Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

logo

Avtor: Matej Veber
V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Svetovno prvenstvo RoboCup je eden najprestižnejših dogodkov na področju robotike in umetne inteligence ter se je od svojih začetkov leta 1997 razvilo v globalno tekmovanje z različnimi panogami in kategorijami. Posledično je pomemben generator inovacij na področju robotike in umetne inteligence ter igra ključno vlogo pri spodbujanju razvoja avtonomnih sistemov. V letošnjem letu se je tekmovanja udeležilo 2500 tekmovalcev, ki so tekmovali v 35 različnih panogah. Glavne kategorije so robotski nogomet, reševanje, dom, industrija in oder. Vse kategorije imajo različne podkategorije tekmovalnih izzivov. Dijaki programa SSI programa Tehnik mehatronike Julija Weiss, Tadej Cerovšek, Aljaž Herodež, Matej Jančič, Anže Mesarič in Luka Podkrižnik so tekmovali v kategoriji hitro prototipiranih reševalnih robotov in z mobilnim robotom. Mobilnega reševalnega robota so razvijali v okviru projektnega in raziskovalnega leta skozi celotno leto. Celoten koncept od ideje do prototipa je plod kreativnosti in znanja omenjenih dijakov. Ekipo Mechatronics Rescue Team je sestavljalo šest članov, vsak izmed njih je imel točno določene naloge in zadolžitve. Elektronik je skrbel za razvoj električnih vezij in senzoriko, programerja za programiranje RaspBerry PI mikroračunalnika, konstrukterja za koncipiranje, razvoj in izdelavo sklopov robota ter prototipiranje s 3D tiskalnikom, vodja ekipe pa je skrbela za koordinacijo, dokumentacijo, uresničevanje dogovorov ter tekmovalno taktiko. Vsak je dodal svoj kamenček v mozaik razvoja robota. Posebna preizkušnja se je pričela na tekmovališču, kjer se je pokazal timski duh in vztrajnost v primeru različnih problematik, ki jih je potrebno reševati v štirih dneh tekmovanja. Tako so pridobili zelo pomembno mednarodno izkušnjo, komunicirali v tujem jeziku in reševali problemsko usmerjene situacije v zelo stresnih okoliščinah. S svojim neutrudnim delom in znanjem so se uvrstili v finalni del tekmovanja in dosegli 2. mesto na svetovnem prvenstvu, za kar jim iskreno čestitamo!
Ker gre za velik organizacijski in finančni zalogaj, zahvala vsem podjetjem ter Javnemu štipendijskem, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu, ki sta nas finančno podprla. Zahvala za materialno in finančno podporo gre tudi direktorju ŠC Celje g. Mojmirju Klovarju ter ravnateljici ga. Simoni Črep prof. za vso srčnost in moralno podporo. Če povzamemo sporočilo Malega princa: Ustvarjalni ljudje sanjamo z odprtimi očmi, iščemo nove izkušnje, postavljamo zanimiva vprašanja, opazujemo druge in njihova mnenja soočimo z lastnimi prepričanji. Zato sodelujmo in odkrivajmo nova spoznanja na poti v vesolje sodobnih tehnologij in izobraževanja. Mladi entuziasti, čestitamo in vam želimo vam vse dobro na vaši nadaljnji osebni in strokovni poti.

Video RoboCup 2023:
https://www.youtube.com/watch?v=LC6_exK4tpE

https://www.smm.sc-celje.si

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Reaktivna večplastna folija, ki v nanosekundi zagotavlja lokalizirano toploto do 1500 °C!

Družba Indium Corporation proizvaja NanoFoil®, nanotehnološki material, ki nadzorovano in natančno prenaša energijo za spajanje, energetiko in ogrevanje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!