Kako Industrijski IoT povečuje učinkovitost v celotni proizvodnji

logo

IIoT oziroma Industrijski Internet Stvari predstavlja danes enega pomembnejših trendov v avtomatizaciji, in bo ključni element prihodnjih platform Industrije 4.0.

Te platforme bodo v prihodnosti zelo spremenile poslovanje proizvodnih podjetij. Bistvo IIoT rešitev je zbiranje zelo velikega števila podatkov po posameznih elementih v celem podjetju, ter obdelava teh podatkov za povečanje učinkovitosti in produktivnosti podjetja, zmanjšanje stroškov, ali druge naloge.  Predstavljamo primer IIoT rešitve, s katero omogočimo učinkovito vzdrževanje rotacijskih naprav glede na stanje teh. Ta rešitev omogoča spremljanje stanja rotacijskih naprav, na osnovi tega pa preprečimo nepredvidene izpade rotacijskih naprav in izgube podjetja, povezane s takimi izpadi. Rešitev je zelo primerna za industrije, kjer je veliko število rotacijskih naprav, kot so na primer papirna, avtomobilska, konstrukcijska, obdelava kovin in mnoge druge.

Izzivi prediktivnega vzdrževanja na osnovi stanja

Vzdrževanje v proizvodnji v grobem ločimo na vzdrževanje po zaznani napaki in na vzdrževanje pred zaznavo napake. Prvo predstavlja kurativno vzdrževanje, običajno pa pomeni izpad proizvodnje in s tem povezane dodatne stroške. Drugo predstavlja preventivno vzdrževanje, eno od teh je standardno, od proizvajalca predpisano redno vzdrževanje. Vse bolj pa se uveljavlja prediktivno vzdrževanje glede na stanje, pri katerem s spremljanjem stanja vseh strojev v podjetju napovemo slabšanje stanja posameznega elementa in pravočasno načrtujemo zamenjavo ali popravilo, brez nepredvidenega zastoja proizvodnje. Prediktivno vzdrževanje na osnovi stanja lahko izvajamo z občasnimi pregledi s strani lastnih strokovnjakov ali zunanjih izvajalcev, medtem ko predstavljena IIoT rešitev omogoča redno spremljanje in ukrepanje preko spleta. Ta rešitev predstavlja preventivno vzdrževanje opreme na osnovi stanja opreme (»angl.: equipment health monitoring, kratko EHM«) in vključuje strojno učenje za obdelavo velikega števila podatkov za zaznavanje stanj opreme in ukrepanje.

Prednosti:

 • izboljšana zanesljivost delovanja – manj naključnih oz. neplaniranih izpadov,
 • nižji stroški vzdrževanja – popravilo pred nastankom škode ali zmanjšanje le te,
 • učinkovito vzdrževanje/planiranje nabave delov – načrtovanje nabave rezervnih delov in dela,
 • enostavna uporaba – zmanjšanje stroškov vgradnje in zapletenosti klasične analize podatkov,
 • izboljšan nadzor na napravami – uporaba podatkov za pomoč pri iskanju temeljnih vzrokov napak in analiza zanesljivosti,
 • IIOT – takojšnja opozorila za boljše odločitve in daljinsko upravljanje naprav.

Rešitev aplikacije spremljanja jakosti vibracij na rotirajočih napravah za zaznavanje

Izzivi:

 • neuravnotežena/neporavnana stanja naprav,
 • nepritrjene ali obrabljeni deli,
 • nepravilno gnani ali vgrajeni deli,
 • temperaturno pregrevanje,
 • zgodnje zaznavanje napak na ležajih.

Celovita rešitev aplikacije z opremo Banner:

 • Brezžični vibracijski/temperaturni senzor stalno meri efektivno vrednost (»ang.: Root Mean Square, kratko RMS«) vrednosti vibracij, visokofrekvenčne pospeške in temperaturo vrtečih se naprav v času ko le te obratujejo.
 • DXM krmilnik uporablja algoritme strojnega učenja za definiranje normalnega delovanja in opozorilnih mej z minimalnimi posegi uporabnika; za vsak motor kreirajo opozorilni svetlobni signal.
 • DXM krmilnik zbira podatke za zgodovino in analizo; definira katere napake so akutne in katere kronične. Podatki in opozorila se lahko prenesejo na glavni krmilnik ali v oblačno storitev za IIoT povezavo.

Želite izvedeti več o brezžičnih vibracijsko/temperaturnih senzorjih Banner?

Obiščite našo spletno stran https://tipteh.com/si/vibracijsko-temperaturni-senzor, kjer lahko najdete tudi video posnetek in datasheet produkta ter brošuro aplikacije!

Tipteh d.o.o.

E-pošta: info@tipteh.si

Tel.: +386 (0)1 200 51 50 

 

https://tipteh.com/si

 

 

 

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!