Periodične meritve zaustavitvenih časov nevarnih delov strojev, ter izračun minimalne varnostne razdalje

logo

FBS elektronik d.o.o. je s svojim razvojem, proizvodnjo in prodajo industrijske senzorike prisoten na trgu že od leta 1988. Poleg lastnega razvoja in proizvodnje pa trži tudi proizvode ostalih proizvajalcev industrijske senzorike in komponent za avtomatizacijo ter varnost v procesih industrijske avtomatizacije (Binder, Grein, Datalogic, Cedes …).

Svojo ponudbo je podjetje dopolnilo z izvajanjem storitve merjenja zaustavitvenih časov strojev za namen izračuna varnostne razdalje, ki načrtovalcem in vzdrževalcem pripomore pri obvladovanju varnosti v avtomatiziranih procesih, kjer je potrebno načrtovati ali preveriti ustrezno namestitev/pozicijo varnostnih komponent (t.j.: dvoročni vklop, varnostne svetlobne zavese, senzorji …), če so ti na ustreznih razdaljah, da se prepreči možnost poškodb pri delu.

Čas ustavljanja nevarnega giba stroja je ključni dejavnik za stroje z nevarnimi gibi in za ustrezno izbiro ter pozicioniranje zaščitnih naprav, ki so namenjene za varovanje upravljalca stroja pri delu s strojem. Zaščitne naprave so lahko varnostni optični sistemi za zaznavanje prisotnosti (varnostne svetlobne zavese, senzorji …), sistem dvoročnega vklopa ali naprave za zaznavanje na dotik (varnostni robovi, varnostni odbijači, varnostne preproge…).

Minimalna varnostna razdalja se izračuna z upoštevanjem učinkovitosti ustavitve stroja, odzivnega časa zaščitne naprave in relejskih sklopov, dodatne razdalje (faktor globine penetracije) in prevzete hitrost pristopa.

Primer izračuna pri stiskalnici z uporabo varnostne svetlobne zavese po EN999 in ISO13855 si oglejte na sliki F1.

Torej mora biti minimalna varnostna razdalja takšna, da upravljalec stroja ne more seči v nevarni del preden se nevarni gib stroja ne ustavi. Glede na vrsto in delovanja stroja se učinkovitost zaustavitvenega časa spreminja v odvisnosti časa delovanja stroja. Vpliv na spremembo zaustavitvenega časa vpliva dosti dejavnikov: sprememba orodij (dimenzija, teža), spremenjena odzivnost elektronskih komponent, obnova in popravljanje nekaterih delov stroja ipd.. Periodične preglede je potrebno izvajati obdobno, po popravilu, modernizaciji ali obnovi stroja, da se ugotovi ustreznost in pravilna pozicija nameščene varovalne opreme.

Merjenje ter preverjanje zaustavitvenih časov in hitrosti nevarnega giba stroja izvajamo z mobilno napravo Safety Man Delta – T.

S periodičnimi merjenji izvedemo preizkus ustreznega delovanja varnostne opreme na strojih po direktivi 89/655/EWG o minimalnih varnostnih in zdravstvenih zahtevah za uporabo delovne opreme delavcev. Preizkus izvajamo z mobilno napravo na sliki 1, ki nam poda rezultat opravljene meritve skladno s standardom za izračun varnostne razdalje po EN/ISO 13855. Področja uporabe: mehanske stiskalnice, hidravlične stiskalnice, roboti ipd..

Princip izvedbe meritve merjenja zaustavitvenega časa in izračuna minimalne varnostne razdalje se izvede na način, da posebna elektromehanska naprava aktivira varnostno svetlobno zaveso ali dvoročni vklop ter sproži ustavitev nevarnega dela stroja, ki se meri po DIN EN ISO 13855, OSHA ali ANSI. Merilna naprava izmeri razdaljo in čas, ki jo napravi nevarni gib dela stroja od sprožitve procesa ustavitve do popolne ustavitve nevarnega giba stroja, ter izračuna minimalno varnostno razdaljo.
Praktični prikaz izvedbe meritve
Slika 2 prikazuje izvedbo uporabe avtomatske roke z zastavico za namen proženja zaustavitvenega procesa, ki se varuje z varnostno svetlobno zaveso pri stiskalnici. Pri tej meritvi se ugotavlja pravilnost namestitve varnostne svetlobne zavese, to pomeni upoštevana zadostna varnostna razdalja od nevarnega dela giba stiskalnice.

Slika 3 prikazuje izvedbo uporabe avtomatske roke za namen proženja zaustavitvenega procesa, ki se varuje s sistemom dvoročnega vklopa. Pri tej meritvi se ugotavlja pravilnost namestitve sistema dvoročnega sistema od nevarnega dela giba stroja ali stiskalnice.

Za zagotovitev maksimalne varnosti oziroma zaščite upravljalcev strojev predlagamo spremljanje učinkovitosti zaustavitve nevarnih delov strojev z merjenjem zaustavitvenih časov s 6 mesečnimi periodičnimi pregledi.

www.fbselektronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!