SCHUNK na SPS-u

logo

SCHUNK Intec GmbH
Fokus na pametnih procesih.

Od 8. do 10. novembra 2022 je SCHUNK na mednarodnem sejmu za industrijsko avtomatizacijo SPS predstavil inovativne rešitve za prihodnje teme, ki premikajo industrijo: inteligentne komponente in inteligentne procese avtomatizacije za različne industrije.

Zahteve, ki se postavljajo pred naloge avtomatizacije, so se spremenile. Rešitve za rokovanje morajo biti hitro integrirane, prilagodljive za preoblikovanje in popolnoma odprte v smislu povezljivosti. Takšen pristop je ubral strokovnjak za avtomatizacijo SCHUNK, katerega inovacije izdelkov, predstavljene na sejmu SPS v Nürnbergu, se ponašajo z največjo stopnjo prilagodljivosti, omogočajo omrežne procese v vsaki industriji in vključujejo možnosti prilagajanja, ki jih lahko vsakdo enostavno implementira. Za dosego teh ciljev si SCHUNK prizadeva za celovito digitalno strategijo, da bi bili procesi bolj prilagodljivi, pregledni in v celoti omreženi, hkrati pa bi izboljšali odzivnost in produktivnost.

Prilagodljivo rokovanje v zahtevnih okoljih
Ne glede na to, ali se naloge avtomatizacije opravljajo v okoljih z zahtevnimi pogoji, kjer poteka strojna obdelava, ali v čistih laboratorijskih pogojih, je SCHUNK obiskovalcem sejma predstavil svoje najnovejše mehatronske prijemalne komponente, ki postavljajo nove standarde glede prilagodljivosti, raznolikosti vmesnikov in zanesljivosti procesov.

Novo univerzalno prijemalo EGU je robustno in vsestransko. S standardnim tesnjenjem je to vzporedno prijemalo, zaščiteno pred korozijo ter z nizko obrabo, še posebej primerno za prilagodljivo ročno rokovanje s neobdelanimi in končnimi deli različnih velikosti v umazanih okoljih, v katerih se uporabljajo obdelovalni stroji. Odlikuje ga kontinuirana gladka nastavitev sile prijema, ki se lahko uporablja neposredno iz stoječega položaja, kar zagotavlja dodatno varnost pri odstranjevanju strojno obdelanih obdelovancev. Pri različni teži obdelovanca lahko v načinu StrongGrip prilagodljivo povečate moč do 150 %.

Novo prijemalo za majhne komponente EGK je primernejše za finejša dela v laboratorijih ali v elektronski industriji. Zagotavlja zanesljivost pri ravnanju z občutljivimi deli, kot so epruvete ali tiskana vezja. Zaradi kombinacije vodila z gladkim tekom in načina dela SoftGrip je mogoče nežno prijeti tudi posebej krhke obdelovance.

Obe prijemali imata vgrajeno vzdrževanje sile prijema z zaznavanjem izgube obdelovanca. Med integracijo ali po zagonu ni potrebno ponovno določanje položaja. To prihrani čas in zmanjša obseg zagonskih del. S stalnim zaznavanjem položaja imajo uporabniki vedno popoln nadzor nad svojimi procesi. SCHUNK ponuja komponente z vsemi običajnimi komunikacijskimi vmesniki, funkcijskimi moduli PLC in vtičniki vodilnih proizvajalcev robotov. To pomeni, da jih je mogoče hitro in enostavno integrirati brez dodatnih prehodov ali programiranja.

Z novim 2D kompletom za prijemanje – tukaj v kombinaciji z novim električnim univerzalnim prijemalom EGU – je mogoče zanesljivo rokovati z naključno razporejenimi predmeti na ravnini. Slika: SCHUNK

Avtomatiziran za optimalni prijem
SCHUNK je razvil 2D komplet za prijemanje za rokovanje s posameznimi predmeti, naključno razporejenimi na ravnini. Po aplikacijskih kompletih MTB za preprosto delno avtomatizacijo polnjenja in praznjenja strojev je to še en modul s pripravljeno rešitvijo za avtomatizacijo, ki ga strokovnjak za avtomatizacijo ponuja svojim strankam. Komplet 2D komplet za prijemanje je sestavljen iz sistema kamere, vključno z objektivom, sistemom za prijemanje za želeni namen, industrijskega osebnega računalnika SVC in vtičnika za enostavno integracijo v nadzorni sistem robota. Srce sistema je programska oprema za umetno inteligenco, ki jo je razvil SCHUNK in ki zanesljivo zagotavlja zaznavanje tudi v spremenljivih pogojih vidljivosti. Vse komponente v kompletu so med seboj natančno usklajene in so zanesljive za uporabo pri procesu.


Pametna storitev prihrani čas in stroške
Z novimi konfiguracijami prijemal in prijemalnih prstov vodilno tehnološko podjetje ponuja praktične gradbene bloke, ki pot do rešitve po meri dvignejo na novo raven. Tudi brez kakršnegakoli oblikovalskega znanja je mogoče individualne rešitve oblikovati in hitro pripraviti v samo treh korakih in v samo 10 minutah. Dve novi prijemali z dolgim hodom sta še posebej primerni za rokovanje z velikimi in težkimi deli, na primer v embalažni industriji, avtomobilskem sektorju ali celo v logistiki. Njuno razmerje med silo in hodom je edinstveno na trgu. To je mogoče zaradi visokih maksimalnih momentov profiliranega tračnega vodila. Omogočata natančen oprijem z daljšimi prsti prijemal do 800 mm. To pomeni, da lahko novo pnevmatsko 2-prstno vzporedno prijemalo PLG brez težav obdela tudi velike obdelovance iz težko dostopnih transportnih zabojnikov s silo prijema do 12.000 N. Odvisno od uporabe je mogoče njegov hod čeljusti z milimetrsko natančnostjo konfigurirati po meri stranke med 100 mm in 400 mm na čeljust. Njegov električni ustreznik je prijemalo z dolgim hodom ELG. Poleg podobnih zmogljivostnih lastnosti ima električni pogon s prosto prilagodljivim servomotorjem, zato ga je mogoče prilagodljivo krmiliti ali integrirati v obstoječe koncepte. Poleg tega ga je mogoče neprekinjeno postaviti v celotnem hodu, kar dodatno optimizira čas cikla v procesu rokovanja.

SCHUNK je poskrbel, da zdaj ni več treba oblikovati in izdelovati prilagojenih prstov prijemal v podjetju. Oblikovanje je z novim konfiguratorjem prstov FGR postalo izredno preprosto in ne prihrani le 50 % stroškov, temveč tudi dragocen čas in vire. Brezlicenčna spletna orodja, ki temeljijo na brskalniku, so brezplačno na voljo na spletni strani podjetja SCHUNK.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
Tel. +49-7133-103-2327
Kathrin Müller, dipl. ekonomistka (BA)
kathrin.mueller@de.schunk.com
www.schunk.com

Zastopnik v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
andraz.potocnik@mb-naklo.si
051 354 904
www.mb-naklo.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!