MECODES ključno orodje v mehatronskem razvoju izdelkov

Vsi izdelki, razviti z današnjo moderno tehnologijo, so sestavljeni iz medsebojno povezanih elektronskih in mehanskih sistemov. Iz tega razloga elektromehansko oblikovanje postane pomemben del celotnega procesa razvoja kompleksnih izdelkov.

 

Do pred kratkim je imel tradicionalni razvoj elektronskega ali mehanskega sistema svojo metodo oblikovanja, uporabljeni so formati, specifični za industrijo, sestava za shranjevanje je bila specifična, kot tudi drugi interni procesi. Rezultat vseh teh posebnosti v resnici je omejitev sodelovanja skupnega dela na dizajnu izdelka in medsebojnega sodelovanja ECAD in MCAD inženirjev. S prihodom inovativne rešitve MECODES se meje sistema med posameznimi procesi zmanjšajo in včasih ločeni procesi ECAD in MCAD postanejo skupno medsebojno povezani procesi.

MECODES sistem je bil razvit na edinstveni arhitekturi, ki omogoča elektromehansko zasnovo do priljubljenih CAD orodij priznanih proizvajalcev, kot so E-CAD orodja Mentor Graphics Expedition,  PADS, CADENCE Allegro in Altium Designer v sodelovanju z M-CAD orodij vodilnih PLM sistemov po vsem svetu pod blagovno znamko CATIA V5 in SolidWorks.

Upravljanje s produktnimi podatki v MECODES-u

Centralna točka v okolju MECODES je mehatronični repozitorij. Le-ta se uporablja za shranjevanje datotek za sodelovanje in za CAD projekte. Repozitorij podpira standardne projektne funkcije check-in/check-out in opcije skupnega upravljanja z dokumenti. Standardna podatkovna enota v repozitoriju je dokument, npr. dokument za projekt, sodelovanje ali izmenjavo. Vsak dokument v repozitoriju lahko ima različne verzije in revizije, do katerih se dostopa preko številke verzije/revizije. Tehnično gledano, MECODES mehatronski repozitorij je repozitorij za sodelovanje, ki ima funkcionalnosti upravljanja z dokumenti in se ga lahko hitro poveže s PDM/PLM sistemom. Interoperabilnost kot proces sodelovanja na izbranih ECAD in MCAD objektih, ki so bili prvotno ustvarjeni v kateremkoli CAD okolju, je glavna funkcionalnost. Proces sodelovanja mora vključevati ustvarjanje osnovnega dokumenta za sodelovanje in skupnega dela na modelu za sodelovanje ter predlaganje sprememb na osnovnem dokumentu.

Načela za delo v sistemu MECODES

MECODES integrira mehatronski pristop v dve najbolj pogosto uporabljani CAD orodji. Skupne naloge v vsakem CAD orodju se spremljajo v ustreznih korakih v več domenskem sodelovanju. Za vzpostavitev učinkovitega okolja  za sodelovanje, je nujna uvedba sistema za kontrolo verzij, ki je narejen za proces več domenskega sodelovanja. Glede na to, da so mehatronski izdelki po navadi narejeni iz delov, ki jih je treba vključiti v obeh CAD sistemih, obstaja skupna integrirana knjižnica, v kateri so takšni deli shranjeni , in ki jih lahko manipuliramo in sinhroniziramo. Skupne elektromehanske naloge so odvisne od protokolov za izmenjavo v modelu, ki so zasnovani na standardnih industrijskih protokolih in vsebujejo različne informacije o modelu. Kljub skupnem razumevanju med inženirji, je bila nujna tudi uvedba okolja za komunikacijo za učinkovito izmenjavo sporočil. Osnovna ideja tega pristopa je omogočanje sodelovanja med ECAD in MCAD domenami na takšen način, da imajo uporabniki v eni domeni pristop do vseh relevantnih informacij v drugi domeni. Izboljšan pretok informacij pomeni, da se lahko izognemo iteracijam in na ta način pospešimo razvoj produkta. Ideja je ponuditi podporo za interaktivno proceduro, ki je zasnovana na neformalnih procesih sodelovanja.

CADCAM Lab, d.o.o.

Gerbičeva 110, 1000 Ljubljana

Tel.: +386(0) 1 426 73 33

www.cadcam-group.eu

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!