Tudi Mitsubishi Electric ga ima – kolaborativni robot MELFA Assista RV-5AS

logo

Pri proizvajalcu opreme za avtomatizacijo Mitsubishi Electric so predstavili kolaborativnega robota MELFA Assista. Gre za robota, ki ustreza kolaborativnim standardom, z industrijsko zasnovo, ki omogoča dolgo življenjsko dobo, enako kot pri standardnih industrijskih robotih Mitsubishi Electric.


Nova MELFA Assista nudi uporabniku prijazno in intuitivno programiranje, spremembo pozicij v aplikaciji pa lahko izvede tudi delavec na liniji brez kakršnegakoli znanja programiranja robota.

Mitsubishi Electric je portfelj robotov MELFA, ki sicer vsebuje industrijske SCARA, 6-osne, mikro in DELTA robote dopolnil še s kolaborativnim robotom, katerega polno ime je MELFA Assista RV-5AS. Robotska roka ustreza standardoma ISO10218-1 in ISO/TS 15066, kar je potrjeno s TUV certifikatom, ter omogoča omejitev pozicije, hitrosti in sile. Robot v kolaborativnem načinu delovanja ne presega predpisane kolaborativne hitrosti 250 mm/s, je pa zmožen tudi delovanja v hitrejšem delno kolaborativnem režimu z dodatnimi varnostnimi senzorji do maksimalne hitrosti 1000 mm/s. Pet glavnih lastnosti novega kolaborativnega robota so brez dvoma visoka ponovljivost, industrijska zasnova robotske roke, intuitivno in enostavno programiranje, dolga življenjska doba ter enostavnost.

Karakteristike
Kot pove že ime, RV-5AS, je maksimalna nosilnost robota 5 kilogramov. Doseg robotske roke je 910 milimetrov, ponovljivost pozicije +/- 0,03 mm, zaščitni nivo IP54/ISO5. Robotsko roko se lahko namesti talno ali v viseči položaj. V robotu se uporablja standardna mast ali pa namenska za prehrambeno industrijo. Za indikacijo stanja delovanja je na robotski roki okoli celotne četrte osi nameščen LED svetlobni obroč.

Poleg osnovnih komponent, tj. robotske roke, krmilnika CR800, varnostne I/O enote in močnostnega kabla, je za Assisto mogoče dobiti tudi dodatno opremo. Na voljo so npr. ventilski otok, učna enota, digitalni I/O vmesnik in digitalni I/O kabel, senzor sile, programska orodja ter razširitvene mrežne kartice za komunikacijo z Ethernet/IP, PROFINET in EtherCAT protokoli.

Intuitivnost in programiranje
Robota je mogoče programirati na tri načine. Za najbolj nujne in hitre spremembe se lahko pozicije spreminja preko učnega panela na robotski roki. Robotsko roko je potrebno prijeti, premakniti v želeno pozicijo in pritisniti tipko na učnem panelu roke. Pozicija je tako dodana v robotski program. Drugi način programiranja Assiste je preko intuitivnega grafičnega orodja RT VisualBox. Robotski program je mogoče graditi z enostavnimi bloki z uporabo grafičnega čarovnika, ki v »korak-po-korak« načinu nudi vse potrebno. Aplikacijo se kreira v »povleci-in-spusti« načinu preko zaslonov občutljivih na dotik ali pa s pomočjo miške. Za bolj kompleksne naloge je Assisto mogoče programirati z RT ToolBox3 klasičnim programskim orodjem, sicer namenjenim tudi za standardne Mitsubishi robote.

Vgrajene funkcionalnosti in napredna integracija
MELFA Assista je na prvi stopnji polno kompatibilen s sorodno opremo za avtomatizacijo Mitsubishi – s PLK in servo komponentami, frekvenčnimi pretvorniki, CNC napravami ter SCADA sistemi. Osnovni komunikacijski protokol je CC Link IE Field Basic, preko dodatnih komunikacijskih kartic pa robot lahko postane kompatibilen tudi z omrežji Profinet, Ethernet/IP in EtherCAT. Assista podpira standardne 2D in 3D Vision razširitve ter funkcijo sledenja traku za pobiranje objektov v gibanju. Mitsubishijev Cobot je prav tako kompatibilen s (kolaborativnimi) prijemali in drugimi komponentami proizvajalcev SCHUNK, NBK, Gimatic, Schmalz, SMC in OnRobot. Za krmiljenje MELFA Assiste se uporablja standardni robotski krmilnik CR800, ki je kompatibilen z Mitsubishi modularnim PLK serije iQ-R. Robotski krmilnik ima vgrajene vse standardne funkcije, poleg tega pa omogoča integracijo do 8 dodatnih servo osi.

Industrijska zasnova
Sama robotska roka je zasnovana na podlagi 40 letnih izkušenj snovanja industrijskih robotov. Robot se odlikuje z visoko ponovljivostjo in dolgo življenjsko dobo. V robotsko roko so vgrajeni servo pogoni nove serije MR-J5 s 26-bitnim enkoderjem brez baterij. Enkoder hrani podatke o poziciji v internem spominu, ter omogoča 67.108.864 pulzov na obrat, kar med drugim zagotavlja visoko ponovljivost robota (+/-0,03 mm). Motorji sami delujejo kot senzor in omogočajo omejitev navora brez dodatnih senzorjev, poleg tega s svojimi funkcijami omogočajo monitoring ter prediktivno in preventivno vzdrževanje robota kot celote. V vseh oseh robota so vgrajeni harmonični prenosi, enaki kot v industrijskih Mitsubishi Electric robotih, ter omogočajo preciznost, trajnost in dolgo življenjsko dobo.

Za konec
V dilemi ali izbrati industrijskega ali kolaborativnega robota, se je potrebno zgolj vprašati ali želimo, da robot v svoji celici hitro »ciklira«, ali pa proces od nas zahteva sodelovanje med robotom in človekom. Sodelujoči roboti so vsekakor smiselni v aplikacijah, kjer robot deluje komplementarno z delavcem, oziroma kjer je delavec mišljen za opravljanje kompleksnih nalog, robot pa za enostavne, ponovljive naloge. Ob snovanju kolaborativne aplikacije je potrebno oceniti in tudi izločiti vsa tveganja, da lahko človek in robot sodelujeta v istem prostoru. Orodja z ostrimi ali rotirajočimi se robovi, vroči obdelovanci in podobni dejavniki vsekakor onemogočajo, da bi neka aplikacija lahko bila kolaborativna.

Mitsubishi Electric je novo MELFA Assisto razvil z namenom realne koristnosti v industrijskem okolju, kar je doseženo z lastnostmi kot so dolga življenjska doba, visoka ponovljivost pozicije, kompaktna in rigidna zasnova robotske roke ter ob upoštevanju vseh kolaborativnih zahtev. Robot bo s svojim enostavnim programiranjem preko panela na robotski roki ter svojo kolaborativnostjo brez dvoma postal zaželjen »sodelavec« v mešanih proizvodnjah, kjer bo hitro in enostavno učenje pozicij prineslo visoko fleksibilnost za raznolike produkte iz proizvodnih nalogov. Mitsubishijev portfelj robotov za manjše nosilnosti je s kolaborativnim robotom zaokrožen, na našem naslovu v Stegnah pa ga bo mogoče videti v jesenskih mesecih tega leta. Pokličite nas za več informacij!

Inea RBT d.o.o.
Stegne 11, 1000 Ljubljana
Tel.: 01 513 81 00
E-pošta: info@inea-rbt.si
www.inea-rbt.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!