Univerzalni avtonomni samozdravilni elastomer

Tianjin University
Sintetični materiali, ki lahko posnemajo samozdravljenje naravnih tkiv, kot so kože in mišice, se zdaj pogosto uporabljajo za e-kožo, nosljive elektronske naprave in umetne mišice, kar znatno izboljša življenjsko dobo, robustnost in varnost materialov.

Vendar pa je zelo zahtevno razviti avtonomne samoregeneracijske materiale za uporabo v težkih razmerah, kot so ultravisoke temperature, zelo mrzla morska voda ali močno kislo/alkalno okolje. Raziskovalna skupina Univerze Tianjin pod vodstvom profesorja Zhanga Leija in izrednega profesorja Yang Jinga s Fakultete za kemijsko inženirstvo in tehnologijo je razvila nov supramolekularni elastomer, ki lahko doseže hitro avtonomno samozdravljenje v različnih težkih pogojih, rezultati raziskave pa so bili objavljeni v reviji Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-020-15949-8). Zaradi sinergijske interakcije večjega števila dinamičnih vezi, vključno s hidrofilnimi H-vezmi in disulfidno metatezo, ima novi supramolekularni elastomer, razvit v tem delu, visoko razteznost tako pri vzorcih brez zarez (14000 %), kot pri vzorcih z zarezami (1300 %). Prav tako lahko doseže avtonomno samozdravljenje v različnih ekstremnih pogojih, kot so zelo nizka temperatura (-40 °C), močno ohlajena visoko koncentrirana slana voda (30 % slane vode pri -10 °C) in močno kislo/alkalno okolje (pH = 0 ali 14). “To delo prikazuje obetaven material z visoko raztegljivimi in hitrimi lastnostmi samozdravljenja v številnih težkih pogojih,” je dejal profesor Zhang. “Delamo na nadaljnjem razvoju samozdravljivih umetnih e-kožic, ki se uporabljajo v ekstremnih okoljih, kot so globoka morja in polarna območja.”

Povzeto po: https://bit.ly/3erpPt8

http://www.tju.edu.cn

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!