Jasna signalizacija procesnih stanj

logo

Novi signalni stolpi Modlight Pro prepričajo s posebno intenzivnim svetlobnim izkoristkom.

Ena izmed osnovnih potreb podjetja je, da so stroji in naprave dobro izkoriščeni in produktivni. Navsezadnje stanje prostega teka in nedelovanje proizvodnje ne more prispevati k gospodarskemu uspehu. Zato skušajo načrtovalci proizvodnje zmanjšati obdobja izpadov na minimum. Da bi bilo možno v primeru obdobja izpadov hitro posredovati, je pomembno, da so procesna stanja jasno signalizirana.

To velja za rutinske procese ter nenačrtovane ali celo nepredvidene dogodke in vse do nevarnih razmer. Ti signali morajo biti tako jasni, da so intuitivno prepoznani tudi v primerih, ko so delavci v hali obremenjeni ali v stresu. Stanje tehnike je uporaba signalnih stolpov. Pomembno je, da se uporabijo barve, ki jih ljudje že povezujejo z določenimi situacijami. Preprost primer je semafor za pešce: zelena barva pomeni »pojdi«, rdeča barva pa »stoj«. Podobno lahko vsak upravljavec stroja prepozna, da se stroji z zelenim signalom nahajajo v »normalnem stanju«, v primeru rdečega signala pa se lahko predvideva nevarna situacija.

V določenih okoliščinah zgolj vizualna signalizacija za obveščanje upravljavca stroja ne zadošča, da bi ta naredil prvi korak k zmanjšanju obdobja izpadov. Strukturno okolje ali svetlobna situacija lahko na primer otežita vizualno prepoznavanje. V tem primeru je nujna akustična signalizacija, saj pri sprejemniku nagovarja drugo čutno zaznavo.
Novi signalni stebri podjetja Murrelektronik serije Modlight Pro s premerom 50 ali 70 milimetrov se lahko po potrebi individualno sestavijo iz do petih barvnih elementov. Poleg zgoraj omenjene rdeče in zelene barve so na voljo tudi v rumeni, modri in prozorni barvi. Uporabljajo se lahko na primer za signaliziranje procesnih stanj v skladu z normativi standarda strojnih oprem (standard IEC 60204-1).

Barvni elementi se med seboj povežejo brez orodja preko bajonetne ključavnice v zelo kratkem času. Praktični priključki so barvno označeni in predstavljajo barvo svetlobnega elementa. S tem se zmanjša tveganje napak pri montaži. Pogosto uporabljene barvne kombinacije Modlight Pro so na voljo tudi kot popolnoma sestavljeni signalni stolpi.
Zaradi uporabe inovativne in energetsko varčne LED tehnologije menjava žarnic ni potrebna. Svetleče diode (LED) imajo zelo dolgo življenjsko dobo in oddajajo polno svetilnost vsaj 40.000 ur. Nato se intenzivnost zmanjša le minimalno ter za človeško oko komaj zaznavno. To pomeni, da stebri v celotni življenjski dobi stroja ne potrebujejo vzdrževanja, kar prihrani čas in stroške. Razporeditev odsevnega sistema, ki je v primerjavi s predhodnim modelom dodatno optimizirana, zagotavlja, da se lahko procesna stanja jasno prepoznajo tudi na daljavo.

Za zvočno signalizacijo se lahko vključi zvočni (brenčalni) modul. Na Modlight Pro se namesti kot končni sestavni element in tako nadomesti pokrov osnovnega elementa. Zvočna struktura brenčala je zasnovana tako, da jo je moč slišati v vseh smereh. S pomočjo DIP stikala se za vsak signalni stolp izbere eden od štirih tonov. To omogoča jasno razlikovanje, kadar je v hali več strojev. Prav tako se spremenljivo lahko izbira tudi glasnost. Maksimalna glasnost 90 dB zagotavlja, da se akustični signali jasno zaznajo tudi v hrupnem okolju.

Zaradi zaprte zasnove so signalni stolpi Modlight Pro zaščiteni s stopnjo zaščite IP65. Obsežna dovoljenja in neobčutljivost na vibracije omogočajo uporabo po vsem svetu, kar odpira široko paleto možnosti uporabe tako v industrijskem sektorju kot tudi drugod. Tako so signalni stolpi na primer primerni tudi za avtomatizacijo stavb. Signalni stolpi so na voljo z vtičnim priključkom M12. Posebnost je magnetna noga, s katero se stolp lahko hitro namesti ter začasno tudi odstrani za potrebe transporta. Zaradi vsestranske gladke površine je čiščenje stolpov zelo enostavno.

Murrelektronik GmbH
Concorde Business Park D2/11
A-2320 Schwechat
mail@murrelektronik.at
Telefon +43 1 7064525-0
Fax +43 1 7064525-300
www.murrelektronik.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!