria d.o.o.
Robel Rail Automation uporablja robote FANUC za vzdrževanje infrastrukture.

Mnogi menijo, da evropska železniška omrežja nujno potrebujejo prenovo. Vendar pa bi pomoč lahko kmalu prišla zahvaljujoč razvoju inovativnega robotskega sistema, ki je sposoben popraviti tirnice in točke. Sistem, ki ga je zasnoval in izdelal Robel Rail Automation iz Bavarske v Nemčiji, specialist za vzdrževanje železniške infrastrukture, izkorišča prednosti industrijskih robotov FANUC.

Kar zadeva konfiguracijo, sistem vključuje vagon za prečkanje tirnic, ki ga montirata dva robota FANUC. Roboti zaznavajo notranje in zunanje napake ter izvajajo popolnoma avtomatska popravila s postopki varjenja, rezkanja in brušenja. V evropskih železniških omrežjih že delujejo prvi prototipni sistemi, ki bodo v celoti komercialno na voljo v dveh do treh letih.

»Opažamo veliko povpraševanje naših strank po popolnoma avtomatiziranih vzdrževalnih sistemih, podprtih z roboti,« pravi Thomas Weis, vodja razvoja pri Robel Rail Automation. To še posebej velja za dolgotrajna in zapletena popravila točk. Tukaj operaterjem železniškega omrežja vse bolj primanjkuje kvalificiranih delavcev, kot so varilci.

Robel Rail Automation System izvaja stalna vzdrževalna dela varno in na način, ki varčuje z viri. Poleg tega uporaba robotov FANUC zagotavlja dosledno in dobro dokumentirano kakovost dela, podprto z ultrazvočno opremo, nameščeno na vagone, sistemi za merjenje vrtinčnih tokov in sistemom kamer.
»Na ta način izključimo poškodbe, ki niso vidne s prostim očesom, ter omogočimo našim strankam digitalne podatke o meritvah in procesih,« pojasnjuje Weis.

Ralf Völlinger, generalni direktor za robotiko pri FANUC Europe, dodaja, da je optimističen glede prihodnje uporabe robotov za vzdrževanje infrastrukture: »Potrebe po posodobitvi tako železniškega kot cestnega omrežja so velike. Roboti lahko pomagajo dokončati dolgotrajne projekte vzdrževanja. hitreje s prevzemom ponavljajočih se del in s tem vsaj delno nadomestili naraščajoče pomanjkanje delovne sile.«

O FANUC-u
Družba FANUC je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomatizacije tovarn za CNC krmilne sisteme, robote in proizvodne stroje (ROBODRILL, ROBOCUT in ROBOSHOT). Od leta 1956 je FANUC pionir v razvoju numerično krmiljenih strojev v industriji avtomatizacije. Z več kot 260 lokacijami FANUC po vsem svetu in več kot 8000 zaposlenimi ponuja FANUC gosto mrežo prodaje, tehnične podpore, raziskav in razvoja, logistike in storitev za stranke.

Za več informacij o rešitvah z izdelki in storitvami FANUC nas kontaktirajte na sales@fanuc.si.

Sledite nam na LinkedIn-u: FANUC Adria

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21
3000 Celje
https://www.fanuc.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!