Zaščita navora za posredne pogone v sistemih za pakiranje in polnjenje

ENEMAC
Napake materiala, okvare orodja ali preproste človeške napake pri upravljanju mehanske opreme so neizogibne tudi v današnjem ultra sodobnem industrijskem svetu in pogosto vodijo do resnih trkov, ki lahko povzročijo dolgotrajne in drage okvare strojev.

V izogib temu in za zaščito pogosto zelo občutljive opreme pred poškodbami so najprimernejša rešitev mehanske varnostne spojke.
Ti ščitijo pogone in druge strojne komponente pred poškodbami v primeru nenadne preobremenitve, saj v nekaj milisekundah zanesljivo ločijo pogonski in izhodni tok.
Za varnostne sklopke ENEMAC (omejevalniki navora) za posredne pogone so značilni natančen prenos navora do 9.000 Nm brez povratne lege, največja gostota moči, kompaktne dimenzije, brezstopenjsko nastavljivi momenti izklopa, samodejni ponovni vklop s 360° sinhronim vklopom ter širok izbor tipov in velikosti.
Za indirektne pogone je značilno, da motor in izhodni element nista na skupni osi. Vhodna gred je pomaknjena vzporedno z izhodno gredjo. Glede na zahteve in velikost navora se navor prenaša prek jermenov, zobatih koles ali verig, ki se najpogosteje uporabljajo v polnilnih in čistilnih sistemih v živilski industriji ter v pakirnih strojih.
V desetletjih nadaljnjega razvoja je ENEMAC razvil široko paleto rešitev na področju mehanske zaščite posrednih motornih pogonov za najrazličnejša področja uporabe. Specialist za pogone ponuja širok nabor izdelkov ne le na področju običajne zaščite motorjev, temveč tudi za zaščito pred preobremenitvijo v posebno zahtevnih delovnih okoljih. Poleg protikorozijsko zaščitenih omejevalnikov navora podjetje ponuja tudi varnostne spojke iz nerjavnega jekla v higienski izvedbi.

Obsežno paleto izdelkov za omejevanje navora za posredne pogone lahko s pomočjo konfiguratorja izdelkov priročno pregledate na proizvajalčevem spletnem mestu.
Posebnost podjetja s sedežem v Kleinwallstadtu na področju zaščite pred navori za verižne pogone je tip ECH. Ta kratka varnostna sklopka je opremljena z vgrajenim zobnikom. Zaradi tega je tako tanka kot drsna sklopka, vendar z visoko natančnostjo ponovitev in natančno nastavljivim izklopnim momentom ponuja prednosti kroglične sklopke.
Sklopka je na voljo v 11 velikostih za sprostitvene momente med 2 in 900 Nm. Velikost verižnika lahko določi stranka. Tip ECH se prednostno uporablja v splošnem strojništvu in pri pakirnih strojih.

Če pride do težav z vlago, je treba zaščito pred preobremenitvijo zaščititi pred korozijo.

Za zahtevnejša okolja ENEMAC ponuja številne sklopke za omejevanje navora tudi v protikorozijsko zaščitenih različicah. S posebnimi postopki kaljenja se glavne sestavne dele omejevalnikov navora nitroogljikujejo ali nitrirajo s plinom, nato pa oksidirajo. Vgrajene vzmeti so prevlečene, posebni kroglični ležaji pa so izdelani iz nerjavečega jekla. Zaradi tega so te vrste spojev primerne za številne uporabe na prostem in povsod tam, kjer bi lahko vlaga predstavljala težavo. Na primer v vremensko izpostavljenih sistemih, kot so ladjedelništvo, ribiški sistemi, črpalke ali polnilni sistemi v industriji pijač in pivovarski tehnologiji.
Posebej za ozke vgradne prostore je zasnovana osno kratka varnostna sklopka ECU_KS. S pomočjo kolutnih vzmeti, ki zagotavljajo velik razpon nastavitev brez potrebe po zamenjavi, ločuje z veliko natančnostjo. Ena odklopna točka na obrat v izpopolnjenem principu krogličnega odklopa zagotavlja ločitev pogonskega sklopa v nekaj kotnih stopinjah in samodejno ponovno vključitev po 360°.
Da bi bila enota ECU_KS čim bolj kompaktna, je na gred nameščena s pomočjo priključka s ključem.
Na voljo je 18 velikosti za odklopne momente med 1,8 Nm in 9.000 Nm ter premeri gredi do 110 mm.

Pogonski elementi v higienski izvedbi so nepogrešljivi na posebej zahtevnih področjih, kot sta živilska in farmacevtska industrija.

Spojke iz nerjavnega jekla ENEMAC v higienski izvedbi ustrezajo strogim higienskim predpisom v živilski in farmacevtski proizvodnji ter se lahko uporabljajo tudi na področju medicinske tehnologije in v čistih prostorih. Pri proizvodnji varnostnih spojk v higienski izvedbi se uporabljata nerjavni jekli A2 in A4, ki zagotavljata najvišjo kakovost za posebne aplikacije.
Po navedbah podjetja je uspešnica med omejevalniki navora v higienski izvedbi tip ECE_ES. Za to varnostno sklopko je še posebej značilna osno kratka zasnova. To prinaša številne prednosti pri tesni namestitvi. Robustna in preprosta zasnova, ki je bila tisočkrat preizkušena, zagotavlja varno preklapljanje, hkrati pa zahteva zelo malo posameznih delov.
Spojka ima standardno eno točko zaustavitve na 360 stopinj. Na zahtevo so na voljo tudi različice z več točkami zaklepanja. Pri tej vrsti sklopke se navor prenaša s pomočjo priključka s ključem. Ustrezni izhodni deli (zobniki, zobate plošče, prirobnice ali podobno) so nameščeni na pogonsko gred in privijačeni na prirobnični obroč za prenos navora.
S skupno 14 velikostmi je mogoče nastaviti od 2 do 900 Nm.
V izredno obsežnem portfelju izdelkov za zaščito navora za posredne pogone bo iščoči uporabnik s pomočjo usposobljenega servisnega osebja podjetja našel varno rešitev tudi za težke primere.

https://www.enemac.de

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!