Roboti v pekarni

FANUC Adria d.o.o.
»Bakisto« razbremenjuje zaposlene in zmanjšuje zavrženo hrano.

Prihajajo iz industrije, vendar se roboti zdaj uporabljajo v pralnicah in na kmetijah, kmalu pa bi lahko prišli tudi v pekarne. Največji svetovni proizvajalec robotov FANUC, proizvajalec pekarniških peči WIESHEU in maloprodajni specialist Wanzl so skupaj razvili avtomatski sistem “Bakisto”. V prihodnosti bi lahko “Bakisto” zaposlene v supermarketih in diskontih razbremenil ponavljajočih se opravil, uvedel višje stopnje zanesljivosti v proces peke in zmanjšal zavrženo hrano. Sistem vključuje robota, ki opravlja pomembne delovne korake, kot je nalaganje na pekač, vstavljanje in odstranjevanje pladnja iz pečice ter zalaganje vitrin.

»Naraščajoče pomanjkanje kvalificiranih delavcev spodbuja zanimanje za robote zunaj proizvodne industrije,« pravi Ralf Völlinger, generalni direktor poslovnega oddelka za robote pri FANUC Europe. “Roboti lahko prinesejo opazno olajšanje v sektorjih, kot sta trgovina na drobno ali trgovina, kjer je do zdaj običaj, da se delovni koraki izvajajo ročno.”

Uvedba robotov v pekarsko okolje bi zaposlenim koristila na več načinov, tudi s privlačnejšim delovnim časom. V primeru “Bakisto” je uporabljen sodelovalni robot (cobot), ki začne sam peči zgodaj zjutraj, če je ustrezno programiran, kar zaposlenim omogoča daljši spanec.

Umetna inteligenca določa obseg proizvodnje
Robotski sistem pomaga tudi pri zmanjševanju zavržene hrane, saj Bakisto uporablja umetno inteligenco tako, da izračuna, koliko žemljic, rogljičkov in peciva bo verjetno potreboval tekom dneva, preden pripravi pecivo in ga vzame iz pečice ob pravem času.

»Prodajne količine so zelo odvisne od dejavnikov, kot so vreme, šolske počitnice in lokalni dogodki,« pojasnjuje Völlinger. »Naš sistem upošteva te informacije in peče ustrezne količine, kar pomeni manj stresa za zaposlene, saj jim ni treba stalno pazi na zaslone in pečice. Namesto tega se lahko osredotočijo na druge naloge.«

Najnovejši podatki Mednarodne zveze za robotiko (IFR) odražajo trend sprejemanja robotov v najrazličnejših sektorjih. Po podatkih IFR je bilo leta 2021 po vsem svetu nameščenih 517.000 robotov. Čeprav je bil delež sodelovalnih robotov doslej v enomestnem odstotnem območju, so obeti za rast sodelovalnih robotov dobri, predvsem zato, ker običajno ne potrebujejo zaščitnih varoval, enostavno jih je programirati in veljajo za posebej prilagodljive. FANUC se je odzval na naraščajoče povpraševanje tako, da je v zadnjih letih svojemu portfelju dodal 11 modelov »cobot«. Skupaj ima podjetje v svoji ponudbi več kot 100 modelov in proizvede približno 10.000 robotov na mesec.

Obiščite nas na Mednarodnem industrijskem sejmu MIS 2023, 18. – 21. aprila 2023 v hali L (08) in hali K (13). Predstavili vam bomo linijo CRX robotov in ostale vrhunske izdelke FANUC. Vabljeni!

Sledite nam na LinkedIn-u: FANUC Adria

FANUC Adria d.o.o.
Ipavčeva 21
3000 Celje
http://www.fanuc.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!