UNIMOTION koračni sistemi

logo

HYPEX (UNIMOTION) koračni sistem z zaprto zanko je najnovejša pridobitev v Unimotion prodajnem programu. Ponuja celovito rešitev koračnega motorja z dajalnikom položaja, regulatorja in kablov, ter omogoča enostaven priklop celotnega sistema (Plug & Drive).

Regulatorji so na voljo z različnimi komunikacijskimi protokoli, motorji pa v različnih velikostih z možnostjo zavore ter IP65 zaščito in vgrajenim inkrementalnim dajalnikom položaja. Kombinacija Unimotion regulatorja in Unimotion koračnega motorja, omogočata visoko resolucijo (natančnost) in hiter odziv. Zahvaljujoč zaprto zančnemu sistemu regulatorjev, se napake pozicije zaradi povratne zanke samodejno popravljajo.

PREDNOSTI UNIMOTION KORAČNIH SISTEMOV

 • STDF SERVO REGULATORJI
 • Prednosti stdf servo regulatorjev:
 • Enostavno programiranje
 • Krmiljenje z zaprto zanko
 • Hitra odzivnost
 • Brez potrebe po kalibraciji
 • Brez tresenja
 • Manjše generiranje toplote
 • Izboljšanje navora

BREZ POTREBE PO KALIBRACIJI
(NO GAIN TUNING)
Kaj sploh je ”gain tuning”? Uglaševanje sistema (ang. gain tuning) pomeni nastavljanje ojačitev, da minimiziramo odzivni čas, čas umirjanja in prekoračitev pozicije. Glavni cilj omenjenega uglaševanja je, da z njim zmanjšamo napako med želenim položajem (ali hitrostjo ali navorom) in dejansko doseženo vrednostjo.

Večino programskih okolij omogoča ”auto tuning”, ki samodejno zazna najbolj optimalno ojačitev za ta motor, vendar nekje je potrebno tudi po ”auto tuningu” še vedno ročno nastavljati določene parametre, kar pa je lahko zelo časovno zamudno. Najbolj pogosto se za nastavljanje ojačitev uporablja zanka PID, kjer se nastavljajo tri ojačenja, proporcionalno, Integrirno in diferencirno. Rezultat pa je v bistvu razmerje med izhodom in vhodom. V notranjosti zanke pa ta ojačanja določajo, kako in v kolikšni meri poskuša krmilnik popravljati napake, ki jih zazna negativna povratna zanka. Tukaj to ni potrebno, saj je sistem že preračunan z ustrezno izbiro za dano aplikacijo.

BREZ TRESENJA (NO HUNTING)
Kaj pa je ”no hunting”? Tukaj gre za manjše tresljaje, ki s prostim očesom niso vidni. Motor dejansko ni v poziciji, ki bi moral biti in se samodejno poskuša popraviti s prehitevanjem v nasprotni smeri, to pa je dokaj pogost pojav, ko imamo aplikacije z visokimi ojačenji. Tukaj je rešitev, da znižamo ojačenja in izgubimo pri natančnosti ali pa uporabimo Unimotion regulator, ki uporablja edinstvene lastnosti koračnih motorjev in se dejansko zaklene v želeni cilj.

IZBOLJŠANJE NAVORA
Z internim DC-DC konverterjem se poviša dovod napetosti, kar privede v premagovanje večjega navora za približno 30 % pri nižjih in višjih hitrostih.

Unimotion regulator je napajan z napajalno napetostjo 24 V, ta pa motor, po potrebi, napaja z napetostjo do 40 V. To omogoča interni DC-DC konverter. Višja napetost v motorju omogoča, da se bo motor vrtel hitreje. Tok je sorazmeren navoru, ki ga motor lahko premaguje. Večji tok, pomeni premagovanje večjih navorov.

MANJŠE GENERIRANJE TOPLOTE
Regulator samodejno kontrolira motorski tok glede na breme. Prav tako zmanjša tok, ko je breme nizko in ga seveda poveča ko je breme veliko in s tem optimiziranjem, se zmanjša tudi gretje oz. pregrevanje motorja, s tem pa prihranimo tudi energijo.

RAZLIČNI KOMUNIKACIJSKI PROTOKOLI
Pulzno-krmiljenje
Pulzno-krmiljenje se nanaša na tip digitalne signalizacije, ki se uporablja pri krmiljenju položaja. Imamo dva tipa pulznega krmiljenja.

 1. signalni režim (Pulz/Smer)
 2. signalni režim (CW/CCW)

Ta način ima vhoda CW in CCW. Impulz na teh vhodih določa, ali se motor vrti v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri urinega kazalca.
Vsebuje dva signala, enega za razdaljo in hitrost, ter drugega za smer vrtenja. Dejansko premikanje pa se izvaja s pulzi, ki jih regulator dobi od krmilnika, torej, lahko poljubno nastavimo, da za en obrat motorja, želimo 1000 pulzov.

EtherCAT
EtherCAT je na splošno najhitrejša tehnologija industrijskega Etherneta, ki omogoča zelo hitro in natančno sinhronizacijo. To je velika prednost za vse aplikacije, pri katerih se ciljni sistem nadzoruje preko BUS vodila. Hitri reakcijski časi pripomorejo k skrajšanju čakalnih časov med prehodi in med procesnimi koraki, kar znatno izboljša učinkovitost aplikacije.

Ethernet
Ethernet je standardni komunikacijski protokol, ki se uporablja za povezovanje naprav. Je najbolj razširjena tehnologija lokalnih omrežij, ter omogoča TCP ali UDP protokol za pošiljanje podatkov.

Profinet (na voljo kmalu)

VISOKOZMOGLJIVI KORAČNI MOTORJI:

 • Vgrajen inkrementalni dajalnik položaja (500 cpr / 2000 ppr)
 • Plug & Drive rešitev z UNIMOTION regulatorji
 • Visok navor
 • NEMA prirobnica
 • Opcija integrirane zavore
 • Serijski razred zaščite IP65
 • Serijsko vgrajeni M konektorji

V SAMO NEKAJ MINUTAH DO CELOVITE REŠITVE
NA VOLJO IZ ZALOGE
Motorji, kabli in regulatorji so ves čas na zalogi in pripravljeni na pošiljanje v roku 24 ur od oddaje naročila.

ODLIČNA PODPORA ZA IZDELKE PREKO SPLETNE TRGOVINE:

 • Konfiguracija koračnega sistema in možnost prenosa 3D modelov posameznih komponent
 • Naročilo posameznih komponent
 • Spletne informacije o cenah in razpoložljivosti zaloge
 • Spletna naročila
 • Dokumentacija in katalogi
 • Odlična tehnična podpora

IZRAČUNAJTE SVOJO REŠITEV
Unimotion kalkulator je spletna aplikacija, ki vam omogoča hitro in enostavno izbiro posameznih produktov, z možnostjo doseganja optimalnega razmerja med zmogljivostjo in ceno. S kalkulatorjem le v nekaj minutah pridete do najbolj optimalnega rezultata za vaš problem.

SPLETNI KALKULATOR:
https://hypex.si/calculators

HYPEX d.o.o
Alpska cesta 43, 4248 Lesce
E-pošta: info@hypex.si
Tel.: +386(0)4 53-18-700
Fax.: +386(0)4 53-18-740
https://www.hypex.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!