Široko področje uporabe orodij PKD

logo

Orodja PKD so prva izbira za visokoproduktivno obdelavo aluminija v avtomobilski industriji. Kljub temu pa se polikristalni diamanti uporabljajo za obdelavo tudi na številnih drugih področjih.

Podjetje Mapal uporablja svoje obsežno znanje in izkušnje na aplikacijah, ki idealno izkoristijo prednosti orodij PCD, in tako skupaj s svojimi strankami razvija posamezne rešitve, ki zagotavljajo optimalne procese obdelave.

Ko se poleg aluminija obdelujejo drugi materiali ter novi izdelki s posebnimi zahtevami, v podjetju Mapal izvedejo osnovne raziskave ter s svojimi strankami razvijejo ciljno usmerjene procese obdelave. V nekaterih primerih se inženirske izkušnje iz avtomobilske industrije z ustreznimi popravki lahko neposredno prenesejo na druga področja.

ABS kot podlaga za ventilatorje
Na prvi pogled imajo medicinski ventilatorji malo skupnega z avtomobili. Le ob bolj podrobnem pogledu se lahko najdejo določene vzporednice. Ohišje ventilov, ki je nameščeno na teh medicinskih napravah, je zelo podobno ohišju protiblokirnega zavornega sistema (ABS) na vozilih. V obeh primerih je ohišje izdelano iz aluminija z nizko vsebnostjo silicija, pri čemer je tudi proces obdelave primerljiv. Uporabljena orodja proizvajalca Mapal so za te obdelave enaka glede zasnove, vendar se razlikujejo pri specifikacijah rezalnih robov. Kakovostne zahteve na področju medicinske tehnologije so pogosto višje kot pri proizvodnji avtomobilov, razlaga Carsten Lehmann, direktor prodaje, produktnega vodenja in razvoja v kompetenčnem centru za orodja PKD podjetja Mapal v nemškem mestu Pforzheim. V podjetju Mapal posebej razvijajo orodja z različno geometrijo rezalnega roba za posamezne obdelave. Pri proizvodnji avtomobilov je osredotočenost na visoki produktivnosti.

Za proizvodnjo medicinskih naprav se uporabljajo orodja PKD, ki predstavljajo zelo natančno rešitev ter zagotavljajo varnost procesa. Poleg tega pa orodja PKD zagotavljajo visoko natančnost obdelane površine, ki je na področju medicinske tehnologije veliko bolj pomembna od visoke produktivnosti. Posebej zasnovana geometrija zagotavlja obdelavo brez srha, ki lahko kasneje odpade.

Drug primer prihaja iz popolnoma drugega področja. Popolne površine so zahtevane tudi pri obdelavi cilindričnih ključavnic za vrata, kar zagotavlja dolgoročno brezhibno delovanje. Visokokakovostne ključavnice, ki se jih lahko fino nastavi, zagotavljajo nežno zapiranje vrat. Za obdelavo teh komponent iz aluminija se uporabljajo kompleksna večstopenjska orodja proizvajalca Mapal.

Velikoserijska proizvodnja in čiste izvrtine
Poleg avtomobilske proizvodnje postaja letalska industrija zelo močan steber poslovanja podjetja Mapal. Na področju orodij PKD je podjetje osredotočeno na dve zelo različni aplikaciji, in sicer na velikoserijsko obdelavo velikih komponent ter na obdelavo izvrtin v karbonskih kompozitih.

Ko se krila ali strukturni deli frezajo iz velikih blokov aluminija na mostovnih strojih za frezanje, predstavljajo izdelki le 20 odstotkov materiala začetnega surovca. Velika rast na področju letalske industrije zahteva večjo produktivnost, daljšo življenjsko dobo orodij ter boljše parametre obdelave. Kar je bila še pred nekaj leti domena orodij s karbidnimi rezalnimi ploščicami, je sedaj postalo področje aplikacij orodij PKD, kot je frezalo SPM proizvajalca Mapal. To orodje omogoča hitrost podajanja 15.120 mm/min, kar je dvakrat več kot pri karbidnih frezalih, medtem ko je življenjska doba orodij PCD do devetkrat daljša.

Visoka zanesljivost procesa je pri obdelavi izvrtin zelo pomembna. Letalska vrata imajo do 4.000 izvrtin. Zaradi obrabe orodij med obdelavo karbonskih kompozitov je obdelava tega materiala zelo zahtevna. Podjetje Mapal je v ta namen razvilo posebne geometrije rezalnih robov, ki preprečujejo razslojevanje pri izstopu orodja iz obdelovanca.
Plošče za tiskana vezna v industriji elektronike se tudi obdelujejo s čelnimi frezerji proizvajalca Mapal. Obdelovance sestavljajo številne tanke plasti različnih kompozitnih materialov, ki so običajno že oplaščeni. Obdelava teh občutljivih komponent mora biti popolnoma suha, brez kakršnegakoli hladilno-mazalnega sredstva. V ta namen je podjetje Mapal zasnovalo orodje, ki je primerno za obdelavo mešanice abrazivnega materiala brez uporabe hladilno–mazalnega sredstva. Tako geometrija rezalnega roba kot tudi rokovanje orodja sta prilagojena tem posebnim zahtevam.

Hitreje do novih očal
Orodja PKD se uporabljajo za obdelavo leč za očala. Podjetje Mapal je razvilo namensko orodje za večje uporabnike v steklarski industriji, ki bistveno poveča produktivnost. Podatki, ki jih izmerijo optiki, so preko omrežja za prenos podatkov poslani neposredno na obdelovalni stroj, ki samodejno freza leče z zahtevanimi optičnimi korekcijami. V tem procesu so obdelovalni stroj, vreteno, število rezalnih robov, geometrija rezalnih robov in priprava rezalnih robov tako usklajeni, da lahko stranka dosega visoko natančnost ter zmanjša stroške obdelave vsake leče zaradi dolge življenjske dobe orodij in hitre obdelave.

Podjetje Mapal lahko prenaša svoje izkušnje iz avtomobilske industrije na druga področja, tudi če se obdelujejo popolnoma drugi materiali, kot sta na primer steklo ali plastika, razlaga Leander Bolz, vodja prodaje orodij PKD pri podjetju Mapal. Ena izmed prednosti je osredotočenost prodajnega oddelka podjetja na tehnična priporočila, ki omogočajo sestavo celovitih ponudb za stranke. Ker imajo proizvajalci visokokakovostnih komponent običajno svoje proizvodne lokacije po vsem svetu, je to velika prednost za podjetje Mapal s svojo mednarodno umestitvijo po vsem svetu. Podjetje Mapal ima dvanajst proizvodnih obratov za orodja PKD po vsem svetu, ki kjerkoli zagotavljajo izdelke enake kakovosti, ponujajo storitve na terenu ter izvajajo popravila orodij, zagotavlja Carsten Lehmann.

MB-NAKLO je zastopnik za Mapal. Produkte MAPAL si oglejte na sejmu MIS 2022, razstavni prostor hala L:14.

MB-NAKLO d.o.o.
E-pošta: info@mb-naklo.si
Tel: 041 605 797 (Andraž Kržišnik)
https://www.mb-naklo.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!