Najmanjši varni absolutni rotacijski dajalnik SIL3

logo

Trenutno najmanjši (varni) absolutni rotacijski dajalnik za aplikacije v skladu z varnostnim standardom SIL3.

TR-Electronic predstavlja SIL rotacijski dajalnik CD_582+FS
avzven je sejemska novost od TR-Electronic bolj neopazna: absolutni rotacijski dajalnik v standardni velikosti 58 mm. Vendar gre za vrhunsko inovacijo! V kompaktni izvedbi se skriva pravi multi-turn rotacijski dajalniški sistem z vgrajeno varnostno funkcijo, ki daje na izhodu neposredne varne pozicijske podatke („Safe Position“ — SLP). Rotacijski dajalnik je na voljo v izvedbi za najvišjo stopnjo varnosti SIL3 oziroma PLe ali v zahtevam prilagojeni različici za SIL2/PLd-aplikacije. Ta izredno kompaktni SIL-rotacijski dajalnik se lahko dogradi v različne situacije: pri polni gredi skrbita utor in moznik za potrebno sklenjeno povezavo med aplikacijo in senzorjem, pri gredeh z zaprto ali skoznjo izvrtino do 15 mm skrbi za to utor v votli gredi. Pri tem uporablja CD_582 standarden sklop absolutnih rotacijskih dajalnikov TR-Electronic druge generacije. Z običajnimi prirobničnimi sklopi je izvedljiva skoraj vsaka vgradna situacija. Če obstaja zaradi ekstremnih, spremenljivih temperatur nevarnost kondenzacije, na primer v vetrnih elektrarnah, je mogoče uporabiti različico z dvema popolnoma magnetnima odčitavanjema. Večjo natančnost nudi optično/magnetno odčitavanje.

Najprej bodo pri TR-Electronic certificirali CD_582+FS z vmesnikom PROFINET/PROFIsafe. Njegova funkcionalnost je boljša od uvedenega standarda v 75-mm-ohišju. Najnovejše generacije profila za PROFINET enkoderski profil (V4.2) in tudi za PROFIsafe (V2.6.1) v osnovnem in razširjenem načinu nudijo trajnostno platformo za varno integrirano avtomatizacijo. Do štiri stopnje varnega rotacijskega dajalnika sočasno oskrbujejo do štiri varne krmilnike s podatki o položaju in hitrosti s stopnjo ponovljivosti vodila 3 ms. Še hitreje deluje ne-varni kanal, po katerem se enake vrednosti prenašajo 1 ms hitreje, kar je zadosti hitro za regulacijo položaja v realnem času. Izhodna vrednost se lahko zaradi čim manjšega trepetanja sinhronizira z vodilom. Seveda so tudi pri teh varnih napravah na voljo razširjene možnosti na osnovi PROFINET-a, kot je na primer zaznavanje naprav v okolici za izmenjavo brez sistema za programiranje, ki omogoča do trikrat hitrejši vnovični zagon pri vrnitvi napajanja in Media-Redundancy-protokol, s katerim se z enostavnim sklenjenim krogom segmenta bistveno poveča razpoložljivost.

Če že uporabljate model CD_75, lahko CD_582+FS uporabljate tudi v združljivem načinu: Izkoristite nove možnosti uporabe zaradi kompaktnejše izvedbe in pri tem uporabite znane in uveljavljene programske module v krmilniku — novi varni rotacijski dajalnik TR-Electronic omogoča tudi to.

S CD_582+FS je mogoče opremiti gred, sklop naprave ali stroj z varnostnimi funkcijami po veljavnem osnovnem standardu in standardu za izvedbo, kjerkoli je uporabljen 58-mm-standardni rotacijski dajalnik. CD_582+FS je v splošnem primeren povsod, kjer se vgrajujejo funkcionalno ne-varni CE_582 in CM_582. S CD_582+FS uporaba certificiranih varnih komponent ni več vprašanje vgradnega prostora.

SMM d.o.o.
Jaskova 18, 2000 Maribor
Tel.: 02 450 23 00
E-pošta: info@smm.si
www.tr-electronic.de
www.smm.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!