Robotsko odstranjevanje materiala

logo

Popolna zaključna obdelava zaradi avtomatizirane strojne obdelave površine.

Površine se strojno obdelujejo z brušenjem in poliranjem. Z grobim odstranjevanjem materiala kot opravilom naknadne obdelave sta za nadaljnjo obdelavo ali fino strojno obdelavo potrebna občutljivost in natančna prilagoditev, da se doseže popolna končna obdelava obdelovanca. Izkušeni delavci te naloge opravljajo intuitivno, vendar je ročna obdelava težko, utrujajoče delo, ki je drago in ne zagotavlja vedno dobrega končnega rezultata. Sodobne rešitve, ki temeljijo na robotu, lahko te naloge izvedejo in navdušijo z optimalnim delom. Rezultat: popolne površine s skromnim vlaganjem. Za ponudbo novih možnosti za avtomatizacijo procesa je SCHUNK, vodilno podjetje na področju prijemalnih sistemov in vpenjalne tehnologije, razširil svoj portfelj z orodji za robotsko podprto strojno obdelavo površine.

Popolne površine so bistvenega pomena na področju strojne obdelave kovin in lesa, pa tudi v avtomobilski in letalski industriji. Ročno poliranje, brušenje in ščetkanje je lahko naporno in zahteva veliko truda. Avtomatizirani procesi ponujajo privlačne rešitve za takšna dela, saj s pomočjo robota dosegajo popolne rezultate, znatno zmanjšajo čas in stroške ter tveganje za poškodbe zaposlenih. Z novima enotama AOV in MFT-R podjetja SCHUNK je prehod na avtomatizirano strojno obdelavo površine enostaven in preprost. A SCHUNK ponuja še več: če želi stranka v svoje podjetje uvesti avtomatizirane procese, ji SCHUNK omogoča podporo s študijami izvedljivosti in celovitega poznavanja procesa.

Pravo orodje za vsak namen
Nova strojna orodja SCHUNK so posebej zasnovana za avtomatizirane uporabe in vedno zagotavljajo odlično strojno obdelane površine. Orbitalna brusilka AOV je „specialist“ za brušenje in poliranje površin obdelovancev. Pnevmatsko enoto poganja krilni motor, ki dosega vrtilno hitrost 10.000 vrtljajev/min. Aksialni ležaj motorja zagotavlja skladnost ter delovanje na površine obdelovanca z enakomerno silo. Tako je mogoče doseči popolne rezultate poliranja in brušenja, tudi če so bile površine na začetku neenakomerne. Kontaktno silo je mogoče nadzirati v dveh smereh preko zračnih vodov. Z drugimi besedami, med umikom in iztegom je možen ločen nadzor in se lahko po potrebi spreminja (v razponu od 6,7 N do 67 N). To zagotavlja, da AOV obdeluje z enakomerno kontaktno silo tudi v položaju nad glavo. Orbitalna brusilka je lahko opremljena z brusilnimi ploščami različnih premerov (125 mm oziroma 5” ali 150 mm oziroma 6”). Orodje za brušenje je lahko opremljeno s sesalnim priključkom za odstranjene materiale, s čimer se zmanjša kontaminacija robotske celice, kar dodatno prepreči prekinitve pri delu in ustvari prihranek.

MFT-R je idealna rešitev za uporabnike, ki potrebujejo posebej fleksibilno in robustno polirno vreteno za poliranje in ščetkanje obdelovancev z aksialno skladnostjo. Vreteno je opremljeno s pnevmatskim krilnim motorjem z največjo hitrostjo vrtenja do 5.600 vrtljajev na minuto, vendar je mogoče hitrost vrtenja zmanjšati na minimum za doseganje popolnih končnih rezultatov obdelave površine. Robustni motor ima zelo kratek čas zaustavitve in zato skrajša celoten čas strojne obdelave. Zaradi kardanskega ležaja sta kompenzacijska sila in radialna skladnost orodja individualno nastavljiva. Glede na nastavitev tlaka je skladnost mogoče nastaviti med 9 N in 70 N. Uporabnik lahko uporabi optimalno vrednost za vsak namen uporabe in tako doseže visoko kakovost in ponovljive rezultate v katerem koli položaju namestitve. Vsako dovoljeno odstopanje obdelovanca je mogoče kompenzirati in jasno poenostavi programiranje poti robota.

MFT-R ima tudi veliko drugih funkcij in je zato uporabniku prijazen: zaradi izbirne pritrditve osi je prehod z nihalne na radialno kompenzacijo hiter in enostaven. Zato je mogoče različne geometrije obdelovanca fleksibilno obdelati samo z enim orodjem – to je ekonomska prednost, ki pomaga zmanjšati stroške naložbe skoraj za polovico. MFT-R je na voljo kot stacionarna enota ali pa ga je mogoče fleksibilno namestiti na robota (aksialno ali radialno). SCHUNK ponuja gotove adapterske ploščice za te namene uporabe, zato lahko pri zasnovi procesa prihranite dragoceni čas. Enota PCFC dopolnjuje portfelj podjetja SCHUNK. Če je treba obdelovanec obdelati s predhodno določeno silo, kompenzacijska enota odlično opravi svojo nalogo. Zaradi senzorja položaja PCFC zagotavlja, da v katerem koli položaju deluje enakomerna sila. Kompenzira silo teže skupaj z ventili za uravnavanje tlaka, ki jih zagotovi stranka. PCFC je mogoče kombinirati z različnimi orodji in je zato primeren za številne namene uporabe.

logoVeč natančnosti in raznolikosti z izvedljivim programiranjem in zasnovo: tako učinkovita je lahko obdelava površine z orodji, ki jih proizvaja SCHUNK.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
Tel. +49-7133-103-2327
kathrin.mueller@de.schunk.com
www.schunk.com

Zastopnik v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.potocnik@mb-naklo.si
051 354 904
https://www.mb-naklo.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!