Zmanjšajte stroške z upravljanjem orodja

logo

V orodjarskem sektorju je pogosto veliko možnosti za znižanje stroškov z avtomatizacijo in digitalizacijo. Sistemi za izdajo orodja omogočajo izkoriščanje velikega dela tega potenciala. Pri njihovi uvedbi pa bi morala imeti podjetja v mislih celostno rešitev za upravljanje orodja.

Slika: Povezava do skladiščnih sistemov pomeni neprekinjeno, avtomatizirano rešitev od naročanja, načrtovanja in izdaje izdelkov do skladišča ter ponovnega naročanja. Dodatna programska oprema za upravljanje orodja omogoča tudi nemoteno sledenje orodjem v proizvodnji.

Številna podjetja so zdaj znova povečala svojo proizvodnjo, vendar delujejo v težjih razmerah zaradi strogih higienskih predpisov, ki jih je treba upoštevati. Zato vedno več podjetij na svojih tovarniških tleh namesti stroje za izdajo orodja. Ti zaposlenim brez kakršnega koli osebnega stika razdelijo orodja in osebno varovalno opremo ter tako zmanjšajo tveganje za okužbo. Hkrati omogočajo racionalizacijo nabavnih procesov in povečanje zanesljivosti oskrbe zahvaljujoč obratovanju 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Toda kako najti primeren sistem? Kdaj se obrestuje? In kako ga je mogoče razširiti na celostni sistem upravljanja orodja?

Celotna rešitev v pregledu
Za izbiro primernega sistema za izdajo orodja je treba najprej izdelati podroben katalog zahtev. Če se na primer načrtuje izdaja manjših orodij, je dobro izbrati en sam sistem za izdajo orodja z veliko majhnimi predali. Pri GARANT Tool24 PickOne lahko izberete različne velikosti predalov glede na zahteve posameznega podjetja, tako da lahko prostor izkoristite na najboljši možen način. Vendar ni pomembna le velikost izdelkov, ampak tudi njihova teža: orodja iz karbidne trdine so na primer zelo težka in omara mora imeti ustrezno veliko nosilnost za shranjevanje takih izdelkov. Sistemi, ki so zasnovani na podlagi vrtiljaka, so še posebej stabilni in izdani izdelki se ne morejo zatakniti kot pri spiralnih sistemih – kar koristi varnosti obratovanja. Poleg teh meril je treba upoštevati tudi ergonomske vidike: Osvetljeni prikazovalniki in samodejno odklepanje predalov za izdajanje na primer osebju pomagajo pri tem, da se hitreje znajdejo in obenem omogočijo hitro odstranjevanje orodij. Odločilno vlogo ima tudi nadzorna programska oprema omare za izdajo blaga. Ta mora zagotavljati potrebno funkcionalnost in vmesnike do drugih sistemov ter biti preprosta za upravljanje.

Nadzorna programska oprema omare za izdajo orodja bi morala zagotavljati tudi celovito funkcionalnost poročanja in vmesnike do drugih sistemov.

Popolnoma povezani
Na koncu bodo zaposleni sistem uporabljali le, če bodo z njim lahko delali hitro in intuitivno. To velja tudi za upravljanje: Možnosti poizvedb, kot so »izposojeni izdelki«, »izdelki, blokirani v sistemu« in »prehitra izdaja ali prepočasna izdaja«, olajšajo upravljanje, tako kot funkcije za preprost izvoz poročil. Manjkati ne sme niti vmesnik do sistema ERP, tako da omara nabavni službi ne pošlje le obvestila, ko raven zalog pade pod točko ponovnega naročila, ampak lahko neposredno dobavitelju pošlje tudi naročilo, če je tako nastavljeno. Izkušnje kažejo, da je mogoče nabavne procese pospešiti do 75 odstotkov. Za proizvodna podjetja, ki imajo tudi začasno skladišče ali večje glavno skladišče, je zanimiv vmesnik do skladiščnih sistemov, kot so dvižni sistemi in vrtiljaki podjetja Kardex Remstar. Rezultat je celovita avtomatizirana rešitev – od naročanja do načrtovanja in izdaje izdelkov v skladišče ter ponovnega naročanja. Za mnogo podjetij je privlačna tudi možnost kombiniranja poljubnega števila omar v celovit sistem in centralnega upravljanja podatkov.

Z GARANT Tool24 PickOne lahko stranka sama določi velikost in število predalov. Možnih je do 640 prostorov.

Ko se sistem za izdajo obrestuje
Hoffmann Group je razvil kalkulator stroškov postopka, da izračuna, kdaj se sistem za izdajo orodja izplača. Ta primerja operativne stroške klasične izdaje orodja s stroški sistema za izdajo orodja. Analizirani so naslednji stroški: stroški dela, ki so posledica odvzema in iskanja, stroški vzdrževanja in upravljanja centralnega sistema za izdajo orodja, stroški zaradi ustavitve strojev in stroški zamenjave skladiščenih izdelkov. Kalkulator stroškov postopka vsebuje podatke, specifične za posamezno podjetje, za določitev posamezne ocene od primera do primera. S to pregledno računsko metodo je mogoče natančno izračunati amortizacijski čas in konkretne možnosti prihrankov za sistem za izdajo orodja za vsako stranko.

Orodja, ki so trajno pod nadzorom
Uvedba sistema za izdajo orodja postavlja temelje za celostni sistem upravljanja orodja. Nekateri sistemi za izdajo orodja že vključujejo vmesnik do ustrezne programske opreme. Programska oprema za upravljanje orodja omogoča, da lahko orodja in njihovo stanje v proizvodnji spremljate v realnem času – od CAM-sistema, izdaje orodij in naprave za prednastavljanje orodja do stroja. Da lahko kadar koli določimo fizično lokacijo orodij, je vsako orodje označeno s posameznim RFID-čipom. Številke čipov se nato zabeležijo v centralno bazo podatkov skupaj z drugimi informacijami o orodjih. Od zdaj zapisi podatkov kažejo, kje v proizvodnem procesu so orodja, in ti podatki se nenehno posodabljajo. To ustvari celovit pregled vseh orodij ali njihovih digitalnih dvojčkov v realnem času. Celotne zahteve glede orodja postanejo bolj predvidljive, optimizira se zaloga in skrajšajo časi iskanja in neproduktivnosti. Poleg tega se izognemo napakam pri sestavljanju orodij in pri prenosu podatkov, ker rešitev sproži alarm, če je na primer na napravi za prednastavljanje orodja presežen tolerančni obseg. Če obstaja tudi vmesnik do stroja, se parametri orodja tja prenesejo iz naprave za prednastavljanje orodja. Ročno vnašanje podatkov ni več potrebno, stopnja napak pa se zmanjša. To dodatno zmanjša izmet.

3 posnetki zaslona Hoffmann Group s pomočjo aplikacije izračuna procesne stroške za samodejno izdajo orodja za vsako podjetje posebej.

Primerno tudi za MSP
Programska oprema za upravljanje orodja mora biti tudi prilagodljivo nadgradljiva in omogočati prihodnje prilagoditve na poti do »digitalne tovarne«. Praktične rešitve so zdaj na voljo tudi za mala in srednje velika podjetja (MSP). En primer je Connected Manufacturing podjetja Hoffmann Group. Ta učinkovita in jasna programska oprema ponuja vso osnovno funkcionalnost, pomembno za MSP, in jo je mogoče implementirati v le nekaj dneh, zaposleni pa jo lahko intuitivno upravljajo brez dodatnega usposabljanja. In kupcu ni treba niti kupiti programske opreme. Preprosto jo najame in se vsak mesec odloči, ali jo želi še naprej uporabljati. Connected Manufacturing bo kmalu dopolnjen s konfiguratorjem orodij in vmesnikom ERP ter se bo nenehno razvijal ter še naprej izpopolnjeval. Na voljo je vmesnik do sistema za izdajo blaga GARANT Tool24, ki odločilno prispeva k avtomatizaciji kupčevih postopkov.

Sklep
Uvedba avtomatiziranega izdajanja orodij ne omogoča le skladnosti z novimi higienskimi predpisi, temveč tudi poenostavlja nabavne procese in zmanjšuje stroške. V kombinaciji s primerno programsko opremo za upravljanje orodja se ustvari celostni sistem, ki omogoča stalno spremljanje orodij, zmanjšanje stopnje napak v proizvodnji in s tem dodatne prihranke.

Avtor: Bruno Jentner, direktor Tool24 pri Hoffmann Group

2021 / 34

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!