Festova nova tehnološka tovarna uresničuje Industrijo 4.0

Festo, vodilno tehnološko podjetje na področju avtomatizacije proizvodnje, je v mestecu Scharnhausen v Nemčiji odprlo novo tovarno za proizvodnjo ventilov, ventilskih otokov in elektronike.

Glavne značilnosti novih proizvodnih zmogljivosti so vitki in energijsko učinkoviti procesi, najvišja kakovost izdelkov, izrazita osredotočenost na zahteve in potrebe kupcev ter trajnostna in ekološko ozaveščena proizvodnja. Uresničili so še mnogo vidikov in zahtev Industrije 4.0. Predvsem o slednji je bilo največ govora na 14. mednarodni Festovi novinarski konferenci na začetku decembra 2015. Industrija 4.0 je namreč nekakšna nadgradnja avtomatizacije proizvodnje, s katero podjetja iz razvitih dežel lahko tekmujejo z deželami s cenejšo delovno silo.

Uvajanje Industrije 4.0 je nenehen proces izzivov in velik potencial avtomatizacije, kar je podjetje Festo ugotovilo pravočasno. Jedrne sestavine industrijske digitalizacije so posamezni elementi, ki v celovitem sistemu med seboj komunicirajo ter se lahko sami vodijo in krmilijo. Tudi človekove naloge se bodo spremenile iz upravljavca strojev v reševalca zapletenih problemov. Na strateški ravni se Festo pri oblikovanju proizvodnje prihodnosti osredotoča na nove tehnologije, temu ustrezno pa še na izobraževanje in usposabljanje ter na človeka, ki ima v tem trojčku osrednje mesto.

Za proizvodna podjetja v deželah z dražjo delovno silo je Industrija 4.0 priložnost, da ostanejo konkurenčna na mednarodnem trgu. »Prav v Nemčiji je združitev proizvodnih in informacijskih tehnologij lahko še posebno učinkovita. Poleg znanja in inovativnosti pripomore k uspešnemu uvajanju sprememb tudi politika javnega subvencioniranja raziskovalne dejavnosti,« je izpostavil dr. Eberhard Veit, dolgoletni predsednik upravnega odbora Festo AG & Co. KG.

Platforma Industrija 4.0 določa usmeritev

Tesno sodelovanje industrijskih združenj, gospodarstva in politike je zasnovalo platformo Industrija 4.0. Ta konzorcij določa usmeritev in osnove za enotno pojmovanje Industrije 4.0. Poleg tehnoloških standardov razvija tudi poslovne modele in nove oblike sodelovanja, ki bodo okrepile konkurenčnost industrije. »Sodelujoči v platformi Industrija 4.0 delajo s polno paro v interdisciplinarnih delovnih skupinah na temah prihodnosti: standardizaciji, raziskavah in varnosti. Veliko pozornosti posvečajo tudi novim zahtevam človekovega dela in njegovi ustrezni usposobljenosti,« pojasnjuje dr. Veit. »Tu je govora o spreminjanju industrijske proizvodnje v celovito povezan in prilagodljiv proizvodni sistem.«

Osnova je digitalizacija

Spreminjanje sveta proizvajanja je zasnovano na digitalizaciji, ključnem elementu, ki omogoča zlitje navideznega (angl. virtual) in resničnega (angl. real) sveta. Dr. Claus Jessen, od začetka leta 2016 novi predsednik upravnega odbora podjetja Festo, vidi v tem velik potencial: »Digitalno oplemenitenje bo povečalo inteligentnost izdelkov. V prihodnosti bodo posamezni elementi celotnega sistema lahko komunicirali med seboj ter se samodejno vodili in krmilili. So jedro industrijske digitalizacije in podpirajo proizvodni proces z razširjeno uporabnostjo – od samozadostne oskrbe z energijo do nadzora delovanja.« Festo tesno sodeluje s svojimi kupci pri razvoju novih zasnov in poslovnih modelov – od razvoja sestavin z zmožnostjo komuniciranja s porazdeljeno inteligenco do njihovega povezovanja in združevanja v nadrejena avtomatizirana okolja ter modelov servisiranja.

FESTO, d. o. o.

Blatnica 8, 1236 Trzin

Tel.: 01 530 21 00

www.festo.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!