Telem-pameten poslovni objekt

logo

Telem d.o.o.
V današnjem času nas na splošno z infrastrukturnega vidika upravljanja poslovnega objekta skrbijo izzivi kot so visoki stroški, elektrifikacija voznega parka, digitalizacija in integracija vseh potrebnih sistemov, samooskrba in razogljičenje virov energije, dinamično prilagajanje porabe in proizvodnje energije (prosumer) z vso specifiko okolja v katerem se nahajamo.

Kako smo se tega lotili na domačem poslovnem objektu Telem-a kot specialisti za zgoraj navedeno.

Izhodišče je 4 etažna zgradba postavljena v letu 2006, ki jo Telem uporablja v poslovne namene. V tistem času smo na objektu postavili prvo visoko učinkovito toplotno črpalko v Sloveniji, ki je kot toplotni izmenjevalec uporablja 4 geo-sonde globine 120m. Sama toplotna črpalka ima 33kW toplotne moči za aktivno gretje, medtem ko je hlajenje izvedeno pasivno s pretokom skozi geo-sonde.

Naslednja nadgradnja, ki smo jo na objektu Telem-a in sosednjega skladišča izvedli je postavitev 44kW solarne elektrarne, ki deluje v samooskrbnem režimu. Z investicijo v solarno elektrarno smo prispevali k razogljičenju vira električne energije, kjer se finančni vložek pri trenutnih cenah električne energije povrne v nekaj letih. Solarno elektrarno je na naši lokaciji možno še dodatno povečati, saj imamo na voljo še celotno nepokrito parkirišče za 28 vozil. Širitev solarne elektrarne je smiselna z večanjem porabe električne energije na objektu, kar pričakujemo z večanjem števila električnih vozil.

Na področju e-mobilnosti smo postavili prvo 22kW AC e-polnilnico , saj smo nabavili tudi prvo službeno e-vozilo. Polnilnica je nadgrajena s Schneider-jevim sistemom dinamičnega prilagajanja moči. Če pogledamo že ena sama polnilnica moči 22kW predstavlja velik porabnik glede na razpoložljivo moč objekta in brez dinamičnega nadzora, prilagajanja porabe sistem kar hitro razpade. Glede na to, da smo na poti k 100% e-mobilnosti lahko v naslednjih letih v Telem-u pričakujemo bistven porast števila e-vozil, tako službenih , kot privatnih. Po drugi strani, pa lahko dinamično razporejena moč 22kW v 8h napolni 33 vozil s povprečno dnevno porabo (v Sloveniji za 40km na dan). Z takšnim pametnim sistemom (dinamičnim prilagajanjem moči) zagotavljamo fleksibilnost sistema, nižamo stroške investicije v infrastrukturo e-mobilnosti, znižujemo obratovalne stroške, pri čemer vozila napajamo z doma proizvedeno sončno energijo.
Integracija vseh podsistemov v celoto je pomembna z vidika optimizacije stroškov (OPEX+CAPEX), sinergijskih učinkov celotnega sistema, kompatibilnosti, možnostjo nadgradnje in nudenju celovitih rešitev.

Dinamično prilagajanje porabe polnilnih postaj

Z izbrano smerjo razvoja pametnega objekta nismo samo zadostili začetno navedenim ciljem, ampak tudi ciljem, ki jih bomo morali izpolnjevati v bodoče. Tu predvsem mislimo na vzpostavitev elementov fleksibilnosti v obliki stacionarnih baterijskih hranilnikov, dodatnih baterijskih hranilnikov v vozilih sposobnih tudi oddajanju energije v omrežje (V2G), bolj pravičnega zaračunavanja stroškov omrežnine in zakonodajnega okvirja, s katerimi EU usmerja procese razogljičenja.

Za pomoč in konkretna vprašanja se prosim obrnite na podjetje Telem d.o.o. (telem.si), kot sistemskega integratorja za pametne objekte, industrijsko avtomatizacijo, e-mobilnost in elektro projektiranje ter inženiringom.

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!