Uporaba umetne inteligence za avtomatizacijo namiznega nogometa

logo

Na Fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani poteka zanimiv projekt, ki ga raziskovalci, asistenti ter profesorji razvijajo v sklopu študijskega programa. Projekt je idejno zasnovan na fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani in se izvaja pod vodstvom prof. dr. Igorja Škrjanca iz Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko (1).

V laboratoriju se ukvarjajo s sodobnimi metodami modeliranja, simulacije in vodenja sistemov. Uporabljajo tudi sodobne adaptivne, prediktivne in hibridne načine modeliranja in vodenja ter pristope iz področja umetne inteligence.

Osnovna ideja projekta je, da bi avtomatizirali del mize za namizni nogomet. To bi naredili tako, da lahko umetna inteligenca nadomesti enega ali dva igralca. Tako avtomatizirano mizo bi potem uporabljali za študentska tekmovanja, kjer bi programsko kodo umetne inteligence oblikovali študentje sami. Vsaka od dveh ekip bi uporabila svojo programsko kodo, po eden igralec iz vsake ekipe pa bi se v sodelovanju z umetno inteligenco pomeril z nasprotno stranjo.

Virtualni igralec je krmiljen s pomočjo servomotorjev nameščenih na ročkah, za zaznavanje pozicije žogice in igralcev pa skrbita dve kameri, ki sta umeščeni nad igralno površino. Ročke in igralna površina so za lažjo razpoznavo preko kamere označeni s posebnimi črtnimi kodami.

Sodelujoči pri projektu so razvili tudi poseben grafični vmesnik, ki omogoča virtualni prikaz igralcev in žogice, predvsem pa se uporablja za preračun smeri in hitrosti. Na podlagi teh podatkov lahko programska oprema predvidi potovanje žogice.

Pri načrtovanju krmiljenja servomotorjev za avtomatizirano igranje je ekipa uporabila programsko orodje EPLAN Electric P8, s katerim so izdelali elektro sheme in vezalni načrt za elektro krmilno omaro. Programsko orodje je priskrbelo podjetje EXOR ETI d.o.o., ki je uradni zastopnik za EPLAN programsko opremo v Sloveniji.

Projekt je zaenkrat še v fazi razvoja. Trenutno poteka testiranje in odpravljanje napak v osnovni programski kodi.
Ko bo projekt dokončan, na fakulteti načrtujejo, da bodo mizo za namizni nogomet postavili v avlo fakultete, kjer bo na voljo študentom za uporabo in preizkušanje njihovih programskih kod.

Pokrovitelji projekta so fakulteta za Elektrotehniko, Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko, EXOR ETI d.o.o., SICK, Igus, in IKU d.o.o.

Za vse informacije glede EPLAN programske opreme nas lahko kontaktirate na eplan@exor-eti.si.

Povezave:
1: http://msc.fe.uni-lj.si/Index.asp

EXOR ETI d.o.o.
Brnčičeva 51
1231 Ljubljana
tel.: +386 (0) 1 511 10 95
info@exor-eti.si
http://exor-eti.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!