Roji dronov lahko zdaj avtonomno letijo po gostem gozdu

V bambusovem gozdu na Kitajskem vzleti roj desetih svetlo modrih brezpilotnih letalnikov, nato pa si utira pot med razraščenimi vejami, grmovjem in po neravnem terenu, ko avtonomno izbira najboljšo pot leta po gozdu.

Poskus, ki so ga vodili znanstveniki z univerze Zhejiang, spominja na prizore iz znanstvene fantastike – in avtorji na začetku članka, objavljenega v sredo v reviji Science Robotics, navajajo filme, kot so Vojna zvezd, Prometej in Blade Runner 2049. “Tukaj smo naredili korak naprej k takšni prihodnosti,” je zapisala ekipa, ki jo je vodil Xin Zhou. Teoretično obstaja nešteto aplikacij v resničnem svetu, vključno z zračnim kartiranjem za ohranjanje narave in pomoč ob naravnih nesrečah. Vendar pa je treba tehnologijo razviti, da se bodo leteči roboti lahko prilagajali novim okoljem, ne da bi trčili drug v drugega ali predmete in s tem ogrožali javno varnost.


V preteklosti so že preizkušali roje dronov, vendar v odprtih okoljih brez ovir ali s programirano lokacijo teh ovir, je za AFP povedala Enrica Soria, robotičarka na švicarskem Zveznem inštitutu za tehnologijo v Lozani, ki ni sodelovala pri raziskavi. “To je prvič, da je roj brezpilotnih letalnikov uspešno letel zunaj, v nestrukturiranem okolju, v naravi,” je dejala in dodala, da je bil poskus “impresiven”. Na spletni strani revije Svet mehatronike si lahko ogledate video roja dronov, kako leti skozi banbusov gozd.


Roboti v velikosti dlani so bili izdelani posebej za ta namen, imeli so kamere za globino, senzorje za višino in vgrajen računalnik. Največji napredek je bil pameten algoritem, ki je vključeval preprečevanje trkov, učinkovitost letenja in usklajevanje znotraj roja. Ker ti droni niso odvisni od nobene zunanje infrastrukture, kot je GPS, bi se lahko roji uporabljali med naravnimi nesrečami. Lahko bi jih na primer poslali na območja, ki jih je prizadel potres, da bi pregledali škodo in ugotovili, kam je treba poslati pomoč, ali v stavbe, kamor ni varno poslati ljudi. V takšnih scenarijih je vsekakor mogoče uporabiti posamezna brezpilotna letala, vendar bi bil pristop s pomočjo roja veliko učinkovitejši, zlasti zaradi omejenega časa letenja.

Druga možna uporaba je, da roj skupaj dvigne in dostavi težke predmete.

Video posnetek:
https://www.youtube.com/watch?v=rPul9WKQ6oQ&t=1s

Povzeto po:
https://bit.ly/3cfuiOA

https://techxplore.com

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!