SIEMENS Automation days

logo

Za letošnjo jesen so nam pri Siemensu predstavili dogodek s področja avtomatizacije, »Automation days« s slovenskim podnaslovom »Nastavite hitrost digitalizacije«.

Nastavite hitrost digitalizacije

Kot je bilo omenjeno že v uvodnem nagovoru, so bili pri Siemensu nad odzivom na ta dogodek in s številom udeležencev na tem dogodku zadovoljni, saj pri Siemensu redno, skoraj vsak teden priredijo kakšnega od podobnih dogodkov z različno tematiko znotraj širokega področja avtomatizacije. Tema je glede na obisk dogodka očitno spadala med tiste, ki vzbuja zanimanje širšega kroga strokovnjakov, ki se v Sloveniji ukvarjajo s strojegradnjo, oziroma avtomatizacijo različnih procesov , saj se digitalizacija vrašča v vse veje proizvodenj in prehaja prek sodobnih komunikacijskih sistemov in visoko zmogljivih programirljivih krmilnikov do samih kapilar sistemov za avtomatizacijo. To pomeni, da imamo v tem trenutku možnost komunikacije celo z najpreprostejšimi senzorji, če nam je takšna komunikacija v korist in če ima ta senzor vsaj toliko »lastne pameti«, da se na zahtevo lahko odzove, izve kdo in kakšno informacijo želi od njega in v kakšni obliki mu jo predati.
Zelo zanimiv je bil njihov pristop k predstavitvi, saj so načrtovanje projekta na TIA portalu vzporedno primerjali s tekmo v biatlonu, kjer so potrebni hitrost, natančnost in prilagodljivost.

Enako kot pri biatlonu, je tudi pri programiranju hitrost zelo pomembna, če želimo doseči dober rezultat. Zato nam v primeru programiranja pomaga avtomatsko generiranje programske kode, s čimer se v največji možni meri izognemo napakam zaradi človeškega faktorja, saj je avtomatsko generirana koda iz knjižnic preizkušena, prav tako pa se izognemo dolgotrajnemu ročnemu vnašanju programske kode in porabljenemu času v ta namen.

Druga, prav tako pomembna lastnost tekmovalcev v biatlonu je natančnost, brez katere tudi na področju avtomatizaciji ne moremo dosegati dobrih rezultatov. Tipičen primer je izdelava HMI vmesnikov skupaj z vizualizacijo, kjer imamo prav tako možnost avtomatskega generiranja programske kode, s čimer drastično zmanjšamo potrebo po inženirskem delu v ta namen, zmanjšamo možnost napak in v celoti skrajšamo potreben čas za izvedbo nekega projekta avtomatizacije. Knjižnice s programsko kodo za avtomatsko generiranje širijo in dopolnjujejo z vsakim novim projektom in z vsakim novim projektom postaja popolnejša.

Za posamezne sisteme avtomatizacije je lahko zelo pomembna neprestana spletna povezava, že zaradi prenosov potrebnih trenutnih vrednosti med sistemom avtomatizacije in nekim nadzornim centrom, morda tudi zaradi stalnega zagotavljanja kakovosti nekih proizvodov, znotraj proizvodnih linij. V ta namen pri Siemensu ponujajo Cloud Connector, ki je vmesnik med omrežjem z neko zaključeno celoto programirljive opreme za avtomatizacijo in ciljem v tako imenovanem oblaku. Tipičen primer je neka avtomatizirana linija, ki so jo glede na potrebe širili in posodabljali nekaj let in zato zahteva različne različice TIA portala, s katerimi se lahko povezujejo. Prek Cloud Connectorja lahko s spletno povezavo iz katerekoli lokacije na vašem strežniku zaženete katerokoli od vaših različic TIA portala, ki ustreza določenemu krmilniku. Če namreč pri stranki na terenu servisiramo neko avtomatizirano linijo, je veliko vprašanje, če bomo imeli na našem prenosniku naloženo pravo različico TIA portala. Preko Cloud Connectorja pa lahko dostopamo do poljubne različice na našem strežniku, kjer lahko navidezno postavimo več računalnikov, vsakega s svojim TIA portalom. V prihodnosti se nam torej kaže programiranje brez naprave za programiranje! Gre za varno povezavo, ki vključuje tudi izmenjavo certifikatov, kar pomeni, da bomo za programiranje potrebovali vse manj strojne opreme, vse spremembe, popravke in ponovno nalaganje popravljene programske opreme bo mogoče izvesti prek Cloud Connectorja, prek katerega se bomo povezali z navideznim računalnikom na strežniku našega podjetja, kjer je naložena ustrezna različica TIA portala, ga zagnali in začeli z delom, kot da bi ta deloval na našem lastnem računalniku. Kot so povedali naši gostitelji na Dnevih avtomatizacije, bomo v prihodnost znatno manj časa porabili za programiranje vse manj vlagali v strojno opremo za programiranje, saj nam bodo vse prednosti katerekoli različice TIA portala pek Cloud Connectorja vedno na voljo na našem običajnem prenosnem računalniku, pri katerem tudi čisto povprečne strojne zmogljivosti ne bodo ovira za normalno delo. Po možnostih, ki jih ponuja, se lahko pridružimo mnenju mnogih, da je TIA portal med vsemi svetovnimi proizvajalci doslej na najboljši poti, da postane glavno delovno okolje prihodnosti za vse potrebe avtomatizacije, vzdrževanja in servisiranja.

SIEMENS Automation days

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!