XTS – Linearni motor s krožno potjo

Novi pogonski sistem XTS (eXtended Transport System) podjetja Beckhoff združuje prednosti preizkušenih tehnologij vrtečih se in linearnih pogonskih sistemov ter odpravlja nekatere omejitve obeh.

XTS je napreden modularen mehatronski sistem sestavljen iz fiksnih motorskih modulov, premičnih motorskih delov, tračnic in računalnika. Posamezen motorski modul je kompletno integriran skupaj s pogonsko elektroniko in merjenjem pozicije. XTS ima enega ali več brezžičnih premičnih delov oziroma enot (angl. Mover), ki se lahko premikajo po mehanskih vodilnih tračnicah z veliko dinamiko do 4 m/s. Sistem krmili industrijski računalnik s krmilnim programom TwinCAT 3.

XTS ne potrebuje zapletenega ožičenja in kabelskih verig. Za vsake 3 metre dolžine potrebuje sistem le dva kabla: napajalni kabel in EtherCAT kabel za povezavo z računalnikom. Valjčki premične enote imajo površino iz plastike s posebno majhnim trenjem. Mehansko robusten dajalnik posreduje položaj premične enote motornemu modulu. Dolžina in izvedbe krivulj XTS sistema so opredeljeni s številom in tipom motorskih modulov. Trenutno so na voljo sledeči motorski moduli:

  • Ravni modul
  • 180° krivina
  • 45° krivina
  • +22.5° zunanja krivina
  • -22.5° notranja krivina

 

Številne možnosti uporabe

Za transport materiala lahko uporabimo celotno potovanje premične enote vključno s povratno progo in ovinki, s čimer lahko v celoti in učinkovito izkoristimo razpoložljivi prostor. S tem prihranimo strojno opremo in dragoceni proizvodni prostor. Uporaba pogonskega sistema XTS omogoča številne možnosti. Premične enote pospešujejo, zavirajo, se ustavijo na določenem mestu in se med seboj usklajujejo (sinhronizirajo). Lahko se ustavijo na absolutnem položaju ali na položaju glede na druge premične enote, se premikajo v skupini in ustavljajo druga za drugo, med potjo tvorijo prijemalno silo, vozijo po ovinkih in ravnih progah, vračajo energijo pri zaviranju ter uporabljajo pot tja in nazaj za transport materiala.

www.beckhoff.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!