SIMATIC RF1000 RFID sistem

logo

Naraščajoče zahteve po varnosti in sledljivosti vedno bolj kličejo po rešitvah, ki omogočajo dostope do posameznih naprav ali sistemov, ki so lahko regulirani in tudi dokumentirani. Elektronska kontrola dostopa konsolidira varnost in obenem izboljša produktivnost ter učinkovitost s preprečevanjem škode, ki jo lahko povzročijo neavtorizirani uporabniki.

Z novim SIMATIC RF1060R čitalnikom, Siemens prinaša rešitev, ki temelji na RFID tehnologiji in omogoča enostavno in vsestransko implementacijo elektronskega upravljanja z uporabniki na specifični napravi oz. proizvodni liniji. Dodatna prednost takšne rešitve je tudi to, da uporabniki za prijavo lahko uporabljajo obstoječe identifikacijske kartice. Uporaba ene identifikacijske kartice posledično zmanjša stroške in je  za samega uporabnika enostavnejša in tudi bolj prijazna.  

Tehnične specifikacije:

 • RFID sistem v visoko-frekvenčnem pasu: 13,56 MHz
 • Podprti standardi: ISO 14443 A/B (MIFARE), ISO 15693
 • USB vmesnik za povezavo s panelom oz. računalnikom
 • Integracija v SCADA sisteme (WinCC, PCS7) in SIMATIC Comfort panele
 • IP65 zaščita sprednje strani
 • Dopustno temperaturno območje delovanja: -25 do +55 °C

SIMATIC RF1060R čitalnik omogoča tri načine prijave operaterja v sistem:

 • Enkratna prijava z RFID kartico
 • RFID kartica je vstavljena v čitalnik, UID (Unique Identification Number – enolična identifikacijska številka) se prebere enkrat in uporabnik je avtomatsko prijavljen v sistem. Uporabnik se odjavi ročno oz. je avtomatsko odjavljen po določenem času.
 • Ciklično preverjanje prisotnosti RFID kartice
 • RFID kartica je vstavljena v čitalnik, čitalnik ciklično bere UID. Dokler je kartica prisotna, je uporabnik prijavljen v sistem, če je kartica odstranjena, sledi takojšnja odjava iz sistema.
 • Prijava z RFID kartico in osebnim geslom
 • RFID kartica je vstavljena v čitalnik, UID je prebran enkrat, za prijavo v sistem, mora uporabnik vpisati še svoje osebno geslo.

V nadaljevanju si bomo pogledali, kako čitalnik uporabljamo v povezavi s SIMATIC Comfort panelom. Primer za uporabo čitalnika z WinCC Advanced najdete na povezavi ob koncu članka. Za uporabo RF1060R čitalnika na Comfort panelu, moramo na panel namestiti program PM-Logon Basic Runtime for Panels. Pred prenosom programa na panel, moramo na panelu odpreti »Transfer Settings« in odstraniti kljukico pri »Validate Signatures«. Da lahko PM-Logon prenesemo na panel, ga moramo najprej namestiti na inženirski računalnik. Ko imamo PM-Logon nameščen na računalniku, uporabimo orodje SIMATIC ProSave, s pomočjo katerega ga prenesemo na panel. V orodju ProSave izberemo zavihek »Options«, poiščemo opcijo »PM-LOGON Basic Runtine for Panels V1.1« in jo prenesemo na panel.  

UID kartice, se preko »Web SOAP service« servisa prenese v WinCC značko (ang. tag), zato moramo ta servis omogočiti. V drevesni strukturi TIA Poratala izberemo Comfort panel in odpremo »Runtime Settings«. Izberemo zavihek »Services« in v razdelku »Read/write tags« dodamo kljukico pri »Web Service SOAP«. Projekt prenesemo na panel in na panelu nastavimo uporabnika s SoapUser pravicami. Izberemo »Settings«, odpremo »WinCC Internet Settings«, izberemo zavihek »Web Server« in kliknemo na gumb »User Administration«. Ustvarimo novega uporabnika s SoapUser pravicami in zaženemo spletni strežnik s klikom na gumb »Start Web-Server«. Na panelu odpremo aplikacijo PM-Logon in tudi tukaj dodamo SOAP uporabnika z enakim uporabniškim imenom in geslom, kot smo ga dodali v nastavitvah panela. S tem je povezava med čitalnikom in panelom vzpostavljena. V nastavitvah aplikacije lahko med drugim izberemo tudi način prijave oz. odjave uporabnika.    

RF1060R čitalnik predstavlja učinkovito rešitev na področju upravljanja uporabnikov in dokumentiranju njihovih akcij. Omogoča uporabo obstoječih identifikacijskih kartic, kar posledično zmanjša stroške implementacije in poenostavi delo uporabnika. Prednost čitalnika je tudi v majhnih dimenzijah (90 x 62 x 25 mm) kar omogoča enostavno nadgradnjo že obstoječih naprav.

Dodatne informacije, dokumentacijo in primere aplikacij (za SIMATIC Comfort panel in WinCC Advanced) dobite na spletni strani https://support.industry.siemens.com/cs/ww/en/view/99808171

Siemens d.o.o.
Letališka cesta 29c
1000 Ljubljana

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!