Bluetooth za brezžične meritve v industriji

V članku je opisana namensko zasnovana Bluetooth platforma za brezžične meritve, ki vključuje celoten potek zasnove: od postavitve koncepta, preko strojne, strojno-programske in programske opreme do testov in praktične uporabe.

Vzadnjem času spremljamo zelo hiter napredek na področju mobilnih naprav. Najrazličnejše t.i. pametne naprave, kot so npr. prenosni telefoni, dlančniki in tablični računalniki so postali univerzalna orodja našega vsakdana. Njihova vsestranskost temelji na njihovi računski zmogljivosti, prenosnosti, povezljivostjo z drugimi napravami in s svetom preko svetovnega spleta. Njihov širok spekter uporabnosti pa lahko še razširimo. Uporabimo jih lahko tudi za brezžičen zajem podatkov z obstoječih industrijskih senzorjev. Brezžično povezljivost klasičnih industrijskih senzorjev lahko dosežemo tako, da jih opremimo npr. z Bluetooth modulom. Bluetooth modul digitalizira podatke in jih posreduje katerikoli pametni napravi, ki podpira tehnologijo Bluetooth, za nadaljnjo obdelavo, ovrednotenje in beleženje.

V procesu modernizacije in avtomatizacije se je v industrijske stroje vgradilo veliko število senzorjev, s katerimi spremljamo stanje stroja z namenom, da dosežemo optimalen izkoristek proizvodnje in ustrezno kvaliteto proizvodov. V večini primerov je povezava med krmilnikom oz. nadzornim sistemom in senzorjem izvedena s fiksnim ožičenjem. [1]

Na večini strojev so senzorji povezani neposredno na krmilno električno vezje ali na PLK (Programirljivi Logični Krmilnik). Do signala, ki ga kaže senzor, je zato med delovanjem stroja praktično nemogoče dostopati. Stroja brez priključenega senzorja ne moremo zagnati, ko stroj ne deluje pa nam senzorski signal ne koristi, ker se razlikuje od tistega v delovanju. V ta namen se je razvila sorazmerno draga in v večini primerov, za praktično uporabo nepriročna merilna oprema. Večinoma je takšna oprema vgrajena v prenosne kovčke, v katerih je naprava za zajem podatkov in komplet senzorjev. Senzorji se namestijo na stroj poleg že obstoječih senzorjev, kar omogoči normalen zagon stroja. Dograjeni senzorji nato preko žične povezave komunicirajo z merilno napravo, s katero opravimo meritev.

Več o članku

Bluetooth za brezžične meritve v industriji

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!