EL7037 in EL7047: Novi moduli za koračne motorje podpirajo tudi vektorsko vodenje

Moduli za koračne motorje podjetja Beckhoff omogočajo neposreden priklop koračnih motorjev brez dodatne ojačevalne stopnje, saj je ta že vgrajena v modulih. Ker Beckhoff dobavlja tudi koračne motorje, takšna kombinacija poenostavi projektiranje in nabavo opreme pa tudi programiranje je enostavnejše. Tokrat predstavljamo dva nova modula za koračne motorje, katerih posebnost je, da podpirata tudi tehnologijo vektorskega vodenja.

Modul EL7037 je namenjen za koračne motorje do 1,5 A pri napajalni napetosti 24 V DC, EL7047 pa za koračne motorje do 5 A, napajalna napetost pa je od 8 do 50 V DC. Oba modula imata priklop za inkrementalni dajalnik, 1 vhod in 1 nastavljiv vhod/izhod. Vhodi so namenjeni priklopu končnih stikal, izhod pa je namenjen priklopu motorske zavore.

Vgrajena funkcija kontrole poti je primerna za enostavne aplikacije, kjer motor (z vgrajenim dajalnikom) pošljemo na ciljno pozicijo z nastavljeno hitrostjo in določenim pospeškom/pojemkom. Po končani operaciji dobimo povratno informacijo, če je motor dosegel ciljno pozicijo. Za zahtevnejše aplikacije se priporoča uporaba programske opreme TwinCAT NC, ki podpira več možnosti za vodenje motorjev (pozicijska zanka).

Modula delujeta v načinu ’64-fold microstepping’, ki omogoča bolj mirno vrtenje in natančnejše pozicioniranje. Poleg tega pa podpirata vektorsko vodenje (angl. vector control), ki omogoča, da se koračni motor krmili podobno kot servomotor. Prednosti vektorskega vodenja so: prilagajanje električnega toka glede na breme, večja učinkovitost – manjše segrevanje motorja, boljša dinamika. Pogoj za uporabo vektorskega vodenja so enkoder z dovolj visoko ločljivostjo (vsaj 4000 pulzov na obrat), uporaba Beckhoff koračnih motorjev serije AS1000 ter uporaba programske opreme TwinCAT NC.

Modul EL7037 je primeren za koračne motorje Beckhoff AS1010, AS1020, AS1030, modul EL7047 pa za koračne motorje Beckhoff AS1050 in AS1060. Modula skupaj s koračnimi motorji Beckhoff predstavljata cenovno ugodno rešitev za različna področja v avtomatizaciji.

Modula EL7037 in EL7047 sta izdelana za modularne sisteme s hitrim vodilom EtherCAT, ki ga odlikuje visoka zmogljivost ter prijaznost uporabniku. Izredno širok nabor vhodno izhodnih modulov za sistem EtherCAT, ki jih ponuja podjetje Beckhoff, v kombinaciji z ’embedded’ in PC krmilniki/računalniki omogoča optimalne rešitve in predstavlja odlično razmerje cena/zmogljivost na številnih področjih uporabe.

Več informacij o novih modulih  dobite na www.beckhoff.si ali pri podjetju Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

www.beckhoff.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!