Robotsko prijemalo RoCycle olajšuje recikliranje

logo

Skupni koši za recikliranje embalaže so zelo udobni za uporabnike, a prestavijo sortiranje embalaže po materialih na podjetja, ki se ukvarjajo z recikliranjem. Delavci v takšnih podjetjih vsak dan razvrstijo odpadke iz ogromnih kupov na plastiko, papir in kovine.

Proces ločevanja poteka tako, da se odpadki hitro pomikajo po tekočem traku, kjer jih delavci ločujejo na prej omenjene tri kupe. Proces je za podjetja, ki se ukvarjajo z reciklažo, drag, za delavce pa je lahko nevaren.

Raziskovalci z MIT in Univerze Yale so ustvarili robota RoCycle, ki naj bi pomagal rešiti ta problem. Gre za mehki robotski sistem, v centru katerega je mehko teflonsko prijemalo s čutnimi senzorji na konicah prstov, ki omogočajo, da sistem ugotovi, katero vrsto materiala drži.

»Motivacija za razvoj tega robota je bila želja po zmanjšanju števila fizičnih delavcev, ki so potrebni za opravljanje tega nehvaležnega dela,« je povedala glavna avtorica in doktorska študentka Lillian Chin. »Čeprav obstajajo vizualni načini strojnega razvrščanja takšnih odpadkov, so zelo nezanesljivi. Podobno je pri delavcih, ki vidijo objekt, a šele ko ga primejo, dejansko zanesljivo ugotovijo, iz katerega materiala je. To smo hoteli replicirati tudi pri našem robotu.«

Robot prilagaja svoj stisk glede na to, kaj zaznavajo senzorji, kar doda nove podatke o obnašanju materiala in tako omogoča dobro prepoznavanje vrste materiala, ki ga robot drži.

Raziskovalci so še pojasnili, zakaj so se odločili za mehkega robota namesto običajnega trdega, izdelanega iz jekla. »Za takšnega mehkega robota smo se odločili predvsem zaradi potrebe po prilagodljivem dotiku in nevarnega okolja s potencialno ostrimi predmeti.

Večina mehkih robotov deluje na osnovi pnevmatike in bi se v takšnem okolju lahko predrla in tako pokvarila. RoCycle je neka vmesna pot, ki deluje na osnovi elektromotorja, brez pnevmatskih cevi, ki bi se lahko predrle, a s fleksibilnim prijemalom, opremljenim s kompresijskimi in navornimi senzorji, ki mu omogočajo, da čuti dotik.«

Za dvoprsto prijemalo robota so raziskovalci uporabili poseben material, ki se razširi pravokotno na smer delovanja natezne sile ter tako omogočajo boljši prijem prstov in zato bolj dinamično gibanje.

V robotskem prijemalu se signali navornih senzorjev, ki kažejo na približno velikost objekta, združijo s signali kompresijskih senzorjev, ki nakazujejo silo, potrebno za prijem objekta, in robotu omogočijo uspešno ločevanje odpadkov. Trenutno senzorji zaznavajo radij objekta s 30-odstotno natančnostjo in ločijo med trdimi in mehkimi predmeti s 78-odstotno natančnostjo.

Prijemalo RoCycle je mogoče namestiti na skoraj katero koli robotsko roko in razvršča stacionarne odpadke s 85-odstotno uspešnostjo, premične na tekočem traku pa s 63-odstotno uspešnostjo.

Pogosta napaka pri razvrščanju se pojavi, ko je kovina, oblepljena s papirjem, razvrščena med papir. Ta problem nameravajo raziskovalci rešiti z dodatnimi senzorji na površini prijemala. Prijemalo pa uspešno razločuje med zelo podobnimi papirnatimi in plastičnimi kozarčki za kavo, ki včasih begajo tudi človeške delavce.

Preden bo prijemalo pripravljeno za komercialno uporabo, nameravajo raziskovalci dodati še številne izboljšave vključno s povečanjem števila in resolucije senzorjev in dodajanjem vizualnega elementa za zajemanje dodatnih informacij.

»Že sedaj lahko prijemalo ugotovi velikost in trdoto materiala, z večjo ločljivostjo senzorjev pa bo ugotovilo še obliko,« je dejala Chinova.

Pojasnila je še, da bi bilo s pomočjo strojnega vida pobiranje in odlaganje objektov zelo olajšano. Trenutno prijemalo pobira le objekte na mestih, ki so določena v programu. Ta tehnologija pa ne bo uporabna le za recikliranje, temveč bi lahko bila v prihodnosti uporabna tudi v medicini, kmetijstvu in na drugih področjih.

Vir:
https://www.rdworldonline.com/rocycle-soft-robot-makes-recycling-easier/

https://www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!