Plinsko brizganje – ko zahteven izdelek postane enostaven

logo

V znamenju industrijskega sejma v Celju.

Plinsko brizganje je proces, ki se ga zaradi zahtevnosti izogiba veliko predelovalcev plastike. Proces je namenjen velikim plastičnim izdelkom s kompleksnim dizajnom, saj je postopek zasnovan za estetsko najbolj zahtevne in najtežavnejše izdelke.

Gre za nizko tlačni postopek, ki zahteva v notranjosti orodja prisotnost dušika pod tlakom. Plin teče po strateško postavljenih kanalih in s tem potisne polimer ob stene orodja, dokler se ta ne strdi, konstanten enakomeren dovod plina pa poskrbi za to, da se izdelek ne skrči, in hkrati zgladi razne napake na površini izdelka.

Plinsko brizganje in Sumitomo (SHI) Demag
Nemško podjetje STIELER GmbH se že vrsto let ukvarja s postopkom plinskega brizganja in ima na tem področju veliko izkušenj. Pri svojem delu in razvoju novih tehnologij že vrsto let tesno sodeluje s podjetjem Sumitomo (SHI) Demag. V svojem aplikacijskem centru za preizkušanje novih tehnologij in aplikacij strank le-te izvajajo na strojih Sumitomo (SHI) Demag.

Z optimizacijo plinskega brizganja in integracijo tega na stroje Sumitomo (SHI) Demag so dosegli izboljšano delovanje, povečano odzivnost stroja, čas ciklov pa se je zmanjšal tudi do 50 %. Ker nam pri Top Tehu d. o. o. veliko pomeni, da se s procesom seznanite in ga dodobra spoznate, preden se mogoče odločite za kaj podobnega, bomo na industrijskem sejmu v Celju prikazali prav to. Celoten proces plinskega brizganja z vso periferijo, brez katere ne bi mogli doseči tako dobrih rezultatov.

Proces bo prikazan na novem 75-tonskem stroju IntElect2 podjetja Sumitomo (SHI) Demag, ki smo ga opremili z opremo za plinsko brizganje.

Izdelke bo iz stroja pobiral nov švedski linearni robot WEMO 3-5, ki s svojim edinstveno lahkim programiranjem, energetsko varčnostjo in visoko hitrostjo ne sme manjkati pri nobenem stroju za brizganje plastike.

Seveda ne smemo pozabiti na prijemalno tehnologijo. Na robotu bomo predstavili procesu prilagojeno pobiralno roko, ki je opremljena s prijemalno tehnologijo podjetja FIPA, ki že vrsto let izdeluje vse vrste priseskov, pnevmatskih škarij in drugih orodij za manipulacijo z izdelki.

Material bo sušil sušilec Vismec, ki s svojo sušilno formulo dosega zelo dobre rezultate. Posebno zasnovana notranjost sušilca dopušča konstantno temperaturo in sušenje. Princip delovanja se razlikuje od klasičnih sušilcev po tem, da za sušenje ne uporablja več silikagela, ampak ima notranjost posebno prilagojeno kroženju toplega zraka, ki granulat enakomerno in konstantno posuši.

Za najboljšo optimizacijo procesa pa ne smemo pozabiti na hladilno tehnologijo. Pri podjetju Top Teh se lahko pohvalimo, da sodelujemo z italijanskim podjetjem FRIGEL, ki je razvilo in patentiralo hladilni sistem, pri katerem uporabnik prihrani pri električni energiji in porabljeni vodi tudi do 60 %. Poleg vsega tega lahko ponudimo tudi sistem naprednega temperiranja orodij z napravo Microgel. Sistem je zasnovan na dveh zelo močnih vodnih črpalkah, ki vodo z velikim pretokom črpata skozi sistem. Zaradi visoke hitrosti vode lahko na ta način dosežemo zelo majhno temperaturno razliko med vstopno in izstopno vodo, kar pomeni, da privarčujemo in posledično tudi skrajšamo cikle na strojih za brizganje plastike, ekstruzijsko pihanje, termoformiranje ali pri drugih procesih.

V izogib izmetu je pomembno tudi čistilno sredstvo. Na sejmu v Celju bomo vsakih nekaj ur prikazali tudi postopek čiščenja s čistilnim granulatom Dyna-Purge. Imate težave s črnimi pikami, črtami ali pa se vam na izdelku vsake toliko časa pozna kakšna druga barva? Pokličite nas v Top Teh ali pridite na sejem in z veseljem bomo skupaj z vami našli rešitev tudi na tem področju.

Ker pa vemo, da čisto brez izmeta vsaj ob zagonu ne gre, dolivkov pa je veliko, bomo imeli ob stroju za brizganje plastike počasi tekoči mlin nemškega proizvajalca Mueller Machinen in mlin AMIS. Oba mlina odlikuje robustnost in zanesljivost. Mlini Mueller Machinen so odlična rešitev za mletje kar ob stroju, medtem ko so mlini AMIS odlični za večje kose.

Top Teh na industrijskem sejmu v Celju
Podora uporabniku je nekaj, brez česar podjetje enostavno ne more obstajati. Vemo tudi, da v praksi nemalokrat pride do tega, da se za trgovcem po prodanem izdelku izgubi vsaka sled.
Pri Top Tehu se zavedamo, da bomo samo s kvalitetnimi izdelki in zanesljivo podporo uporabniku lahko uspeli na trgu, zato vas vabimo, da nas aprila obiščete na sejmu industrije v Celju in spoznate hitro rastočo ekipo Top Teha d. o. o. Se vidimo v dvorani K, na razstavnem mestu 29. Naj plinsko brizganje skupaj z nami postane enostavno.

Top teh d.o.o.
Tel: 01 787 16 61
E-pošta: info@topteh.si
www.topteh.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!