Še zmogljivejše vreteno Z45 za visoke napetosti

logo

Vretena Jäger so znana predvsem po kakovosti in izjemnih tehničnih karakteristikah.

Vreteno Z45 za neposredno menjavo orodja je že 15 let na vrhu najbolje prodajanih proizvodov Jäger. Navdušuje s svojo zanesljivostjo in zmogljivostjo. Svoje vreteno je Jäger zdaj še izpopolnil.

Zaradi svojih značilnosti in tehničnih karakteristik potrebuje vsako vreteno frekvenčni pretvornik, ki omogoča gnanje pogonov pri nizkih napetostih. Ti frekvenčni pretvorniki imajo na trgu svojo ceno. Inženirji podjetja Jäger so si zastavili vprašanje, ali bi bilo možno uporabiti tudi cenejše pretvornike. Ugotovili so, da bi bilo to izvedljivo, vendar bi zahtevalo dodatne elemente, kot je npr. sinusni filter za preprečevanje pregrevanja teh pretvornikov. Slaba stran uporabe filtrov pa je njihova cena, ki bi znatno vplivala na končno vrednost celotnega paketa.

Jäger si je zato postavil nov izziv – razvoj vretena, ki bi zadostilo potrebam trga. Novo vreteno bi moralo izpolnjevati naslednje zahteve:

  • mehanske lastnosti morajo ostati nespremenjene
  • merilna glava s proženjem na dotik
  • ESD in čiščenje zraka skozi vpenjalno glavo
  • posebna klobučasta matica (labirintni obroč) za zagotovitev boljše zaščite v vlažnih pogojih
  • dovodni zrak / tesnilni zrak je treba zmanjšati
  • kot dodatna oprema morajo biti na voljo stročnice z omejevalnikom globine

Najpomembnejša naloga inženirjev Jäger je bila razviti visokonapetostni asinhroni motor, ki bo ponujal najvišjo možno zmogljivost pri znanih načinih delovanja in izvedbah vgradnje.

Rezultat razvoja
Rezultat razvoja inženirjev Jäger je novo vreteno Z45-D260.XX, ki je na voljo v različicah z dolgo in kratko konico gredi. Podatki o zmogljivostih vodnega hlajenja in hlajenja s prepihovanjem so izjemni. Pri največji moči (Pmax) lahko uporabnik iz vretena za kratek čas prikliče moč 1,37 KW! Pri stalni obremenitvi (S1 / 100 %) znaša ta še vedno neverjetnih 0,75 KW. Na preskusni napravi so ob uporabi hlajenja s prepihovanjem izmerili povečanje zmogljivosti za 20 % v primerjavi s prejšnjim (nizkonapetostnim) modelom.

Vse vrednosti so bile preverjene s frekvenčnimi pretvorniki dveh različnih proizvajalcev. Oba tipa frekvenčnih pretvornikov sta pokazala skoraj enake podatke o zmogljivostih.

Zaključek
V MB-NAKLO lahko danes tržišču ponudimo vreteno ali paket vreteno / pretvornik, ki prepriča s svojo dokazano zanesljivostjo in ima poleg tega še višje zmogljivosti od prejšnjega modela. Kombinacija vretena in pretvornika NIDEC predstavlja tudi zelo ekonomično rešitev, ki se bo uporabljala pri strojih nižjega cenovnega razreda.

Vse informacije ter tehnično pomoč glede vreten Jäger dobite v MB-NAKLO.

Pripravil: Andraž Zupan

MB-NAKLO d.o.o.
E-pošta: andraz.zupan@mb-naklo.si
Tel.: 040 253 500
https://www.mb-naklo.si

Celotna PDF revija brezplačno

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!